Vrijwilligers moeilijker te vinden

Zwaantje Ruinemans heeft na 55 jaar vrijwilligerswerk afscheid genomen van VV Dalen. Daar maakte ze tot voor kort nog elke zaterdag de kantine schoon. Nu staat ze heel af en toe nog in de koffiecorner.

“Het was vroeger heel normaal, je doet wat voor je club. Mijn man voetbalde bij VV Dalen en de vrouwen van het team werd gevraagd of ze de kleedkamers wilden schoonmaken”, vertelt Zwaantje.

“Alleen zijn er niet veel vrijwilligers meer zoals Zwaantje die al die jaren hetzelfde willen en kunnen doen”, stelt Myrte Knol, Coördinator Steunpunt Vrijwilligerswerk Coevorden.

Daarom is het Steunpunt Vrijwilligers Coevorden inmiddels een vraagbaak voor maatschappelijke organisaties geworden die met veel vrijwilligers werken. Er zijn steeds meer vrijwilligers nodig, maar er lijken minder te zijn.

Samenwerking met gemeente

Volgens het Steunpunt kan ‘omdenken’ helpen, zij bieden ondersteuning aan organisaties die met dit probleem kampen met verschillende tips en cursussen. Daarin wordt nauw samengewekt met de gemeente Coevorden om het tekort aan vrijwilligers op te lossen.
“Voor de gemeente vormt het een steeds groter probleem dat er steeds minder vrijwilligers beschikbaar lijken te zijn”, vertelt Ger Oudekerk, beleidsmedewerker Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Coevorden. “Maar we kunnen niet zonder vrijwilligers. “

Goede aanpak VV Dalen

Een voorbeeld is VV Dalen. Tot een jaar geleden was het voor de club moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden. Tot ze een cursus volgden over hoe er meer vrijwilligers geworven konden worden.

Daardoor is er een nieuw beleid. Wanneer nieuwe jeugdspelers zich aanmelden, dan is het voor ouders verplicht om minstens twee keer per seizoen een bardienst te draaien.

“En als men meer wil doen, dan zijn zij natuurlijk hartstikke welkom”, vertelt Harold Soppe, portefeuillehouder vrijwilligerszaken VV Dalen, lachend. “Vroeger hingen we een flyer met een vacature in de kantine, maar dat leverde niks op.”

Persoonlijke benadering werkt

Maar “het doorlichten van het ledenbestand” heeft de club het meeste aan vrijwilligers geholpen volgens Soppe. In één weekend heeft een groep vrijwilligers elk lid van VV Dalen gebeld en gevraagd wat ze zouden willen doen voor de club en wanneer.

Deze proactieve actie leverde 85 nieuwe vrijwilligers op, waaronder Soppe zelf, vader van twee zoons die voetballen bij de club. “Zelf ben ik geen voetballer, ik heb altijd aan judo gedaan. Maar ik wilde graag iets doen voor de club en met mij vele anderen. Voor VV Dalen is dit nieuwe beleid echt de succesformule.”