Wat doen de Dalense Energiecoaches?

In Dalen zijn momenteel vijf  Energiecoaches actief en binnenkort komt daar nog een drietal bij

De energiecoaches kunnen samen met je naar je energieverbruik kijken en geven tips die tot besparingen kunnen leiden. Ze helpen je met het inzichtelijk maken van je gedragspatronen, die misschien niet altijd even energiezuinig zijn. Ook hebben de coaches veel kennis van de wijze waarop je huis geïsoleerd is, hoe je verwarmingssysteem effectiever kan werken etc. De wijze waarop je dat zou kunnen verbeteren, wordt in een rapport voor je opgeschreven en dit rapport wordt kosteloos aan je aangeboden. De coaches hebben ook inzicht in de verschillende regelingen voor subsidies en leningen.

In sommige gevallen is een officieel energieadvies noodzakelijk. Bij een energieadvies wordt er gekeken naar de warmtevraag, worden op basis daarvan capaciteitsberekeningen gemaakt, wordt de staat van de isolatie beoordeeld, etc. Je krijgt dan een maatwerkadvies. Dat is specialistisch werk en wordt alleen door gecertificeerde adviesbureaus uitgevoerd. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening. De energiecoaches kunnen je ook helpen bij het verkrijgen van zo’n maatwerkadvies.

De energiecoaches zullen straks in het project Aardgasvrij Dalen dus een belangrijke rol vervullen. Mocht je inmiddels ook geïnteresseerd zijn in een bezoek van een energiecoach, neem dan even contact op via dit e-mailadres: info@duurzaamdalen.nl.  We hopen binnenkort ook gebruik te kunnen maken van een telefoonnummer voor dit project. Dat zullen we dan natuurlijk ook laten weten via Samen Dalen. 

Warmtebeeldscan

De energiecoaches hebben de beschikking over een 2-tal warmtebeeldcamera’s. Hiermee kunnen ‘warmtelekken’ in een huis worden opgespoord: waar verlies je warmte? Voor het maken van een dergelijk beeld is wel een verschil van zo’n 20 graden tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de woning nodig.

Wie weet komt er nog een vorstperiode, dan kunnen we weer opnames gaan maken. Er heeft zich daarvoor al een behoorlijk aantal geïnteresseerden opgegeven. Maar dit stukje is ook bedoeld om inwoners op te roepen zich aan te melden als zij ons daarmee willen helpen. Wij zullen je dan natuurlijk eerst even wegwijs maken op de camera. Ook hier geldt: voor meer informatie of om je aan te melden: info@duurzaamdalen.nl.

Klusteam ‘Isoleren’

Uit diverse bezoekjes aan dorpsgenoten is gebleken dat vaak op eenvoudige wijze energie bespaard kan worden. Voorbeelden: radiatorfolie plaatsen, aanbrengen van radiatorventilatoren of de bekende tochtstrippen in de kieren bij deuren en ramen. Helaas is niet iedereen even technisch aangelegd, daarom zou het handig zijn als er een Klusteam ‘Isoleren‘ zou zijn dat daarbij kan helpen. We zoeken dus dorpsgenoten die bereid zijn om bijv. een uurtje in de week in dergelijke gevallen hun dorpsgenoten te helpen. Aanmelden als vrijwilliger voor dit klusteam kan ook via  info@duurzaamdalen.nl. Als het ons lukt een team samen te stellen, zullen we jullie daar weer via Samen Dalen over informeren en gaan we de klus-aanvragen inplannen.