Turfrunners staan klaar om te lopen!

Zaterdag 22 mei a.s. om 16.00 uur zal wethouder Joop Brink op het Kleine Veld bij installatiebedrijf Jansen-Meppelink het startschot geven voor de aangepaste Roparun in Dalen. We praten met Martijn Schonewille over deze bijzondere loop van de Turfrunners, want zo noemen onze Dalense lopers zich. Hij loopt zelf niet mee, maar is wel zeer betrokken bij de organisatie.

Corona

In het Pinksterweekend wordt ieder jaar de Roparun gelopen van Hamburg naar Rotterdam. Ook Dalen wordt aangedaan. Dit jaar is door het Coronavirus alles anders en is deze tocht verplaatst naar het najaar en wordt gelopen rondom Landgraaf. Martijn: “Wij willen in Dalen echter graag een bijdrage leveren aan het goede doel dat de Roparun ieder jaar nastreeft en wij hebben een alternatieve Roparun bedacht”.

Teams

Het basiskamp is op het Kleine Veld. Er zijn twee teams met vier lopers en er zijn drie routes. De routes zijn vanaf het basiskamp in Dalen richting Zweeloo, van Dalen richting Erica en Schoonebeek en van Dalen richting Emmen. Iedere route is ongeveer 46 kilometer lang en start en eindigt steeds op het basiskamp in Dalen. De teams lopen iedere route twee keer. Iedere loper loopt steeds twee kilometer en wordt dan afgewisseld door de volgende, dus steeds in estafette. Er rijdt een auto mee waarin de lopers plaatsnemen als ze gelopen hebben, er is een navigator die de route bijhoudt en er is een voorfietser en ook een achterfietser om de lopers goed te beschermen.

Nacht

Er wordt de hele nacht doorgelopen. De start is dus om 16.00 uur op zaterdag en er wordt gelopen tot 16.00 op Pinksterzondag. Martijn: “Het is natuurlijk spannend om in het donker te lopen. De lopers (en de begeleidende fietsers!) dragen een lichtreflecterend hesje en hoofdverlichting, een band om het hoofd met ledverlichting.” Ze zijn dus goed zichtbaar en worden door de begeleiders prima beschermd.

Verzorging

Tijdens de loop moet er natuurlijk gegeten en gedronken worden. Dat wordt meegenomen in de begeleidende auto. “Als de route is gelopen en ze weer terug zijn op de basis in Dalen, staan daar pannenkoeken en veel pasta’s klaar om de lopers in conditie te houden. Daar is ook een fysiotherapeut aanwezig om onwillige spieren weer in het gareel te brengen.”

Doel

Het doel is ook nu weer het geven van mogelijkheden om de palliatieve en ondersteunende zorg te verlichten. “Waar de zorgverzekering stopt, gaat de Roparun verder”, zegt Martijn. Als voorbeelden wat gedaan is en wat de plannen zijn noemt hij het schenken van hoofdhuidkoelers voor kankerpatiënten, een fietsenproject, het regelen van vakantiebungalows voor familie en patiënten, vorig jaar zijn koppelbedden gegeven aan de Blerick zodat naasten bij hun zieke kunnen slapen, het schenken van nieuwe apparatuur aan het ziekenhuis in Hardenberg. De opbrengst van de landelijke Roparun bedraagt de laatste jaren steeds 5 tot 6 miljoen euro en daar zijn ze best trots op, want daar kan veel goeds mee gedaan worden.

Meedoen

De “normale” Roparun is 560 kilometer en dat kunnen ze natuurlijk niet lopen. De lopers van Dalen lopen de helft, 280 kilometer, een niet te onderschatten afstand! Voor het andere deel van de afstand wordt aan alle lopers en wandelaars gevraagd mee te doen. Dat kan gewoon van huis uit, of in het bos, of op een van de wandelroutes rondom Dalen, op een zelf gekozen moment. Iedereen kan van tevoren aangeven hoeveel zij of hij wil lopen of wandelen. Op het inschrijfformulier, dat op de website van de turfrunners staat (www.turfrunners.nl), kan men zich inschrijven. Het kost 15 euro en dat hele bedrag gaat naar het goede doel. Als blijk van waardering krijgt iedere deelnemer een T-shirt en een kortingsbon voor hardloopschoenen. Martijn is zeer tevreden over de aanmelding: “Er is al voor 340 kilometer verkocht, dus ons doel is nu al bereikt! De inschrijvingen komen nog dagelijks binnen, dus onze actie wordt zeker een succes!”

We wensen de lopers en begeleiders van de Turfrunners veel succes met hun mooie actie!