Quintus Querido: Jeroen Rienties

Jeroen Rienties speelde de troubadour Quintus Querido in het toneelstuk De Toorn van Thunaer en hij verraste iedereen met z’n zang.  Waar komt die jongen toch vandaan, zo prachtig zingen… (vroeg Kwibus dit niet ook al aan Quintus ??) 

Nou, hij woont gewoon in Dalen dus! Toen hij na de HAVO naar de PABO in Emmen ging, volgde hij in zijn vrije tijd anderhalf jaar gitaarles en werd hij slaggitarist en zanger in de top 40 band Face it! Daar merkte hij dat zijn hart echt bij zingen lag.  

Op kamers en weer terug

In zijn laatste studiejaar, wat privé gezien een roerig jaar was, is hij zich met met hulp van zijn muziekdocent Jan Kruimink (die de liedjes van De Toorn van Thunaer componeerde) gaan voorbereiden op toelating tot het conservatorium. Na een jaar was het zover: hij werd aangenomen in Alkmaar. Op kamers, ver van huis, kon hij lekker zijn eigen ding doen: dramales, zangles en dansles, waaronder klassiek ballet. Hij ging als een speer. 

Maar in het 2e jaar Conservatorium sloeg de twijfel toe, hij begon zich af te vragen of hij  wel de theaters in wilde en dan altijd aan het werk zijn als zijn vrienden en familie vrij zouden zijn. Ook voelde hij een zekere “jank naar thuis”: Drenthe. Jeroen ontdekte dat het niet alleen maar de muziek is die hem boeit. Ook het onderwijs bleef trekken en eenmaal terug in Drenthe kon hij vrijwel meteen als docent aan de slag op het OPDC in Emmen; een kleinere voortgezet-onderwijs-locatie voor leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen. 

Optredens

Naast zijn werk bleef hij actief met zingen. Als solist trad hij op bij concerten van mannenkoor HEM (Oosterhesselen), Fanfare Excelsior (Oosterhesselen), vrouwenkoor Sounds 4 you (Oosterhesselen), Harmonie Euterpe (Emmen), Harmonie ODO (Odoorn), Harmonie Hengelo, Hoogeveens Harmonie Orkest en het Noord Nederlands Jeugdorkest. Met het NNJ is hij meerdere malen op zomertournee geweest in verschillende Europese landen. Ook was hij te zien en te horen met Daniël Lohues in de kerstuitzending ‘Hillige daag’ van RTV Drenthe en speelde hij een rol in ‘Oek’, een musical, die in verschillende theaters in het noorden en oosten van Nederland werd opgevoerd, over de hunebedbouwers.

Muziekdocent

Na tien jaar voor de klas, is hij alsnog teruggegaan naar het conservatorium. Maar nu in Zwolle, naast zijn werk,  voor de maatopleiding docent muziek. De perfecte combinatie tussen muziek en onderwijs voor hem. Jeroen houdt van contact met mensen, van het samen muziek maken, waarmee hij het hart van mensen wil bereiken. Met zijn Pabo-achtergrond leek het hem mooi om leerlingen met muzieklessen te helpen zichzelf te ontdekken door obstakels te overwinnen. En dan in zijn vrije tijd alsnog de planken op als uitvoerend muzikant! 

Inmiddels werkt Jeroen als muziekdocent op het Hondsrugcollege in Emmen en geniet hij elke dag van de combinatie van muziek en direct contact met de leerlingen.

De moeilijker kaarten

Hij houdt ze voor dat juist de moeilijker kaarten in het leven je maken tot wie je werkelijk bent. Durf uit te komen voor wat je kunt en wat je graag wilt en laat zo je echte zelf zien. Talent is één ding, maar je grenzen verleggen en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat het ook lukt. 

In De Toorn van Thunaer zei hij als troubadour Quintus iets, wat hij in zijn missie als muziekdocent zijn leerlingen dagelijks voorhoudt:  

“Én… deurzettingsvermogen ist daorbij een noodzakelijke eigenschap!”

Ook de taal speelde een rol bij zijn enthousiasme voor Thunaer: alles ging in het Drents (en plat Duuts).  De locatie was natuurlijk uniek, en de combinatie van zingen en toneelspelen vindt hij het leukste wat er is. Dit alles bij mekaar maakte De Toorn van Thunaer zo bijzonder voor hem. De samenzang van Quintus met het koor in het lied ‘De wal keert het schip’ is zijn favoriete stuk. Klik hier om de complete voorstelling te kunnen bekijken op YouTube.

Toekomst

Behalve het publiek dat naar het toneelstuk is komen kijken, zullen ook zijn leerlingen trots zijn op hun docent, en extra gas willen geven als het om hun eigen ontwikkeling en keuzes gaat. We mogen hopen dat zijn talent en toewijding in de toekomst in meer muziektheaterstukken te zien en te horen zullen zijn. Aan zijn volharding zal het niet liggen! Inmiddels heeft hij al wat telefoontjes van geïnteresseerden gehad, dus het is een kwestie van geduld.

Heel veel succes Jeroen, groei door, geniet ervan, en we zien je graag terug!