Roparun: Wedden dat?

Inmiddels is de Roparun ook een begrip aan het worden in Dalen. Wisten jullie dat de Roparun is ontstaan uit een weddenschap?

Marathon Rotterdam

Sjaak Bril wilde de marathon van Rotterdam lopen, maar een blessure zat hem in de weg. Hij moest opgeven. Iedereen die de Roparun kent, weet wat daarna gebeurde: de weddenschap met Peter van der Noord, die de marathon kleineerde, en beweerde dat het pas echt werd als je naar Parijs liep. Zo gezegd, zo gedaan. Uit deze weddenschap in 1991 ontstond die Rotterdam-Parijs-Run.

Roparun voor palliatieve zorg

Sjaak en Peter besloten om sponsors te zoeken voor deze uitdaging, wat hen verrassend goed afging. Na afloop bleken ze, na aftrek van de onkosten nog 100.000 gulden over te houden. Dit bedrag wilden zij aan een goed doel doneren. De tip werd gegeven dat er in het Daniel den Hoed ziekenhuis mensen lagen die niet naar de gang konden om te bellen omdat ze vastzaten aan een infuus. Er zijn toen met dit geld een aantal mobiele infuushouders aangeschaft, daarnaast is geholpen met nieuwe telefoons en een aantal tv’s. Op deze manier konden ze een kleine bijdrage leveren om het ziekenhuisverblijf net een beetje aangenamer te maken. Zo is ook het doel van Roparun ontstaan, palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Groei

De Roparun bleef groeien, waardoor in 2004 besloten werd om de route om te draaien van Parijs naar Rotterdam, zodat er nog meer teams konden deelnemen. Het aantal deelnemende teams bleef groeien, waardoor er in 2012 een extra startlocatie is toegevoegd aan de Roparun, namelijk Hamburg. In 2020 wordt deze startlocatie verplaatst richting Bremen. Met een startlocatie dichterbij de Nederlandse grens, is het mogelijk om een groter deel van de route door het noorden van Nederland te laten lopen.

Dit jaar starten de Turfrunners tijdens het pinksterweekend in Bremen en finishen weer in Rotterdam!

(bron: www.roparun.nl)