Verrassende natuur op ’t Grootveld

Op vrijdagmiddag 6 juni organiseerde “De Groene Bondgenoten” een veldexcursie op ’t Grootveld in Dalen. Het onderwerp was Basiskwaliteit Natuur in de gemeente Coevorden.

De middag werd in de voetbalkantine geopend door Judith van den Berg van Natuur en Milieufederatie Drenthe. Hierna vertelde Laura Kwant van de gemeente Coevorden iets over de Basiskwaliteit Natuur in de gemeente Coevorden. De Basiskwaliteit Natuur is een meetbaar kwaliteitsniveau waar onze omgeving aan zou moeten voldoen om deze leefbaar te houden voor natuur en mens. Het is ontwikkeld door de Vogelbescherming Nederland en is bedoeld om bij te dragen aan herstel van de biodiversiteit. 

Pareltjes

Binnen de gemeente Coevorden is ook een meting gedaan. Er zijn plekken die verbeterd kunnen worden maar er zijn ook pareltjes waar veel verschillende soorten te vinden zijn. Het Grootveld is zo’n pareltje. 

Tijdens het veldbezoek gaf Dirk-Matthijs Meijberg van Landschapsbeheer Drenthe uitleg over de diversiteit in het landschap op het Grootveld. Hij vertelde over het verschil tussen een houtwal en een houtsingel en hoe deze zijn ontstaan. Vroeger werden deze bijvoorbeeld gebruikt als omheining zodat het vee niet wegliep. Tussen de bomen stonden struiken zoals meidoorn en daaronder een kruidenlaag. In de huidige tijd zijn de houtwallen en singels belangrijk voor de biodiversiteit en daarom is deze gelaagdheid nog steeds erg belangrijk. Zo is er ruimte voor verschillende insecten, vogels, vlinders en vleermuizen. Zowel de houtwal, houtsingel en ook bossingel zijn aanwezig op ’t Grootveld.

Omdat ze aangeplant zijn door mensen moet het ook beheerd worden. Zo is er op dit moment een plek waar flink is gekapt. Het doel daarvan is dat de struikachtigen meer kans krijgen en dat er een kruidenlaag ontstaat zodat er meer gelaagdheid is op deze plek en meerdere soorten een kans krijgen.

Beheer van ’t Grootveld

Bij het vennetje vertelde Jan Joost Mekkes hoe tijdens de natuurwerkdag het beheer gedaan wordt met vrijwilligers en hulp van de gemeente. Er komen veel bijzondere soorten voor zoals bijvoorbeeld de Zonnedauw en de Gekraagde wespvlinder. Ook zijn er ongeveer 30 verschillende soorten vlinders en libellen gevonden die ’t Grootveld vanwege de gunstige omstandigheden gebruiken als “stepping stone” (rustplaats) op hun tocht naar de natuurgebieden.

De verschillende deelnemers uit onder andere Meppen, ’t Haantje, Benneveld, Coevorden en Dalen waren bijzonder verrast over de natuur op ’t Grootveld.

Na afloop van het veldbezoek is nog een bezoek gebracht aan de tuin van Hetty Sanders aan de Oude Dalerveensestraat. Hier werd duidelijk dat je ook in eigen tuin kunt bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit. Door bijvoorbeeld alleen het gras te maaien op plekken waar het te ruig wordt krijgen bloemen veel meer kans. Zo zijn er spontaan orchideeën opgekomen in de tuin!

“De Groene Bondgenoten” is een samenwerking van Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, de Natuur en Milieufederaties, IVN Natuureducatie, SoortenNL en KNNV.