Zeer geslaagde Fiets4daagse in Dalen

De Drentse Fiets4daagse zit er weer op en de organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement! In totaal kwamen er 570 fietsliefhebbers naar ’t Grootveld (7% meer dan vorig jaar) om mee te doen met de fietstochten. Opvallend daarbij is het aantal inschrijvingen ter plaatse.

Voor het eerst dit jaar kon er gefietst worden van donderdag tot en met zondag. Al meer dan vijftig jaar werd er traditioneel van de dinsdag tot en met de vrijdag gefietst, maar nu besloot de organisatie anders: “We hopen op deze wijze meer fietsliefhebbers tegemoet te komen door het weekend erbij te nemen”.

De loods op ’t Grootveld deed dienst als fietsenstalling en een aantal deelnemers maakte daar dankbaar gebruik van.

Elke dag twee tochten

Elke fietsdag had de organisatie twee tochten uitgezet: één van 40 en één van 60 kilometer lang, waarbij de fietsers door Zuidoost-Drenthe en het Drentse grensgebied geleid werden. Ook duofietsers namen deel aan de fiets4daagse in Dalen. Voor hen was de 40-kilometerroute geschikt en waar nodig stonden er korte omleidingen op de routebeschrijving op papier aangegeven.

Eerste fietsdag: regen én enthousiaste fietsers

Op donderdag 27 juli vond de eerste fietsdag plaats. De weersvoorspelling was slecht en helaas bleek die voorspelling niet mee te vallen: de regen kwam met bakken uit de lucht en van opklaringen tussendoor was weinig sprake. Het enthousiasme van de deelnemers werd er gelukkig niet minder van. Bijna 300 deelnemers bestegen hun fiets, waarvan 25 als dagdeelnemer. Regenpakken, poncho’s en hoedjes kwamen tevoorschijn en dapper begonnen ze aan de route, het fiets4daagsevlaggetje vrolijk wapperend aan de fiets… op naar de Hoogehaar, Vossebelt, Dalerpeel, het onderduikersmuseum in Nieuwlande, Nieuweroord en Zwinderen (met een rondje boswachterij Gees voor de fietsers van de 60 km-route). Doorweekt kwamen de fietsers aan het begin van de middag terug op ’t Grootveld, waar de gezellige klanken van de muziek van Chris Hof in de kantine al klonken en wat aanzette tot een gezellig feestje!

Prima fietsweer op 28 juli

Weer helemaal droog verschenen de deelnemers op vrijdag 28 juli weer aan de start. Afgaande op de weersvoorspelling waren de meesten voorbereid op weer veel nattigheid. Echter, het weer viel mee, de zon kwam af en toe tevoorschijn en de tempetuur steeg wat en zo hadden de deelnemers onverwacht een prima fietsdag. De route leidde de fietsers naar Dalerveen, De Haar, Schimmelarij, Den Hool, Holsloot, Erm, Sleen, Benneveld, Oosterhesselen (waar het schildersfestival Montmartre vanwege de slechte weersvoorspelling helaas was afgelast) en Gees weer terug naar Dalen. De fietsers van de route van 60 km fietsten ook nog door Schoonoord, Wezup en Aalden. Bij terugkomst op ’t Grootveld werd er genoten van de muziek van een trekzakduo.

Zaterdag naar Duitsland

Zaterdag 29 juli bleek een prachtige fietsdag: de zon brak door en de temperatuur steeg. De deelnemers verkenden het grensgebied en fietsten via Coevorden en Emlichheim naar Laar (voor een broodje bradwurst bij de molen) om vervolgens weer via Coevorden terug naar Dalen te fietsen. De fietsers van de 60 km-route trokken nog wat verder Duitsland in en bezochten Hoogstede. Ook deze dag werd weer gezellig afgesloten met muziek van een zangduo op ’t Grootveld.

Zondagontbijt en familiedag

‘Zondag Familiedag’ stond op het programma op 30 juli. Naast de gebruikelijke 40 en 60 km-routes was er door Stichting Dalen Promotie een familieroute van 30 km uitgezet, voorzien van eigen bewegwijzering en erg geschikt voor kinderen.

Maar eerst stond er tussen 8.00 en 10.00 uur een groot ontbijt klaar op ’t Grootveld, waar door veel deelnemers binnen of buiten van werd genoten. Vol energie startten de 63 kinderen met hun begeleiders daarna aan de route die hen leidde naar Dalerveen, Stieltjeskanaal, Schans Katshaar en Coevorden.
Onderweg was er genoeg te doen voor jong en oud: handboogschieten bij Schans Katshaar, waterfietsen in Coevorden, KUBB spelen in de Daoler Tuun en eigen melkproducten proeven of zelfgemaakt ijs eten, op het springkussen, in een tractor zitten en koeien en kalfjes kijken bij de zuivelboerderij in Dalen. Bij terugkomst op ’t Grootveld ontvingen de kinderen tot slot een medaille.

De deelnemers aan de 40 km-route fietsten deze dag naar Schoonebeek, Westersebos, Oostersebos, langs het Schoonebekerdiep naar Coevorden en weer terug naar Dalen. Voor 60 km moesten de fietsers na Schoonebeek nog iets verder, namelijk naar Nieuw-Schoonebeek, de schaapskooi bij Weiteveen en door het Bargerveen.

Afsluiting met de coverband ‘Retro’

In de middag speelde coverband ‘Retro’ op het terras op ’t Grootveld. Er werd meegezongen en gedanst op bekende hits uit de jaren zeventig tot en met negentig en het zorgde voor een gezellige afsluiting van de fiets4daagse!

De fotografen van SamenDalen hebben weer veel foto’s gemaakt. Bekijk ze allemaal via deze link naar het fotoalbum.