Mendy Belt in Inverness, Schotland

Een Schot in de roos’

Ze heet Mendy Belt, is 31 jaar en woont in Inverness, een plaatsje vlakbij het welbekende meer van Loch Ness. Tot voor kort was Mendy werkzaam als Medical Surveillance Specialist voor een bedrijf dat medische apparatuur voor diabetici produceert. Maar momenteel is ze fulltime mama en op zoek naar een leuke, nieuwe uitdaging. 

Miss Summer Verkiezing

We hebben Mendy in 2008 zien stralen op de catwalk van de Miss Summer Verkiezing, ze is dus geen onbekende in Dalen. Op de vraag waar we Mendy eventueel nog meer van zouden kunnen kennen, antwoordt ze lachend:

“Ik heb een blauwe maandag gevoetbald bij het damesteam van VV Dalen. Maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Ik geloof dat ik maar twee wedstrijden nodig had om me te realiseren dat elf boze/fanatieke vrouwen die allemaal tegelijk op je af komen rennen wanneer je de bal bezit, niets voor mij is.”

Inverness

Het is alweer vijf jaar geleden dat Mendy het mooie Dalen heeft verlaten. “Na mijn studieperiode in Groningen (Verpleegkunde en Kunst, Cultuur & Media)  heb ik een jaar gereisd en gewerkt in Australië en Nieuw-Zeeland. Daar ben ik een leuke Schot tegen het lijf gelopen. We spraken af om elkaar eens te bezoeken na het reizen. Ik was nog nooit in Schotland geweest en dit leek me een mooie reden om eens te gaan. Een ‘Schot’ in de roos, zoals mijn vrienden grappen. Na wat heen en weer gependel besloot ik in 2015 te blijven en zijn we gesetteld in Inverness.”

Het leven in Inverness bevalt Mendy goed. “Inverness is een mooi stadje, niet te groot en niet te klein. Omringd door mooie natuur wordt het ook wel de ‘Capital of the Highlands’ genoemd.
Het ligt aan het water en op 10 minuten rijden van het beroemde meer van Loch Ness waar we regelmatig een wandeling maken.” Mendy heeft ‘jammer’ genoeg Nessie nooit gespot: “Maar ik steek ook zeker geen teen in dat diepe water, want je weet maar nooit!” 😉

Dagelijks leven

Het dagelijks leven in Inverness zal volgens Mendy niet veel verschillen van het leven wat ze zou leiden als ze nog in Dalen zou wonen. “Het grootste verschil is de omgeving. Hier moet ik harder trappen op de fiets om de heuvels op te komen en in plaats van bonen voor het avondeten, krijg ik ze hier als ontbijt.”

Qua cultuur zit het verschil hem voornamelijk in de mentaliteit van de mensen: “Wanneer we bijvoorbeeld vrienden bezoeken in één van de vissersdorpjes aan de Westkust, waar mijn partner vandaan komt, word ik als buitenstaander letterlijk met open armen ontvangen. De mensen zijn ontzettend vrijgevig en gastvrij. Je kunt zonder van tevoren te bellen even bij iemand aankloppen voor een kopje thee en niemand raakt in de stress. Nederlanders zijn vrij ambitieus, direct, punctueel en georganiseerd, alles gaat in een hoog tempo. Hier gaan ze er iets relaxter mee om, daar moest ik in het begin wel aan wennen. Regelmatig komt er namelijk iemand onverwacht gezellig logeren.”

Het ontbreken van een fietscultuur zoals we die in Nederland kennen, is volgens Mendy wel even een dingetje. De wegen zijn er nog lang niet overal op ingericht en auto’s nemen voorrang op voetgangers en fietsers. “De dappere Schot die hier op zijn mountainbike of wielrenfiets springt, is zwaar uitgerust in een neongeel morphsuit met helm en fietsschoenen. Mijn collega’s vonden het maar grappig dat ik ’s ochtends aan kwam fietsen in mijn dagelijkse kantoorkloffie.” 

Dalen zit diepgeworteld 

Toch mist Mendy Dalen wel. “Uiteraard mis ik mijn familie in Dalen, vooral nu we een kleine meid hebben. Daarnaast mis ik simpelweg het mooie platte landschap. Wanneer ik in Dalen bij mijn ouders ben, staar ik altijd een tijdje over de landerijen richting Molen de Bente. Dalen zal altijd mijn thuis blijven en dat gevoel is diepgeworteld.”

Zeker twee keer per jaar probeert Mendy terug te keren naar Dalen om haar familie te bezoeken. Als het lukt, plant ze dit zo dat ze ook nog één van de vele gezellige activiteiten in Dalen kan meepakken, zoals bijvoorbeeld het Zuidenveld of de Miss Summer Verkiezing. “Altijd leuk en een mooie manier om oude bekenden terug te zien.”

Zo denkt Mendy ook met plezier terug aan de lange zomeravonden in Dalen die startten met de zomermarkt en eindigden in zwalkend op de fiets terug naar huis, terwijl de vogeltjes alweer vrolijk de ochtend aankondigden! 

 Toekomst

Op dit moment heeft Mendy nog geen concrete plannen om terug te keren naar Dalen, maar ze sluit het ook niet uit. “Het zou wel fijn zijn om weer dichter bij familie en vrienden te wonen. Daarnaast hopen we dat Schotland z’n onafhankelijkheid krijgt. Als dit niet gebeurt en de Brexit voor veel (meer) problemen zorgt, dan zou het heel goed kunnen dat we over een aantal jaar weer in Nederland te vinden zijn!” 

Foto Mandy Belt in Schotland