Wouter Koops: “Misschien opent dit wel nieuwe deuren”

Een beetje festivalganger weet wie er bedoeld wordt als we het hebben over MC Da Syndrome. 

Deze Dalenaar en afgestudeerd journalist is niets te gek: van het presenteren van de welbekende Miss Summerverkiezing tot het hosten van diverse muziekevenementen én het organiseren van een autodisco in tijden van corona. MC Da Syndrome zit niet stil, wat we overigens ook niet hadden verwacht, want wie MC Da Syndrome op het podium ziet, gelooft nooit dat deze man ook stil kan zitten 😉

Passie

De passie voor het MC’en en hosten van evenementen begon in 1996 voor Wouter tijdens een lokaal feestje in Coevorden. Ik hoor u denken, wat is MC’en? Een MC, oftewel Master of Ceremony, staat naast de DJ op het podium en zweept het publiek op. “Ik kondig de DJ’s aan en zorg ervoor dat de sfeer erin blijft”, aldus Wouter. 

Vanaf 2000 begon zijn carrière als MC echt te lopen en was Wouter vooral te vinden op lokale feesten en in diverse discotheken als Zak en The Bridge, waar hij het publiek helemaal los liet gaan. Maar deze lokale evenementen maakten vanaf 2006 plaats voor de grotere feesten als Intents Festival, Defqon, Decibel en Sensation Black. “Dan heb je het over feesten met bezoekersaantallen van meer dan 75.000 man, supervet!”

Het bleef niet alleen bij nationale boekingen, wie MC Da Syndrome op social media volgt, weet dat hij regelmatig te vinden is in het buitenland voor een feestje of festival. 

Maar toen kwam corona…

Alle festivals en evenementen zijn gecanceld, dus met andere woorden: geen feestjes, geen DJ’s én geen MC. “Dit was wel even slikken, helemaal omdat dit mijn passie en droom is, waar ik jaren over heb gedaan om op te bouwen. Als MC verdien je niet zoveel als een DJ, maar wel voldoende om in je levensbehoefte te voorzien, dan is het wel even schrikken als je werk weg valt!”, aldus Wouter.

Maar Wouter zit niet bij de pakken neer. “Je moet doorgaan, dus ik hou me voornamelijk bezig met het up-to-date houden van mijn social media. Je moet namelijk wel gezien blijven worden! 

Ik heb thuis mijn eigen DJ-set, waarmee ik op bepaalde dagen muziek stream via Youtube of Facebook. En ik heb een gamestream, waarbij mensen via deze stream mee kunnen kijken als ik games speel.”

Ook reist Wouter het land door om deel te nemen aan livestreams. Een organisatie regelt deze livestreams en hangt er een bepaald thema aan, waar Wouter als MC aan kan deelnemen. “Dit kan een livestream zijn die live wordt uitgezonden op Facebook, Youtube of Twitch, maar kan ook één zijn die opgenomen wordt en dan op een later tijdstip wordt uitgezonden. Deze livestreams worden niet betaald, maar zijn wel een mooie optie om bezig te blijven in mijn vak.”

Koopkracht Communicatie

Een bezige bij, want het blijft niet alleen bij streamen. Naast zijn werk als MC heeft Wouter ook nog een eigen bedrijfje: Koopkracht Communicatie. Dit is de wat serieuzere versie van zijn werk als MC/presentator, vertelt Wouter. Voor Koopkracht Communicatie heeft hij bijvoorbeeld begin dit jaar de Nieuwjaarsreceptie gepresenteerd in het Atlas Theater in Emmen. 

“Maar ook dit ligt nu helaas stil. Ik heb ineens heel veel vrije tijd. Maar dit geeft mij wel de mogelijkheid om uit te zoeken wat ik echt wil. Ik ben ook druk aan het solliciteren. Dus misschien opent dit wel nieuwe deuren!”

Autodisco

Corona bracht in ieder geval het fenomeen autodisco. Afgelopen Hemelvaartsdag mocht Wouter het podium weer op bij discotheek Zak in Uelsen net over de grens. “In Duitsland mag je met auto’s bij een evenement aanwezig zijn. Dit mag niet in Nederland, dus grepen we natuurlijk direct de kans om dit op te pakken.”

In sneltreinvaart werd het evenement opgezet, werden de flyers gemaakt en zorgde Zak voor de draaitafels, het geluid en de confetti. Om geen overlast te bezorgen en om niet allerlei vergunningen te hoeven aanvragen bij de gemeente, is de muziek via de livestream te beluisteren in de auto via de radio. “Als je geen goede geluidsinstallatie in je auto hebt, ach, dan luister je gewoon met alle andere auto’s mee”, vertelt Wouter lachend. 

Samen met de DJ’s stond Wouter Hemelvaartsdag boven op het dak van Zak te draaien. Zijn voordeel was dat hij met de microfoon naar beneden kon gaan om toch wat dichter in de buurt te komen van de auto’s en de mensen nog meer op te zwepen. “Het was een superleuke avond. Ik heb me enorm vermaakt. Dit is een hele andere manier van optreden dan normaal. Je treedt nu niet voor publiek op, maar voor een grote rits auto’s. Hoe donkerder het werd ’s avonds, hoe mooier het eruit zag met alle lichten.”

Toch verwacht Wouter dat dit niet lang stand houdt. “Dit is nu een hype, maar uiteindelijk willen de mensen toch weer graag bij elkaar komen om op een veldje lekker een drankje te drinken en te genieten van de muziek.” Wouter ziet dit echter nog niet gebeuren. “Ik ben bang dat ik nog zeker tot medio 2021 thuis zit helaas. Maar we gaan lekker door met solliciteren, wie weet vind ik een leuke baan die ik straks kan combineren met het MC-werk als we weer mogen feesten!”