Weer open na Corona: de rijscholen

Na de toespraak van premier Rutte op 15 maart en een verwarrende dag later, viel op 17 maart 9.30 uur de beslissing: Rijscholen moesten stoppen. De instructeurs brachten de leerlingen naar huis en rijles geven was afgelopen. Hoewel de sluiting iedereen wel rauw op zijn dak viel, was men er in het algemeen heel gelaten onder.

Autorijschool VOCE

Aan de vooravond van de heropening  had ik met de heer Kuik van Autorijschool VOCE een gesprek over deze periode. 

Op 7 mei werd om 19.00 uur bekend, dat rijscholen weer mochten beginnen en al om 20.00 uur stond een bericht van VOCE op facebook met de mededeling dat de lessen maandag 11 mei om 8.00 uur weer van start gaan.

Daarmee komt een einde aan een wel hele stille periode van afwachten en voorbereiden op de 1,5 meter maatschappij. De aanpassing bij VOCE bestaat uit 2 delen. De theorielessen op donderdag- en vrijdagavond gaan gewoon door, alleen nu met 8 leerlingen i.p.v. 16 leerlingen. De praktijklessen zijn lastiger. In overleg met het RIVM en CBR is besloten dat er geen speciale maatregelen in de auto worden aangebracht.  In verband met de verkeersveiligheid komt er geen scheiding tussen leerling en instructeur en ook hoeven er geen mondkapjes gedragen te worden. Wel wordt de auto voor iedere les geheel gereinigd.

Met het contact opnemen met iedere leerling en afspraken maken, kan er een begin gemaakt worden met het inlopen van de achterstanden en komt er een einde aan een lange rijlesloze periode.

Foto rijschool Voce

Auto- en motorrijschool Gerrits

Arie Gerrits van Auto- en motorrijschool Gerrits sprong een gat in de lucht toen hij op 6 mei jl. hoorde dat hij weer mag gaan werken. “Ik ben superblij! Eindelijk kan ik na twee maanden weer wat doen. Het leek of er geen eind kwam aan die lange periode van thuiszitten.”

Maandag 11 mei gaat hij weer beginnen met lesgeven. Arie heeft alle leerlingen geïnformeerd en die waren heel blij. “Ze willen natuurlijk allemaal hun rijbewijs halen en dolgraag weer beginnen.”

Arie heeft vanzelfsprekend voorzorgsmaatregelen genomen. De auto wordt na iedere les gedesinfecteerd en in de auto is reinigingsmateriaal aanwezig waarmee de handen worden schoongemaakt. Via de app heeft hij voor de les contact of de leerling goed gezond is. 

De afgelopen periode was heel bizar voor hem. “Ineens ligt alles stil, je kunt niks meer en moet maar afwachten hoe het verder gaat. Ik was zeer ontgoocheld toen de maatregelen werden afgekondigd en dacht dat het niet waar kon zijn!”

Dat is nu gelukkig achter de rug. Arie staat in de startblokken om weer te beginnen!

Foto rijschool Gerrits