Weer open: Hoe gaat het met de kappers?

Op 15 maart 2020 kregen alle kappers te horen dat ze per direct moesten sluiten. Wat betekende dat voor de kappers in Dalen? En hoe bereiden ze zich voor op de heropening op 11 mei? We vroegen het aan Everlien van Faassen (Kappers Anno Nu), Ellen Mezach (Kapsalon Ideaal), Lilian Habing (De Salon) en Manou Grijssen (Team Twins Hair & Beauty). 

Everlien: Euforisch op de bank

“We zaten euforisch op de bank toen het nieuws kwam dat we op 11 mei weer open mogen! En we kregen meteen de eerste telefoontjes van mensen die ons feliciteerden met dit goede nieuws.”

Everlien is helemaal klaar voor de heropening van haar kapsalon Kappers Anno Nu. Maandag om 8 uur gaan de deuren meteen open en ze werken met z’n drieën door tot 20 uur ’s avonds. “Het meeste hadden we al geregeld. Mondkapjes en handschoenen hadden we al voor de sluiting besteld, en de salon is vrij groot, dus we kunnen prima afstand bewaren. We zijn er helemaal klaar voor.” 

Foto Everlien kappers Anno Nu

Ze is blij toe. “We hebben 8 weken niks kunnen doen. Dat is echt niks voor mij, daar ben ik nu wel achter gekomen. Ik moet echt bezig zijn! Natuurlijk was ik wel bezig met ‘hoe nu verder’. Maar de salon was net verbouwd, en we konden weinig doen. Het was echt afwachten. Ik vond het ook wel echt eng, nog meer qua gezondheid dan financieel. Mijn moeder heeft corona gehad. Dat heeft echt wel impact op me gehad. Andere zorgen raakten op de achtergrond. En de overheid heeft ons echt goed geholpen, daar ben ik heel blij mee.”

Everlien is onder de indruk van de saamhorigheid in Dalen. “Misschien komt het omdat we in een dorp wonen, of misschien is Dalen wel écht zo bijzonder. Maar ik heb zó veel lieve reacties gehad! Berichtjes, kaartjes, bloemen… superlief allemaal. Dat heeft me echt een opsteker gegeven!”

Ellen: Meteen klanten gaan bellen

“Toen het nieuws woensdagavond kwam, ben ik meteen mijn klanten gaan bellen en appen!” lacht Ellen van Kapsalon Ideaal. Ze gaat ook zo snel mogelijk aan de slag. “Ik ben normaal op maandag gesloten, maar nu ga ik meteen om 9 uur open. Geen tijd te verliezen!” 

Ze was er gelukkig op voorbereid. “Ik had mijn klanten vorige week al even een brief gestuurd, met instructies voor áls ik weer open mocht. Dus in die zin waren mijn klanten en ik al wat voorbereid op het nieuws. Nu was het vooral een kwestie van mondkapjes en ontsmettingsmiddelen kopen, nieuwe afspraken maken en de klanten laten weten hoe ik het aanpak.” 

Het zal wel weer even wennen zijn, na 8 weken gesloten te zijn geweest. “Ik ben vooral thuis geweest, druk met de kinderen en hun huiswerk. Nee, ik ben niet in paniek geweest. Natuurlijk zat ik eerst wel even in zak en as, ook omdat ik met mijn bedrijf aan huis geen vergoeding krijg, maar mijn man had nog wel gewoon werk gelukkig. En de klanten hadden ook heel veel begrip voor de situatie. Ze vonden het vooral heel vervelend voor mij. Na het nieuws over de opening op 11 mei is er wel echt meteen een stormloop! Maar ook nu heeft iedereen er begrip voor dat ze niet allemaal meteen op maandag terechtkunnen.” 

Lilian: Voor een bezige bij als ik viel dit wel tegen

“Ik denk wel dat deze sluiting tot meer waardering voor kappers heeft geleid,” verwacht Lilian van De Salon. “Mijn klanten hielden supergoed alle ontwikkelingen in de gaten en checkten steeds of ik al weer open mocht.” 

Zelf is ze ook blij dat ze weer aan de slag kan. “Voor een bezige bij als ik, viel dit best wel tegen. Ik was natuurlijk nog wel vrij druk met de kinderen en het was ook ergens wel een geluk dat ik me met hen bezig kon houden. Gelukkig was het mooi weer en hebben we hier in Dalen de ruimte. Maar het was wel heel onzeker. Je weet niet hoe lang het duurt en wanneer je weer aan de slag kunt.”

Normaal werkt Lilian drie dagen, maar volgende week zit ze van maandagochtend tot vrijdagavond helemaal vol. “Iedereen wil nu tegelijk! Als iedereen geweest is wordt het waarschijnlijk weer wat rustiger, en dan komt straks weer iedereen tegelijk. Dus dat wordt nog wel even spannend. Vooral omdat ik alleen werk en alles in mijn eentje opvang. ‘Nee’ zeggen wil ik natuurlijk liever niet! 

Ach, ik kijk gewoon per week, meer kan ik niet doen.”  

Manou: Het teamgevoel was sterker dan ooit

“We hadden verwacht in ieder geval tot 20 mei dicht te moeten blijven, dus toen we hoorden dat we al op 11 mei open mochten, waren we echt heel blij,” vertelt Manou van Team Twins. “Nee, we trokken geen fles champagne open, maar gingen direct in de regelmodus. Het nieuws sijpelde al voor de persconferentie naar buiten, dus we hadden de planning al helemaal klaar en de beschermingsmiddelen waren al ingeslagen. Het hele team stond direct klaar om aan de slag te gaan!”

Foto Manou van Team Twins

Die planning was heel belangrijk, want Team Twins is een grote kapsalon en ze kunnen niet met alle kappers tegelijk aan de slag. “We gaan nu zes dagen per week open, inclusief vier avonden, om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te kunnen helpen.” Ze zijn blij toe. “Dat we dicht moesten zagen we wel aankomen, maar toen we ‘dicht tot 28 april’ hoorden, was dat echt een domper. Laat staan ‘dicht tot 20 mei’. Maar we zijn druk gebleven, we hebben steeds getraind, we hebben zelfs de verjaardag van onze bazinnen nog gevierd – alles keurig op afstand natuurlijk – en het teamgevoel overheerste echt. Iedereen wilde de schouders eronder zetten.” 

Ze is onder de indruk van alle lieve reacties. “We hebben zoveel lieve reacties gehad, ongelooflijk. En toen het nieuws over de opening kwam, hadden we hier meteen een hotline: iedereen wil dolgraag weer komen! Mensen reageren ook heel blij als we ze bellen om een afspraak te plannen. Klanten hebben er zin in en wij ook. Lekker weer mooi haar maken!”