Lezing over hulphonden voor Seniorenvereniging Dalen e.o.

De heren Gijs-Jan Hooijer en Lammert de Jonge van Stichting Geleidehonden KNGF vertelden over het leven van een geleidehond, van pup tot pensionering.

De opleiding

De opleiding van een hond kost ongeveer € 60.000, met inbegrip van scholing, dierenartskosten, inentingen enz. De honden worden bij voorkeur bij een gezin met kinderen geplaatst . De honden leren daar om tegen lawaai te kunnen. Ze gaan mee naar de markten, schietverenigingen en voetbalwedstrijden, zodat ze nergens meer van schrikken. De honden mogen niet aangehaald of aangeraakt worden, want ze zijn altijd  aan het werk.

Omgaan met blinde en slechtziende mensen

Als je tegen een blinde wilt praten laat je dat even merken door een korte aanraking. Zo weet diegene dat je zijn aandacht vraagt. 
Voorwerpen moeten voor de blinde of slechtziende altijd op een vaste plaats staan en obstakels opgeruimd om vallen te voorkomen. Deuren niet half open laten staan, dan kan de blinde zich stoten. Vraag altijd eerst welke hulp nodig is en vertel steeds wat u doet.
Het eten op het bord kan omschreven worden. Volgens de plaats van de uren van een klok: tussen 12 en 3 of tussen 9 en 12. Geef voorwerpen in de hand en begeleid de hand eventueel naar een leuning.

Hulpmiddelen

Er zijn vele hulpmiddelen: digitale zenders, radio en tv, CD-ROM voor doven en slechtzienden, braillehorloge, dobbelsteen, metalen plaatje met brailletekens om briefjes te schrijven, uittrekbare stok om mee te zwaaien bij het oversteken. Maar pas op: de blinde loopt echt de straat over zodat er geen misverstanden ontstaan!
Zo  komt de blinde overal. Alleen roltrappen en draaideuren zijn gevaarlijke obstakels voor de hond.

Steun het KNGF

Met het inleveren van plastic doppen van wasmiddelen en drankverpakkingen kan men het fonds steunen. Roelie Jager in Dalen, tel 0524 552445 neemt de doppen graag in ontvangst.
Voor meer informatie: zie KNGF op internet en contact via: info@geleidehond.nl