‘Wemefilm’: deze keer ‘Hors Normes’ op 15 mei a.s.

Op deze derde woensdag van de maand bekijken we de film Hors Normes!
Hors Normes (internationale titel: The Specials) is een film uit 2019 van het regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache (de makers van het succesvolle Intouchables).

Inhoud

De film vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden, zelf kansarme school-drop outs, die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij.

Al meer dan 20 jaar runt Bruno (Cassel) een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen. Wanneer ouders en zorginstellingen het echt niet meer weten, geeft Bruno hun een thuis. Zijn goede vriend Malek (Kateb) leidt met zijn organisatie jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties elkaar af en ontstaan er bijzondere vriendschappen. 

Aaneenschakeling van uitdagingen

De film kent nauwelijks een plot. Dat had de film trouwens ook stukgemaakt. Bruno en Malek en iedereen die hen bijstaat, leven in een aaneenschakeling van kleine problemen die opgelost moeten worden. Niets gaat zonder slag of stoot. Niets gaat gemakkelijk.
En ondertussen komt de staat controleren of hun organisaties wel aan de regels voldoen. Want vergunningen hebben ze niet. Zo spontaan zijn ze ontstaan. 

Er zijn kleine momenten van geluk als er even iets goed gaat of als ze zich realiseren hoe onmogelijk het is wat ze voor elkaar proberen te krijgen. Er zijn veel teleurstellingen, maar uit de kracht en inzet van de twee hoofdpersonages weet de film toch hoop te putten. 

Omarming van diversiteit

De film is uit het leven gegrepen, met ijzersterke rollen van acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb. De ontwapenende kinderen winnen meteen je hart. 

Wie kan de barmhartigheid die de joodse Bruno en zijn islamitische collega Malek uitstralen weerstaan? Evenals de omarming van diversiteit die de film voorstaat? Hors Normes: een oprechte film met een inspirerende boodschap.  

Praktische informatie: 

*datum: woensdag 15 mei 2024
*plaats: De Weme, Hoofdstraat 24 te Dalen
*aanvang: 19.30 uur (vooraf welkom voor een kopje koffie), duur 114 minuten