Leonie: Streep door eindexamens

Ze was al druk bezig met de voorbereiding van haar eindexamen VWO toen ze te horen kreeg dat deze niet door zou gaan. Leonie Meijer uit Dalen was in eerste instantie aardig geschrokken. “Je leeft hier al zes jaar naar toe, dus het is niet niks als zoiets ineens wordt afgelast. Toch is het ook een enorme opluchting, want het is heel veel werk.”

Alleen schoolexamens

Op 24 april heeft het ministerie van Onderwijs bekendgemaakt dat de centrale eindexamens in verband met het coronavirus dit jaar niet doorgaan. De resultaten van de schoolexamens zullen bepalen of leerlingen hun diploma ontvangen. Leonie: “Ik sta er op dit moment best goed voor; ik heb geen onvoldoendes en de toetsen die ik nog moet maken, zullen -denk ik- niet nadelig zijn voor mijn cijferlijst.” Leonie zag niet heel erg op tegen de eindexamens. “Voor bepaalde vakken was ik wel een beetje zenuwachtig, maar ik had er vooral wel zin in. Het is toch wel leuk om zoiets mee te maken.” Scholen krijgen tot juni om de centrale examens goed en veilig te organiseren.

De diploma’s die de leerlingen zullen ontvangen zijn gewoon volwaardige diploma’s. Toch voelt het wel anders voor Leonie. “Ik vind het vooral heel jammer dat je niet echt het examengevoel hebt. Ik had mijn ‘middelbare schoolcarrière’ graag op dezelfde manier willen afsluiten zoals alle anderen dat voorheen hebben gedaan. Het eindgala, de laatste schooldag en de examens gaan dus allemaal niet door. Ik had dit graag wel allemaal willen meemaken. Ik hoop vooral dat de diploma-uitreiking nog wel doorgaat, maar dat hebben we helaas ook niet zelf in de hand.”

“Aan de andere kant is dit ook een opluchting, omdat je in mijn geval nu zekerheid hebt. Het scheelt daarnaast ook enorm veel tijd in de voorbereiding van de examens. Ik hoop gewoon vooral voor anderen dat ze door deze regeling niet in de problemen komen met het behalen van hun examen.” Leerlingen die zakken, krijgen de mogelijkheid om te herkansen. Er wordt snel meer duidelijk over de voorwaarden.

Vervolgopleiding

Leerlingen die dit jaar wel slagen kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, hbo of de universiteit. De aanmeldingsdeadline voor studies is een maand opgeschoven, zodat middelbare scholieren meer tijd hebben om een studie te kiezen.

Leonie: “Ik moet me nog inschrijven, maar ik ben van plan om bedrijfskunde te studeren aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik hoop later het bedrijfsleven in te gaan, dat lijkt me superleuk!”