Voor en na de komst van de melkrobot: de familie Bosman – Hoogehaar

De familie Bosman ‘boert’ al verschillende generaties aan de Hoogehaar in Dalen.

De huidige melkveehouders zijn Rob en Henrike Bosman. Sinds  2010 wonen Rob en Henrike op de boerderij aan de Hoogehaar, samen met hun kinderen Juun, Mart en Yenthe.
Henk Bosman is ook nog dagelijks op de boerderij te vinden (en aan het werk!)

Boerderijreportage Familie Bosman Hoogehaar Dalen

Nieuwe stal met melkrobots

Een aantal jaren geleden wilden Rob en Henrike overgaan tot de aanschaf van twee melkrobots. Daarvoor moest ook een nieuwe stal gebouwd worden. Het duurde best een poos, voordat alles rond was, maar in augustus 2020 kon er met de bouw gestart worden. In februari 2021 moest alles gereed zijn, zodat de robots in gebruik genomen konden worden. Geen gemakkelijke periode, want het coronavirus was in ons leven gekomen, maar de deadline werd gehaald en dat was de start van een ‘nieuw’ leven. 

Boerderijreportage Familie Bosman Hoogehaar Dalen

Van ’s ochtends heel vroeg tot..

Vóór de komst van de robots stonden Rob en Henrike om half 6 op. Henrike ging aan de slag met het jongvee en Rob begon alvast met het melken van de koeien in de oude melkstal. Henrike ging vervolgens Rob helpen in de melkstal. Rond 7 uur – half 8 kwam Henk om te melken en kon Henrike de kinderen uit bed halen, verzorgen en naar school brengen (Juun en later ook Mart).

Tegen 9 uur waren de koeien dan buiten. De rest van de dag werden uiteraard andere werkzaamheden verricht en rond half 5 werden de koeien weer gemolken. Pas tegen 8 uur was Rob klaar met het melken.

Wat een verschil met nu……ze kunnen slapen tot half 7 of 7 uur. Henrike verzorgt nog wel het jongvee, maar het gaat allemaal veel vlotter.

Elke koe monitoren

De 128 koeien, die door Rob en Henrike gemolken worden, dragen een soort zender, die in verbinding staat met de computer. Daardoor kan Rob elke koe monitoren via de computer, wat natuurlijk enorm veel tijd bespaart. Dit kan hij onder meer uitlezen:

  • Afkalven
  • Drachtcontrole
  • Gezondheidsattenties
  • Inseminatie/tochttijd
  • Koeien ophalen (om te melken)
  • Lopende gezondheidsbehandelingen
  • Uiergezondheid
Boerderijreportage Familie Bosman Hoogehaar Dalen

Comfort voor de koeien

Met de bouw van de nieuwe stal en het in gebruik nemen van de melkrobots is ook het comfort van de koeien erg verbeterd. Ze hebben meer ruimte, er liggen matrassen, er zijn koeborstels en door het VMS (Vrijwillig Melk Systeem = de robots) kunnen de koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken worden.

Maatlat Duurzame veehouderij

De stal is gebouwd volgens maatlat ‘duurzame veehouderij’. Eisen zijn bijvoorbeeld:

  • Emissie-arme vloer
  • Koe comfort (zie hierboven)
  • Weidegang

Uiteraard blijven er nog genoeg werkzaamheden over, zoals 1 x per dag voeren (ca.1 uur), klauwen bekappen, jongvee verzorgen, insemineren, maar er blijft beduidend meer tijd over voor het gezinsleven. 

Weer samen aan tafel

Rob kan nu ook de kinderen naar school brengen en (héél belangrijk) ’s avonds kan het gezin met z’n allen samen aan tafel. Ook is er veel meer tijd om gezamenlijk dingen te doen. Henrike kan zelfs een paar dagen per week haar beroep als docente weer uitvoeren. Kortom: de aanschaf van de robots was in meerdere opzichten een hele investering, maar alleszins de moeite waard….