Feestelijke samenspeeldag 13 mei 2023

In oktober 2022 werden twee nieuwe speeltuinen geopend in Dalen, speeltuin de Mallemolen (Stellingmolen) en speeltuin de Speelakker (tussen de Kolkakkers en Laveringsveen). Nu kondigt de werkgroep Speeltuinen Dalen een nieuw evenement aan: een samenspeeldag met feestelijke opening van de rolstoelwip. We spreken de kartrekker van de werkgroep Speeltuinen Dalen, Anita de Haas, over de samenspeeldag en toegankelijkheid van de speeltuinen.

Voor iedereen die het nog niet weet: wat doet de werkgroep Speeltuinen Dalen?

De werkgroep Speeltuinen Dalen is een werkgroep van Stichting Dorpsbelangen Dalen. We zijn ruim 4 jaar geleden gestart met een groepje vrijwilligers omdat we graag speeltuinen in Dalen wilden bouwen. Inmiddels hebben we met ons burgerinitiatief 2 speeltuinen kunnen realiseren en hebben we ons ingezet om de speeltuinen toegankelijk te maken voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.
Nu de aanleg klaar is, houden we ons bezig met het onderhoud van de speeltuinen en het organiseren van activiteiten, zodat we het samen spelen en elkaar ontmoeten in de speeltuinen kunnen aanmoedigen. Ook organiseren we acties om geld op te halen zodat we de speeltuinen ook op lange termijn mooi kunnen houden en we de verzekeringen kunnen betalen.

Wat is een samenspeeldag?

De speeltuinbende van Stichting het Gehandicapte Kind organiseert samenspeeldagen om kinderen met een beperking en kinderen zonder een beperking samen te laten spelen. Voor een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan doen, is het goed dat kinderen al op jonge leeftijd leren dat mensen met een beperking ook onderdeel zijn van onze samenleving en dat het oké is als iemand anders is dan jij. Tijdens een samenspeeldag wordt dit samen spelen aangemoedigd door activiteiten te organiseren die leuk zijn voor alle kinderen zodat de kinderen een idee krijgen hoe ze samen kunnen spelen en contact met elkaar kunnen maken.

Waarom organiseren jullie in Dalen een samenspeeldag?

We wilden graag een speciale opening voor de rolstoelwip zodat we veel aandacht kunnen vragen voor onze inclusieve speeltuin zodat zoveel mogelijk kinderen uit de wijde omgeving hier kunnen spelen. De opening van de rolstoelwip vindt plaats tijdens een feestelijke samenspeeldag waarvoor we subsidie hebben gekregen van de Provincie Drenthe. We hopen dat zoveel mogelijk kinderen komen spelen op deze feestelijke dag.

Hoe kwamen jullie op het idee van een rolstoelwip?

Tijdens de ontwerp-je-speeltuin-dag vroegen de broer en zus van Lars, die in een rolstoel zit, of er ook een rolstoelwip in de speeltuin kon komen. Een rolstoelwip is leuk voor kinderen in een rolstoel maar ook kinderen zonder beperking kunnen er fijn mee spelen. Ideaal, want zo nodigen we kinderen zonder en met beperking uit om samen te spelen. In de ontwerpen van de speeltuinen werd deze wens niet meegenomen omdat een rolstoelwip erg duur is. Maar tijdens de voorbereidingen voor de aanleg van de speeltuinen hebben we ons verdiept in het toegankelijk maken van de speeltuinen. We vinden het belangrijk dat alle kinderen, dus ook kinderen met een beperking, lekker kunnen spelen. We kwamen erachter dat er maar weinig openbare speeltuinen in Drenthe zijn waar kinderen met een rolstoel ook fijn kunnen spelen. Uiteindelijk hebben we besloten om ook geld in te zamelen voor de rolstoelwip en dankzij de Provincie Drenthe, Meyra, het Rudie Zwols fonds, huisartsenpraktijk Dalen en Dorpsbelangen Dalen lukte dit.

Hoe hebben jullie de speeltuin toegankelijk gemaakt?

In het ontwerp van Speeltuin de Speelakker werd rekening gehouden met kinderen in een rolstoel door een nestschommel te plaatsen waar kinderen in kunnen liggen en een boter-kaas-en-eieren-spel waar ook kinderen die minder mobiel zijn mee kunnen spelen. De paden zijn licht verhard waardoor ze een natuurlijke uitstraling hebben die past bij de speeltuin maar ook goed toegankelijk is voor rollators, scootmobiel en rolstoelen. De heuvel bij de kleine glijbaan hebben we aan één kant minder steil laten aflopen, zodat kinderen die niet kunnen lopen maar wel kunnen kruipen ook naar boven kunnen.

We hebben advies gevraagd aan Stichting het Gehandicapte Kind en we gingen in gesprek met Stichting Platform Gehandicapten Coevorden. Hierdoor leerden we dat het belangrijk is dat begeleiders, die gebruik maken van een rolstoel of rollator ook goed bij de toestellen moeten kunnen komen, zodat ze hun kinderen kunnen helpen.

Zo kwamen we op het idee om doorgroeimatten onder de schommels te plaatsen. Bij de nestschommel liggen die matten vanaf het pad tot aan de schommel, zodat de rolstoel zo dicht mogelijk bij de schommel kan komen. Onder de grote klimroute liggen rubbertegels zodat mensen met een rolstoel of rollator het klimtoestel ook kunnen bereiken om iemand te helpen of samen te spelen bij het huisje. Voor kinderen met een visuele beperking hebben we planten neergezet naast de schommels, zodat ze niet zomaar tegen de schommel aan lopen.

De speeltuinen zijn dus toegankelijk voor iedereen?

Ja zeker! We willen dat de speeltuinen een ontmoetingsplek zijn voor iedereen die dat wil, jong en oud. In de speeltuinen staan niet voor niks mooie banken om te zitten en kletsen met wie je maar wil. In Speeltuin de Speelakker kun je zelfs een rolstoel aanschuiven aan de picknicktafel. We hopen ook dat ouderen de speeltuinen weten te vinden, het kan een mooi rustpunt zijn in een wandelingetje waarbij ze kunnen genieten van het uitzicht van spelende kinderen en de gezelligheid in de speeltuinen. Ook voor ouderen zullen we een leuke activiteit gaan organiseren. Maar nu willen we eerst de bekendheid van onze openbare inclusieve speeltuin vergroten, zodat ouders van kinderen in een rolstoel de speeltuin weten te vinden als ze op zoek zijn naar een gratis plek om te spelen.

Wanneer is de feestelijke samenspeeldag precies?

Op zaterdag 13 mei maken we er van 13 tot 15 uur een feestje van in Speeltuin de Speelakker, ingang tussen Kolkakkers 80 en 82, in Dalen. We nodigen alle kinderen uit om wielen mee te nemen, een step, loopfiets, rolstoel, driewieler, rollator, traptrekker enzovoort voor een leuk parcours waarmee we de rolstoelwip optimaal gaan gebruiken. Ook is er natuurlijk een hapje en een drankje en zal de rolstoelwip ook officieel geopend worden.

Voor updates over onze speeltuinen kun je onze Facebook en Instagram pagina in de gaten houden @speeltuinenDalen. Ook op de website www.samendalen.nl is via deze link meer informatie te vinden over de speeltuinen.