Femke Paulis, New Brunswick, maar nu even in Dalen

Femke Paulis is opgegroeid met roeien, zowel in Nederlandse- als buitenlandse wateren. Normaal gesproken woont ze in Amerika, maar door het coronavirus woont Femke weer bij haar ouders in Dalen en had ze even tijd voor ons.

Een hoogtepunt uit Femke’s roeicarrière was het behalen van brons op het Junioren WK. “Dat was mijn laatste jaar als ‘junior’, dus het was extra leuk om dat zo af te sluiten!”

Haar passie begon al bij de roeivereniging van haar vader en zussen. “Toen ik 10 was mocht ik eindelijk voor het eerst in de boot, ik vond dat toen zo leuk dat ik dat vaker wilde doen. De eerste jaren was het één of twee keer per week en vanaf mijn 15e ben ik wedstrijden gaan roeien.” Inmiddels roeit de 20-jarige Dalenaar al 10 jaar, en nog steeds met heel veel plezier.

Femke studeert in New Brunswick, in de Verenigde Staten. Ze doet de studie Biomedical Engineering, aan de Rutgers University. Hier is ze terechtgekomen door een aangeboden beurs van de hoofdcoach van het roeiteam ‘Rutgers’. “Er zitten wel meer Nederlandse roeiers in Amerika en mij leek dat ook wel een heel avontuur. Daarnaast is het leuk om op die manier roeien te combineren met mijn studie.”

Femke mocht vorig jaar met haar universiteit in Amerika de nationale kampioenschappen roeien. “Met het roeiteam van de universiteit hadden we ons daarvoor gekwalificeerd, wat voor het eerst in 18 jaar weer was gelukt, dus dat was heel speciaal!”

De Dalenaar vertelt dat het leven in Amerika heel gestructureerd is. “Ik train twee keer per dag en heb daarnaast colleges. Ik woon net buiten de campus, maar eigenlijk ben ik daar altijd te vinden. De campus is eigenlijk gewoon net een stad, alles wat ik nodig heb is daar.” Toch is het niet altijd even leuk. “Soms zijn er van die periodes waarin het allemaal even wat minder gaat. Je hebt het idee dat je niet vooruitgaat, dat is best frustrerend. De zwaarste momenten zijn toch wel in de winter. Je zit meer op de roeimachine binnen en er zijn geen wedstrijden”, aldus Femke.

Het roeiteam in Amerika bestaat uit 80 meiden. “Dat was ik in Nederland helemaal niet gewend, maar het is zo bijzonder om hier een deel van uit te maken! Het team staat centraal, waardoor we elkaar enorm motiveren”, vertelt Femke glimlachend.

De komende twee jaar zit Femke nog in Amerika om haar bachelor af te ronden. “Wat ik daarna wil gaan doen, weet ik eigenlijk nog niet. Ik denk wel dat ik weer terugkom naar Nederland.” Femke heeft nog wel een doel in Amerika: “Ik zou graag met mijn roeiteam ‘Big Ten’ kampioen worden. Daarnaast wil ik graag in de top drie eindigen bij de Nationale Kampioenschappen” Femke lacht even, “Een doel op lange termijn, iets waar veel sporters van dromen, is om naar de Olympische Spelen te gaan.”

Femke, we houden je in de gaten!