Van alles te doen op de Drentse molendag!

Op de Drentse Molendag, 28 augustus, is van alles te doen rond de museummolen ‘Jan Pol’ op het Doeplein.
Er staan rond de molen diverse historische legervoertuigen opgesteld. Een bijzondere attractie voor jong en oud.

In samenwerking met DPA ‘Dutch Peace Army’ organiseert Stichting Aold Daol’n een unieke opstelling (static show). DPA is de club die zich bezighoudt met het verzamelen en restaureren van militaire voertuigen ouder dan 25 jaar.

pastedGraphic.png

Diverse merken zoals; Jeep, DAF, GMC en Dodge zijn vertegenwoordigd. Er worden bijzondere verkennings- en transportvoertuigen getoond zoals deze zijspan. 

De clubleden, ‘groene gekken’, gaan passend gekleed, geven graag tekst en uitleg over hun materieel en hebben diverse attributen bij zich als entourage. 

Museummolen geopend

De museummolen ‘Jan Pol’ is vanaf 11.00 uur geopend voor publiek. De voertuigen zullen rond die tijd binnen rollen. De gehele dag zal er muziek uit WO2 worden afgespeeld.

Naast de static show zijn er kraampjes met historische boeken over Dalen en natuurlijk onze grote sortering meelproducten. Ook koffie, thee en diverse heerlijke taarten zijn verkrijgbaar op het terras. 
Wij hanteren voor de bezoekers de geldende richtlijnen van het RIVM.

Expositie ‘Dalen in oorlogstijd’  

Dit seizoen staan bijna alle activiteiten van Stichting Aold Daol’n in het kader van 76 jaar vrijheid. In de molen is de expositie ‘Dalen in oorlogstijd’ ingericht. Deze is gratis toegankelijk.
Meer dan 90 originele voorwerpen, kledingstukken, foto’s, beeld- en geluidsfragmenten nemen u mee terug naar de periode 1940-1945. Een heus onderduikhol, een zelfgemaakte radio-ontvanger uit WO2 verborgen in een boek, een jurkje van parachutestof…laat u verrassen. Onderwerpen als mobilisatie, voedseldistributie, verzet, Jodenvervolging en bevrijding komen aan de orde. Heel speciaal is de expo met haar achttien bevrijdingsrokken. Enkele honderden bezoekers zijn reeds langs geweest. 

De molen draait de hele dag

Molenaar Ricardo zal op deze Drentse Molendag de wieken van de ‘Jan Pol’ vrolijk laten draaien. Hij wil jullie, samen met onze rondleiders, alle geheimen van het maalproces en de techniek van de molen laten zien. 

Denk je nog aan de fotowedstrijd van SamenDalen? Zet de draaiende molen of de molenaar op de foto en stuur in naar redactie@samendalen.nl

Fietsroute ‘Gezichten van de bevrijding’

Naast de expositie ‘Dalen in oorlogstijd’ is de molen de startplaats van de fietsroute met panelen van ‘Gezichten van de bevrijding’ (38km).
Het routeboekje (volgens knooppunten) is hier gratis af te halen. Centraal staan de verhalen en de foto’s van inwoners uit de voormalige gemeente Dalen. Mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrijheid en vrede.
Meer dan 20 panelen met levensgrote afbeeldingen en indrukwekkende verhalen staan langs de route.

Caravaan Cultureel jaar Coevorden

Direct na de middag komt de stoet van Cultureel jaar Coevorden met wethouder Jeroen Huizing in een oldtimerbus langs, om het schilderij in ontvangst te nemen dat schilder Herman Peters heeft gemaakt van de Daler orgelman Daniel Jonas Bierman.