Weer open: de schoonheidssalons

Op 15 maart 2020 kregen alle schoonheidssalons te horen dat ze per direct moesten sluiten. Wat betekende dat voor de salons in Dalen? En hoe bereiden ze zich voor op de heropening op 11 mei? We interviewden Jodys Beauty&Visagie en Renates Salon met Zonnestudio en Annemiek van Twins Beautycenter.

Jodys Beauty&Visagie

Voor Jody was het bericht onwerkelijk. Niet verder kunnen met je werk, een onzekere tijd. Uiteindelijk ging de salon op 24 maart echt dicht. Dan valt plotseling alles stil en heb je geen inkomen meer. Ook de sociale contacten via je werk zijn opeens weg. Dan ben je blij dat je in een omgeving woont waar je nog naar buiten kunt gaan.

Het goede bericht op 6 mei was daarom erg fijn. Zij ging de klanten bellen waarvan enkele toch wel een onzeker gevoel hadden zoals “Is het wel veilig om weer te komen”?  Maar gelukkig kon zij hen gerust stellen omdat je met één cliënt tegelijk werkt en goede voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Verder is Jody direct de salon grondig gaan schoonmaken. Mondkapjes zijn nog niet geadviseerd maar Jody heeft deze wel aangeschaft omdat cliënten die dat prettiger vinden ervoor kunnen kiezen.

Jody is blij dat zij weer aan het werk kan en natuurlijk ook fijn om weer inkomen te hebben.

Renates salon met zonnestudio

Ook voor Renate was het schrikken op 15 maart:  onzekerheid over de lopende afspraken en geen inkomsten!  Na 12 jaar actief te zijn plotseling geen klanten meer die je kunt helpen. Vooral de pedicureklanten hebben veel last van uitstellen van de behandelingen.

6 Mei was daarom een geweldig bericht en Renate heeft toen onmiddellijk op Facebook een notitie geplaatst. Daarna was het belangrijk om de richtlijnen goed uit te zoeken. Renate heeft flink in de buidel getast om zich op de heropening voor te bereiden. Zo heeft ze een luchtfiltersysteem aangeschaft die de lucht moet zuiveren. Verder een extra lang schort en een extra protectiekap voor het gezicht. Mondkapjes had zij al in gebruik. Verder was het goed uitzoeken in het klantenbestand om te zien wie het hardst aan een pedicurebehandeling toe was.

Ook Renate is blij om weer te kunnen beginnen en de klanten te kunnen helpen.

Annemiek Eilering – schoonheidsspecialiste bij Twins Beautycenter

Ook de schoonheidsspecialisten moesten vanaf half maart hun deuren sluiten en afwachten wanneer ze hun behandelingen weer op konden pakken. Behalve zorgen om de gezondheid van zichzelf, familie, vrienden en ook klanten, was er ook de zorg om het bedrijf. Hoe lang zou alles gaan duren?

Voor Annemiek Eilering was deze periode niet gemakkelijk; ze miste haar klanten, het dagritme en natuurlijk ook het werk zelf, want dat is haar hobby. Ze vond dat het ‘wel weer eens mocht gebeuren’ en heeft op een moeilijk moment wel een traantje moeten laten. De klanten die ze in maart belde en appte om af te zeggen en een nieuwe afspraak te maken, heeft ze later nog een keer verzet. Uiteindelijk kwam er een bellijst om cliënten te benaderen op het moment dat het weer zou mogen. De mensen waren teleurgesteld, maar snapten het natuurlijk helemaal, dit was overmacht.

Uiteindelijk kwam de verlossende mededeling voor de branche dat er weer gewerkt mocht worden vanaf 11 mei, en Annemiek was superblij. 

Hygienische handschoenen had ze al, maar daarbij moesten desinfectiegel, mondkapjes en een spatscherm worden aangeschaft. En per klant kwam er voor haar een extra routine bij: het desinfecteren van deuren, handvatten en de trapleuning.

Wat het nieuwe werken betreft: het dragen van een mondkapje vindt ze minder fijn. Als brildrager heeft Annemiek dan last van beslagen glazen en dat is niet handig bij het soort werk wat ze doet.

Ze vindt het ook spannend om clienten te behandelen die in de zorg werken, maar gelukkig is ze goed beschermd. Wel heeft ze een klant naar huis moeten sturen die misschien ziek was, en dat voelde echt vreemd.

Al met al is ze heel erg blij om weer te kunnen werken en haar agenda zit tjokvol: eerst zijn alle inhaal-klanten aan de beurt. De eerste week is ze dagelijks tot 10 uur ‘s avonds aan de slag.

De week erna zijn de dagen weer wat normaler, al heeft ze op hemelvaartsdag toch ook weer een boeking. Het ‘nieuwe’ gewone leven is gelukkig weer begonnen!