Leonne Campfens in Sydney

Naam: Leonne Campfens
Leeftijd: 37
Huidige Woonplaats: Manly (Suburb van Sydney)
Werk: Voorheen werkte ik als CRM-manager voor Pet Circle, een online shop die alles voor je huisdier heeft. Op het moment ben ik met verlof.
Hobby’s: reizen, fotografie, hiken, kamperen, koffie drinken ….

Hoelang heb je in Dalen gewoond?

“Mijn ouders zijn van Emmen naar Dalen verhuisd net voor mijn 3e verjaardag en ik ben op kamers gegaan op mijn 19e, dus 16 jaar in totaal heb ik in Dalen gewoond.”

Wat waren je beweegredenen om te vertrekken?

“Op mijn 19e (2001) ben ik op kamers gegaan om te studeren in Groningen. Hierna heb ik nog in Enschede mijn Masteropleiding gevolgd, waarna ik verhuisde naar Utrecht. Een paar maanden later vond ik mijn eerste echte baan in Amsterdam, waar ik samen met mijn vriend Edwin 1,5 jaar later ben gaan wonen. Wij hadden beiden altijd de droom om in het buitenland te wonen en te werken. Dit was even ‘on hold’ gezet om er eerst voor te zorgen dat we relevante werkervaring zouden opdoen, aangezien dit een grotere kans van slagen zou geven om ergens anders werk te vinden. Ik had tijdens het reizen in Zuid-Amerika een Australisch stel ontmoet. Via haar ben ik in gesprek gekomen met recruiters in Sydney en kreeg ik het idee dat ik een goede kans had. We wilden altijd al naar een Engelstalig land om ervoor te zorgen dat we wel carrière konden maken, maar net zo belangrijk vonden we dat we erop vooruitgingen qua het klimaat (lees: meer zon, minder regen).”

Hoe bevalt het daar momenteel?

“We zijn nog steeds erg happy met het leven hier. Na 7 jaar ben je ook wel gesetteld qua waar je woont en met wie je graag veel tijd doorbrengt. We hebben een hele leuke groep vrienden die een mix is van Nederlanders, andere Europeanen en een aantal ‘local Aussies’. Daarnaast is het buitenleven echt fantastisch, vooral met kleine kinderen is het fijn dat je altijd binnen 5-10 min lopen vermaak hebt. Manly is vergelijkbaar met een groot stranddorp, met de grote stad op een steenworp afstand. Naar werk ga je met de boot, wat natuurlijk het meest briljante openbaar vervoer is wat je kan bedenken.”

Wat ben je zoal aan het doen in Sydney?

“Momenteel zorg ik fulltime voor mijn dochters Nikki (4 maanden) en Zoë (4 jaar) die drie dagen naar school gaat. Hiervoor werkte ik als CRM-manager voor Pet Circle, een online shop die alles voor je huisdier heeft. Als Nikki een jaar oud is, zal ik aan een nieuwe baan beginnen. Drie maanden daarvoor ga ik een online studie doen, terwijl we met z’n allen in Queensland zullen vertoeven. Mijn vriend krijgt drie maanden vaderschapsverlof via zijn werk, dus zal hij voor de kinderen zorgen. Doordeweeks sport ik met ‘buggy bootcamp’ – een soort bootcamp waar je de kleine kindjes mee naartoe kan nemen – en wandel ik geregeld met de baby in de wagen langs de boulevard. We zwemmen in de zomer in de rock pools en als het lukt wordt er ook gesnorkeld, want er zitten veel mooie vissen en ook kleine haaien dichtbij het strand van Manly (Shelly Beach). Soms gaan we naar de stad in het weekend, maar ook af en toe een weekendje weg naar een andere beachtown, de bergen in (Blue Mountains) of verblijven we dichtbij een National Park. Verder spreek ik doordeweeks veel met vriendinnen af (die ook met verlof zijn of parttime werken) voor een koffietje in een café, maar ook ‘s avonds spreken we geregeld af voor een hapje eten in Manly.”

Heb je nieuwe hobby’s of interesses gekregen in Sydney?

“Ja, ik ben gestart met hardlopen en heb ook bootcamp ontdekt hier. Daarnaast ben ik hier voor het eerst koffie gaan drinken en heb ik meer interesse gekregen in koken. We houden ook van kamperen, wat je al kan doen op 1-2 uur rijden afstand aangezien we omringd zijn door National Parks. Last, but not least: Ik ben hier voor het eerst moeder geworden, dus heb ik ineens ook interesse in kinderactiviteiten.”

Wat is het opmerkelijkste cultuurverschil vergeleken met Nederland?

“De ‘outdoor lifestyle’ hier zorgt ervoor dat mensen erg relaxed en happy zijn. Je bent bijna elke dag buitenactiviteiten aan het doen. En dat begint vaak al vroeg. Rond 6 uur ‘s ochtends is het al druk op de boulevard met sportende mensen en surfers in het water die nog even voor hun werk een duik nemen. Verder is er een echte ‘mate’ cultuur, waar je vaak in Nederland een wat meer formele manier van omgaan treft. Dit maakt het erg relaxed qua sfeer en over het algemeen makkelijk om snel nieuwe contacten op te doen.”

Wat mis je aan Dalen?

“Mijn ouders en het ouderlijk huis 🙂

Ik ben al zo lang weg, dat ik niet specifiek dingen van Dalen mis, maar ik het wel altijd fijn vind om er weer te zijn. Het voelt na al die jaren nog steeds als thuis als ik terug ben.”

Wat is je leukste herinnering aan Dalen?

“Mijn basisschooltijd in Dalen vond ik fantastisch. Iedereen kende elkaar, we waren erg close en woonden allemaal op fietsafstand van elkaar. Vooral de toneeluitvoeringen op school herinner ik me goed en het samen buiten spelen. We gingen vaak na schooltijd bij ons in de buurt verstoppertje doen (De Steeg, Verbindingsweg). Alles kon, zoals verstoppen bij mensen in de tuin of in de slootjes. Ook bij ons achter het huis waren lang geleden maisvelden waar we lekker doorheen konden rennen. Met mijn buurmeisje Marjan bouwde ik zogenaamd woonkamers in het hoge gras. Ook heb ik mooie herinneringen aan het leven thuis in Dalen. We waren veel buiten. Mijn zus en ik hadden beiden een moestuintje bijvoorbeeld. Ook liet ik graag de hond uit bij de Achterkamp of de Galgaten. Wat ook meteen in me opkomt is het volleyballen in Dalen. Ik heb het hier in Sydney geprobeerd, wat leuk was, maar mijn tijd bij de volleybalvereniging Dalen was echt briljant; met mijn beste vrienden trainen en allemaal fanatiek tijdens wedstrijden.”

Zou je ooit nog terug willen naar Nederland of Dalen?

“Ik denk wel dat ik terug naar Nederland zou willen, maar we genieten nu nog steeds van het leven hier. Ik denk dat wanneer onze kids ouder worden, we een keer een beslissing zullen moeten nemen. Het voordeel van opgroeien in Nederland is de vrijheid die je hebt als kind. Je kan sneller zelfstandiger worden. Zelf naar school fietsen is een goed voorbeeld, wat je hier niet ziet. Ik mis ook zeker mijn familie en vrienden. We proberen elk jaar op bezoek te gaan, maar je hebt nooit tijd genoeg! We voelen ons altijd vereerd en zo happy dat iedereen zoveel tijd voor ons maakt als we er zijn. Als we terug naar Nederland gaan, dan zou ik graag in een plaatsje dichtbij een stad en de natuur gaan wonen. Wellicht rondom Utrecht of Amsterdam.

Waar zie je jezelf over 3 jaar?

Dat is een lastige vraag, zover kijk ik eerlijk gezegd niet vooruit, aangezien we binnen die tijd hoogstwaarschijnlijk een grote beslissing gaan nemen. We zullen zien of we nog hier zijn, of wie weet, terug gaan naar Nederland.