Zomerzonnewendewandeling groot succes

De eerste ‘Zomerzonnewendewandeling’ in Dalen is een succes geworden. Zaterdag 19 juni, vlak voor de langste dag van het jaar, vertrokken 74 deelnemers vanaf 21:30 uur van het sportpark ’t Grootveld in Dalen. De RoPa-run-groep ‘De Turfrunners’ uit Dalen had twee wandelroutes uitgezet in het buitengebied van Dalen.

Als de nacht de plaats inneemt van de dag

Voorzien van een routebeschrijving en uitgerust met een zaklantaarn gingen de wandelaars de uitdaging aan om, op de grens van dag en nacht, een 7,5 kilometer lange wandelroute te lopen.

De deelnemers konden hierdoor heel bewust de veranderingen meemaken als de nacht de plaats inneemt van de dag. Plotseling moet je rekening houden met dieren die tevoorschijn komen als het zonlicht geleidelijk wordt vervangen door het licht van de maan en natuurlijk de zaklantaarn.

Gezonde hap in de pauze

Aan de Drift was een rustpunt ingericht waar de wandelaars werden opgewacht door afgevaardigden van de Turfrunners. Hier werden ze verrast met een “gezonde hap”. Tijdens het vervolg van de route werden de nachtgeluiden steeds beter waarneembaar. Zo hoorde je een orkest van kikkers dat een nachtserenade bracht. De kinderen die meeliepen en waarschijnlijk ook enkele ouders, vonden vooral het lopen in de duisternis het spannendst.
Bij terugkeer op het sportpark werd iedereen voorzien van een kopje koffie, thee of ranja. De inspanning werd beloond met een medaille voor elke deelnemer.

Fotoalbum

De fotografen van de Turfrunners hebben een fotoalbum gemaakt dat je via deze link kunt bekijken. Zo krijg je een indruk van de bijzondere sfeer van deze wandeling.

Uit de reacties van de deelnemers kan worden opgemaakt, dat er zeker interesse is voor een vervolg. Houd de Turfrunners dus in de gaten.

De Turfrunners en de Roparun

De Turfrunners uit Dalen is een groep die elk jaar deelneemt aan de jaarlijkse RoPa-run. De mega-estafetteloop van ruim 560 km. Normaal wordt de RoPa-run in het Pinksterweekend gelopen, maar door de coronaregels is de versie 2021 in aangepaste vorm verplaatst naar 2 en 3 oktober. Terwijl normaal de loop langs twee routes, van Parijs naar Rotterdam en van Bremen naar Rotterdam, wordt gelopen is dit jaar gekozen voor een verkorte versie met als start en finish in Landgraaf. Daarom zal er dit jaar geen doorkomst in Sleen, Dalen en Coevorden zijn.

Alle teams organiseren allerlei evenementen om geld te verzamelen voor de doelen van RoPa-run: “Leven toevoegen aan de dagen, wanneer er geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.”

Het ingezamelde geld komt ten goede aan voorzieningen voor mensen in het palliatieve en terminale stadium van kanker. Wil je meer informatie over het werk van de Turfrunners kijk dan op www.turfrunners.nl en op www.roparun.nl vind je meer informatie over het werk en de doelen van RoPa-run.