Half maart kregen Geert Habing, Rinze Stellingwerf en Marcel Wilps te horen dat ze hun praktijk moesten sluiten. Wat betekende dat voor hun patienten? En hoe bereidden ze zich voor op de heropening? Ik interviewde Geert Habing (acupuncturist), Rinze Stellingwerf (fysiotherapeut) en Marcel Wilps (osteopaat).
Geert Habing, acupunctuur
Geert reageerde terughoudend op het bericht dat hij de deuren moest sluiten. Hij vroeg zich af wat er allemaal op hem af zou komen en hoe het met de patienten zou gaan. Ze komen ongeveer een keer per maand. Wat dat betreft duurde het voor hen niet zo lang. Maar Geert was wel erg blij dat de deuren op 11 mei weer open gingen. Hij heeft zich bij de heropening gehouden aan de richtlijnen van de acupunctuur en het patientenplatform. Voorzorgsmaatregelen die hij heeft getroffen: alle deuren blijven open, zodat de deurklinken niet aangeraakt worden. Tussen de opeenvolgende patienten zit een half uur, zodat alles ontsmet kan worden. De afgelopen periode heeft hij achterstallige klusjes gedaan, maar hij is erg blij weer aan het werk te kunnen.
Rinze Stellingwerf, fysiotherapie
Rinze is erg blij dat hij weer kon beginnen. Voor zichzelf, maar vooral voor de patienten. Hij vertelde ook dat de zaak niet helemaal gesloten was. Rinze heeft een vrij grote oefenzaal waar mensen na een knie- of heupoperatie toch hun oefeningen konden doen op 1,5 meter afstand. Tijdens de sluiting had hij contact met verschillende patienten via de mail of door het sturen van filmpjes met oefeningen. Nu de zaak weer helemaal open gaat, wordt er op gelet dat er niet te veel mensen bij elkaar komen en er wordt natuurlijk gedesinfecteerd. De patienten zijn erg blij dat ze weer behandeld worden, vooral de kwetsbare longpatiënten. Hun conditie ging toch wel achteruit.
Marcel Wilps, osteopathie
Marcel is erg blij dat hij de mensen weer kan behandelen. Ze waren erg opgelucht dat ze gebeld werden voor een afspraak. Hij had al enkele telefoontjes gehad van wanhopige patienten. De hygiëne is altijd al erg belangrijk, maar er wordt nu extra aandacht aan besteed. De afspraken worden zo gepland dat de mensen elkaar niet tegenkomen. Ook is de afspraak gemaakt dat ze zich afmelden bij gezondheidsklachten. Dit is vooral erg belangrijk bij de risicogroepen. De afgelopen periode was voor Marcel vooral onzeker. Hoe lang duurt het? Hij heeft zich vermaakt met klusjes in en om huis. De komende weken maakt hij lange dagen om de achterstand weg te werken.