Feestavond Vrienden VV Dalen

Hij ging vrijdagmorgen  al voor 07.00 uur vanuit Drachten naar Doetinchem;  5 uur later terug naar Drachten en van Drachten ‘s middags naar Leeuwarden voor een televisie-interview bij omroep Friesland. Daarna nog even naar huis om direct door te gaan naar Restaurant de Baander in Dalen waar hij gastspreker was op de feestavond van de Vrienden van de VV Dalen.

Henk de Jong. Trainer van de Graafschap uit Doetinchem, uitkomend in de eredivisie.  

Henk sprak over zijn voetbal- en trainerscarrière. 

Succesvol, maar het had ook anders kunnen lopen. In zijn jonge jaren kocht hij eens een staatslot. En laat op dit lot nu een prijs van 100.000 gulden vallen. Henk vond dat je met geld geld kon maken. De autohandel leek hem wel een lucratieve bezigheid. Voor snel geld verdienen kon je het beste snelle auto’s verkopen.  Porsches leken hem wel wat. Het enige wat snel ging was zijn saldo (naar beneden). Binnen een jaar was er van die  100.000 gulden nog  25.000 over.

Dus werd het toch een voetballoopbaan.

Henk begon bij Drachtster Boys. Op zijn 19e maakte hij de overstap naar SC Heerenveen. Door een knieblessure kwam er een vroegtijdig einde aan zijn voetbalcarrière.

Henk had de CIOS-opleiding in Heerenveen gevolgd en kon aan de slag als trainer. Bij Drachtster Boys werd hij trainer van de landelijke jeugd. Na 7 jaar werd hij trainer van het eerste team. Thuis vertelde hij eens dat trainer bij Drachtster Boys een wereldbaan is. Wilde hij zijn hele leven wel doen. Na 3 jaar hoofdtrainer te zijn geweest werd hij op een avond door het bestuur uitgenodigd om eens te komen praten. Ha, dacht Henk; nieuw contract; loonsverhoging. Het pakte anders uit. Het bestuur wilde na 10 jaar wel iets anders. Dus aan het eind van het seizoen: weg carrière bij Drachtster Boys. 

Henk wachtte niet af maar vertrok direct. Binnen twee weken kon hij alweer aan de slag als trainer van de zondaghoofdklasser Sneek. Meer anekdotes passeerden de revue: o.a. samenwerken met Frits Korbach, werkzaamheden bij FC Groningen en de andere clubs waar hij bij betrokken was. 

Ook was hij heel open over zijn privéleven. We zagen dat hij een echte familieman is. Dat blijkt ook uit zijn overstap naar Cambuur. Dichter bij zijn vrouw en gezin, die hem in deze tijd nodig hebben.

Al met al een hele boeiende avond. 

Henk de Jong, een onderhoudend verteller, wars van alle opsmuk en die avond perfect bijgestaan door  Arjan de Boer. Arjan is in zijn dagelijkse leven verslaggever bij Omroep Friesland.

Eén opmerking is mij vooral bijgebleven. 

“Ik ben een doodgewone jongen. Houd van gezelligheid. Ik had ook wel trainer van Dalen kunnen zijn”.

De afterparty werd muzikaal verzorgd door Pure Sound.