Weergaloos concert Johan Willem Frisokapel in de sporthal

Op zaterdagavond 18 november was de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in Dalen. Op uitnodiging van Volharding gaven ze een concert in de sporthal op ’t Grootveld. Aanleiding was het 100-jarig bestaan van Volharding.

In de uitverkochte zaal met zo’n 500 bezoekers, ging het concert heel even na 8 uur van start. Door het slechte weer waren er nogal wat parkeerproblemen, omdat heel veel mensen met de auto kwamen. Maar het kwam goed.

Ingerichte zaal en een strakke organisatie

De Johan Willem Frisokapel heeft zelf gezorgd voor een mooie aankleding van de sporthal. Aan de kant van de klimrekken was een podium opgebouwd, met podiumverlichting en mooie stoffen doeken op de achtergrond.

Jubilaris Volharding was verantwoordelijk voor alles om het concert heen. Een flinke uitdaging om zo’n groot evenement goed te laten verlopen. Het publiek kwam via de kantine binnen, kreeg koffie in de hal en kon daarna de zaal in. Alles was tot in de puntjes geregeld, mede dankzij een groot aantal vrijwilligers.

Witte anjers en de burgemeester

Het concert was ook bedoeld voor Drentse veteranen. Maar liefst 220 veteranen waren aanwezig, op uitnodiging van de gemeente Coevorden. In verband met de Veteranendag waren ze al eerder naar Dalen gekomen en hadden ze gezamenlijk gegeten in Restaurant De Baander. Het concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso sluit de Veteranendag passend af. De muzikanten van de Johan Willem Friso zijn allen militair en hebben daarnaast een conservatorium-achtergrond.
Voor de bezoekers was er een witte anjer om op te spelden, als symbool van waardering voor de veteranen.

Jan Vermeij, lid van Volharding, verwelkomde het publiek op indrukwekkende wijze. Hij verbond de Veteranendag en het concert met de herinnering aan zijn vader, Indië-veteraan. Burgemeester Bergsma kwam vervolgens aan het woord over de Veteranendag, het jubileum en het concert. Daarna werd het woord overgenomen door de spreekstalmeester van de Johan Willem Friso-kapel, die zorgde voor informatie over de muziek en mooie overgangen in het programma.

Muziek!

Even na achten begon de JWF-kapel met het concert. Voor de pauze wat zwaardere stukken, in totaal vier nummers. Indrukwekkend was hoe ze die complexe stukken speelden. De bevlogen dirigent tilde het orkest op, de energie straalde er vanaf.

Na de pauze speelden ze wat lichtere stukken die voor iedereen herkenbaar waren.

Complimenten voor de vrijwilligers

Veel Dalenaren hebben geholpen om de avond tot een succes te maken. Natuurlijk de vrijwilligers van Volharding. Daarnaast waren het de gemeente Coevorden en mensen van bedrijven en organisaties die hun steentje hebben bijgedragen. Complimenten voor iedereen!

Foto’s Gerda Kos