Mart-Jan Finke in Barcelona

Naam: Mart-Jan Finke
Leeftijd: 30 jaar
Woonplaats: Sant Cugat del Vallès (30 minuten van Barcelona vandaan)
Hobby’s: Hardlopen/Reizen
Werk: Werkend in een Online Marketing bedrijf, gespecialiseerd in email-marketing

Hoe lang heb je in Dalen gewoond?

“Tot mijn 17e jaar ongeveer. Daarna heb ik een bepaalde periode in China, Ierland en Spanje gewoond voor mijn studie. Na mijn studie ben ik een één-jaar-durende opleiding gaan volgen in Barcelona. Na de studie vond ik het zo leuk in Barcelona dat ik daar uiteindelijk gebleven ben. Dit is nu al zo’n zeven jaar geleden.”

Dus als ik het goed begrijp heb je eerst in Nederland een opleiding gedaan en daarna in Barcelona nog een studie?

“Ja dat klopt, ik heb eerst de Bachelors opleiding ‘International Business and Management Studies’ gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Hierna vond ik de één-jaar-durende masterstudie in Barcelona die perfect aansloot op mijn opleiding die ik in Utrecht gevolgd heb. Deze opleiding heet ‘Master in International Business’ en die heb ik gevolgd aan de EAE-business school.”

Wat waren verder je beweegredenen om te vertrekken?

“Ik wilde graag wat van de wereld zien en was erg geïnteresseerd in andere culturen. Door mijn studie kon ik voor een bepaalde tijd in het buitenland wonen. Dat beviel me zo goed dat ik elke keer weer ergens anders naar toe wilde.”

Hoe bevalt het daar momenteel?

Barcelona bevalt heel erg goed. Het is een mooie internationale stad waar je heel veel gezellige bars en restaurants kan vinden voor hele goede prijzen. Verder ligt het aan zee en in de winter is het slechts op 1.5 uur rijden van de Pyreneeën waar je heerlijk kan skiën.”

Wat ben je zoal aan het doen in Barcelona?

In mijn dagelijks leven werk ik normaal gesproken van 08:00 tot 18:00. Het fijne van Spanje is dat ze een lange lunchpauze hebben. Hier maak ik normaal gesproken goed gebruik van om even snel de sportschool in te duiken. Verder ga ik vaak in de weekenden met vrienden op stap; snowboarden, de kroeg in, naar het strand, een terrasje pakken, etc.”

Heb je nieuwe hobby’s/interesses gekregen in Barcelona?

“Ja! Ik snowboard vrij veel in de winter. Dat komt natuurlijk omdat het lekker dichtbij is: ik rij om 07:00 weg op zaterdagmorgen en sta om 09:00 op de piste.”

Wat is het opmerkelijkste cultuurverschil vergeleken met Nederland?

Ik denk dat het grootste verschil duidelijk is te merken in de werkhouding van de mensen. Spanjaarden komen over het algemeen pas rond 09:30 binnen, maar werken dan ook tot een uur of 19:00. Ik hou er zelf juist van om vroeger te komen en daardoor ook eerder in de avond te kunnen stoppen.”

Heb je bij deze baan ook de vrijheid om dit elke dag zelf te bepalen?

“Ik heb het geluk dat het bedrijf van mij is. Dus ik heb gelukkig alle vrijheid om zelf mijn dagen in te plannen!”

Moest je in het begin wennen aan het wonen in Barcelona?

“Nou, het eerste jaar was niet zo moeilijk om te wennen aangezien ik student was. Pas na het eerste jaar kwam ik echt in het werkende leven terecht. Dat was wel even wennen, maar niet meer dan in Nederland denk ik. Ik heb verder in Nederland niet echt een baan gehad (naast wat studentenbaantjes) dus het is lastig voor mij dit te vergelijken.”

Heb je op dit moment nog familie in Dalen wonen? Zo ja, wat vinden zij ervan dat je bent verhuisd?

“Ja, mijn ouders wonen nog in Dalen. Verder woont mijn zus met haar vriend en 2 kinderen in Coevorden. Zij vinden het fijn dat het goed met mij gaat in Spanje. Echter het is niet altijd even makkelijk om elkaar te moeten missen. Dat is dan ook wel echt wat ik het ergste mis aan Dalen.”

Wat is je leukste herinnering aan Dalen?

Dat is toch zeker het voetballen geweest. Het was altijd heel leuk om te trainen en met iedereen samen te zijn. Altijd heel erg gezellig! Dit mis ik ook wel: de vriendengroep in Dalen en samen naar dezelfde kroeg.”

Zou je ooit nog terug willen naar Nederland/Dalen?

Lastig te zeggen. Ik heb het altijd erg leuk gevonden in Dalen en zou er zeker wel voor open staan om terug te gaan. Ik heb ondertussen natuurlijk ook hier een leven opgebouwd en heb ik het echt prima naar mijn zin hier. Ik woon ondertussen samen met mijn vriendin en ik heb mijn werk en vrienden hier. We hebben er wel eens over nagedacht, alleen is de drang niet zo sterk haha! Momenteel zie ik mezelf dus niet zo snel weer teruggaan.”

Waar zie je jezelf over 3 jaar?

“Nog steeds in Barcelona!”

Heb je nog plannen om ooit naar een ander land te verhuizen?

“Momenteel ben ik heel tevreden met mijn leven in Spanje dus ik zie me niet zo snel naar een ander land verhuizen. Ik sluit de mogelijkheid zeker ook niet uit. Mocht mijn vriendin of ik een goede kans krijgen in het buitenland, dan zullen we daar zeker niet meteen nee tegen zeggen. Mijn vriendin en ik hebben het er wel eens over gehad dat we in de toekomst wel graag een soort van klein bungalowpark willen runnen op een leuk eiland in de zon… maar dan praten we toch zeker nog wel over zo’n 25 jaar voordat dat gaat gebeuren haha!”