Overdracht koppelbedden door Turfrunners

In woonzorgcentrum De Bleerinck in Emmen vond donderdagmiddag de overdracht van koppelbedden plaats. De Turfrunners uit Dalen en Sleen4life uit Sleen zetten zich in voor koppelbedden in Zuidoost-Drenthe.

Een koppelbed is een eenpersoonsbed, dat in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed kan worden gewijzigd. Op deze manier is het mogelijk dat, wanneer een naaste in een zorgomgeving moet verblijven, nog fysiek dichtbij diegene kan zijn. Zo kunnen mensen nog op een fijne manier bij elkaar blijven.

Acht koppelbedden

Donderdagmiddag werden acht koppelbedden door de RopaRun aangeboden aan zorginstellingen in Zuidoost-Drenthe. De aanvraag kwam van Zorggroep Tangenborgh, Treant, Beter thuis Wonen, TSN Thuiszorg, Thuiszorg Icare, Hospice ’t Huis van Heden. Allerzorg en Buurtzorg. De coördinatie was in handen van Hennita Schoonheim, netwerkcoördinator palliatieve zorg Drenthe en Steenwijkerland. In haar werkgebied zijn in totaal 29 koppelbedden toegezegd. Landelijk worden dit jaar meer vijfhonderd koppelbedden ter beschikking gesteld door de RopaRun.

Bekend

De RopaRun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam om geld in te zamelen voor projecten die het leven van mensen met kanker kunnen veraangenamen.

De RopaRun lijkt in het noorden nog vrij onbekend, maar in de gemeente Coevorden is dat zeker niet het geval. Wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden maakte duidelijk, dat de RopaRun in de gemeente zeer bekend is door de drie doorkomstplaatsen Sleen, Dalen en Coevorden. Daar worden alle deelnemers onthaald en zijn er vele activiteiten. ‘Het is een mooi evenement, maar heeft ook een boodschap om te werken aan goede doelen. Het zou mooi zijn als de Roparun ook in Emmen een mooi plaatsje krijgt.’ Hij zegde toe, dat het Coevorder college ook dit jaar fietsend van de partij tijdens de doorkomst op zondag 9 juni, Eerste Pinksterdag. ‘Het koppelbed’, vervolgde Brink, ‘is een mooie manier om dichtbij elkaar te zijn in de vaak laatste dagen van mensen.’

Woorden Renate Groenewold

Brink vestigde daarbij de aandacht op de aanwezige Renate Groenewold, die ambassadeur is geworden van de RopaRun. Groenewold werd in 2004 wereldkampioen schaatsen. Zij woonde op dat moment in Dalen en werd destijds benoemd tot ereburger. Zij deed uit de doeken waarom zij ambassadeur is geworden. ‘Het mooie is het maatschappelijke functie. Ik ben al ambassadeur van KiKa (Kinderen Kankervrij) en ambassadeur/bestuurslid van het Jeugdsportfonds. Ik kreeg de vraag of ik ambassadeur van RopaRun wilde worden en dat sprak mij aan. Mijn vader is drie maanden nadat ik wereldkampioen werd overleden aan kanker en ik heb ervaren, dat thuiszorg heel belangrijk is. Een koppelbed is iets waar we toen al naar op zoek waren. Het is daarom van belang, dat er zoveel mogelijk geld wordt ingezameld.’ Ook haalde zij het overlijden van haar oud-ploeggenoot Paulien van Deutekom aan, die begin januari van dit jaar overleed aan de gevolgen van kanker.

Renate is helaas niet aanwezig op de dag van de doorkomst, zij gaat zes keer de Alpe d’Huez opfietsen in het kader van de Alpe d’Huzes voor KWF Kankerbestrijding.

Teams

De teams De Turfrunners en Sleen4life bestaan elk uit 24 leden, onder wie acht hardlopers, fietsers en verzorgers onder leiding van respectievelijk de teamcaptains Albert Breman en Jaap Ramaker. Van beide teams waren vertegenwoordigers aanwezig bij de overdracht van de koppelbedden. De deelnemers aan de Roparun uit deze regio starten in Hamburg.

(bron: Coevorden Courant)