Ronald en Crystel terug van hun reis

Ronald Nijenbanning en Crystel Lohues, beiden 28 jaar, zijn na 1,5 jaar reizen weer teruggekeerd naar Dalen. “In deze volgorde zijn wij naar Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië, Fiji, Australië, Indonesië, Cambodja, Vietnam, Singapore en Sri Lanka geweest”, liet Crystel ons weten.

Impact coronavirus

Ronald en Crystel hadden hun vliegticket voor de terugreis gelukkig al voor de coronacrisis gepland en konden zonder enige moeite weer naar huis vliegen. Toch merkten zij tijdens de reis wel verschil. “Toen we in Vietnam aankwamen, zagen we dat de bevolking toch angstig werd voor het coronavirus. Ook werd ons bij de grootste trekpleister ‘Ha Long Bay’ verteld dat het er veel rustiger is dan normaal vanwege het lage aantal Chinese toeristen.  Tijdens de laatste dagen van onze reis, dat was in Sri Lanka, merkten we dat grenzen dicht gingen. Scholen, winkels en bezienswaardigheden werden ook gesloten. Vooral door dat laatste werd het voor een toerist minder aantrekkelijk.”

Hoogtepunten

“We wilden ervaren hoe het zou zijn om een langere tijd op reis te zijn en we wilden beiden nog weer eens een tijdje in het buitenland wonen. We zijn beiden avontuurlijk ingesteld en geïnteresseerd in andere culturen en landschappen.”

Over de vraag ‘Wat is het mooiste wat jullie hebben meegemaakt op reis?’ waren de twee het unaniem eens. “We vonden beiden de Galapagoseilanden het mooist. De natuur is er echt prachtig en is vooral een dierenparadijs.
Zeeleeuwen en reuzeschildpadden zie je veel, je kunt er zelfs mee zwemmen. Je ziet ook dieren die alleen op de Galapagoseilanden te vinden zijn. Vaak zijn ze uniek omdat ze over lange tijd geëvolueerd zijn in nieuwe soorten. Zo is er bijvoorbeeld de zeeleguaan; de enige leguaan ter wereld die zwemt en eet van algen in de zee.”

Maar ook vier dagen overnachten in de Amazone, het bewandelen van de Inca trail naar Machu Picchu, buiten slapen rond het kampvuur in de rode woestijn van Australië en motorrijden door de bergen in Noord-Vietnam waren geweldige ervaringen voor Ronald en Crystel.

Australië

“Als je Austalië vergelijkt met de Nederlandse cultuur merk je toch wel dat er in Australië een wat meer ‘laid back’ houding is. Er wordt meer waarde gehecht aan het leven naast het werken, zoals veel buiten zijn en ontbijten met vrienden vóór het werk. Samen met de relaxte houding van de Australiërs is het vooral in je vrije tijd een aangename omgeving om te zijn.”

Ronald was in Australië Project Manager en later leidinggevende bij een bedrijf dat IT-applicaties maakt voor de Australische zorgindustrie. Crystel heeft les gegeven op een Nederlandse school in Sydney en ze heeft online Nederlandse les gegeven aan kinderen die over de hele wereld wonen. “De Australiërs maken zich dus over het algemeen niet zo druk en zijn minder gehaast. Daar liepen wij op het werk wel eens tegenaan, als we bijvoorbeeld dingen snel gedaan wilden krijgen. Lekker doorpakken op z’n Nederlands zat er dus niet altijd in.”

De twee hebben wel nieuwe hobby’s gekregen in Australië. “Doordat we aan het strand woonden, heeft Ronald zijn nieuwe passie ontdekt: surfen! Minstens 2x doordeweeks vóór het werk (om 06:00) en in de weekenden vaak beide dagen.”

Crystel heeft veel aan yoga en bootcamp gedaan op het strand en ze heeft de halve marathon van Sydney hardgelopen.

Terug in Nederland

“We zijn op zoek naar een uitdagende baan, willen onze hobby’s zoals het surfen en yoga weer oppakken en we zoeken een nieuwe plek om te wonen. Maar we kijken het meeste uit naar tijd spenderen met vrienden en familie na 1,5 jaar!”

Op de vraag ‘Waar zien jullie jezelf over 3 jaar?’ kregen we het volgende antwoord: “Dat is een goede vraag, maar in ieder geval wel in Nederland!”