Thunaer – Tjako van Schie

Hekkensluiter in deze reeks van Dalense Thunaeri is Tjako van Schie: in het toneelstuk deed hij achter de piano de aftrap voor de koorrepetities en het’ inzepen’ van de zangers, samen met Jan Kruimink. Tijdens de uitvoeringen bracht zijn keyboard behalve ‘gewone’ pianoklanken ook het geluid van een luit, een honky-tonky piano, het kabbelende water, bonkende voetstappen en trommels, en donder en bliksem voort. Hij noemt het lekker ‘bij-fiedelen’, maar wat was het een mooie bijdrage aan de sfeer!

Dynamiek

Tjako werd geboren in Coevorden, maar heeft vanaf z’n 8e tot 18e levensjaar in Dalen gewoond. Het gezin woonde aan de Noordwijk en Tjako ging daarna studeren aan het conservatorium in Zwolle. Het leven van deze muzikant bleek behoorlijk dynamisch te worden: na z’n afstuderen werd hij gevraagd om een saxofooncursus in het toenmalige Hilversums Conservatorium te begeleiden en kreeg hij daar op z’n 26e meteen een baan aangeboden. In die tijd deed hij ook mee aan een pianoconcours in Bulgarije, alwaar hij de vraag kreeg om naar Weimar te komen om masterclasses te volgen bij de beroemde pianist Jacob Lateiner. In 2001 volgde een mooie tournee door China, waar hij als eerste pianist Bach’s beroemde Goldbergvariaties live ten gehore bracht in concertzalen in Peking, Guanzu en Shanghai.

In deze periode werd hij door het conservatorium Amsterdam gevraagd als co-repetitor: iemand die instrumentalisten begeleidt en coacht richting hun eindexamen. Daar ontmoette hij wederom vele mensen; met meer dan de helft buitenlandse studenten was (en is) zijn wereld behoorlijk internationaal georiënteerd. Via een van zijn connecties, saxofonist Henk van Twillert, kwam hij als gastdocent in Portugal terecht en werkte samen met hem aan diverse muzikale projecten. Er werd een 3-CD-box gemaakt, met onder andere een tour door de Caraïben. Maar toch, met 2 dagen per week correpetitorschap in Amsterdam bleef de band met Noord-Nederland stevig. Zo woonde hij onder andere in Nieuwleusen en Meppel, en begin dit jaar, in 2019, arriveerde hij samen met z’n partner dus in Wilhelminaoord.

RondoM

Daar werden ze verliefd op het pand van een voormalige kleuterschool dat inmiddels is omgebouwd tot een prachtig muziekcentrum: een grote zaal met hier en daar een aantal piano’s en een vleugel ruim opgesteld, rijen stoelen, tafels, een hoog plafond met mooie akoestiek, aangename lichtval. Een andere grote ruimte met een bar en tafels en stoelen, alles klaar voor de ontvangst van gasten. Ze wonen in een ander deel van het pand, en het geheel is nog lang niet klaar, maar nu al zie je overduidelijk hoe belangrijk muziek is in Tjako’s leven.

Het netwerken gaat hem goed af: naast veel belangstelling vanuit de directe omgeving komen er ook steeds meer mensen van ver om muziek te beluisteren, en ook om muziek te maken.
Studenten van Tjako uit Amsterdam grijpen regelmatig de gelegenheid aan om een try-out voor hun eindexamen te doen in ‘RondoM’, de naam die het muziekcentrum inmiddels gekregen heeft. Programma’s voor concoursen en cd-opnames worden uitgeprobeerd, 250 jaar Beethoven wordt door een pianoduo gevierd, demo’s voor YouTube worden opgenomen, aria’s en duetten van opera’s worden tussen het publiek voorgedragen, muziekstukken uit allerlei windstreken van de planeet worden gespeeld, er repeteren koren, etcetera. Tjako bedenkt, schrijft en speelt zelf ook regelmatig grote en kleinere muziekstukken, neemt soms een CD op, en dan is er óók nog de les aan kinderen uit het dorp en omgeving.

Opmaat naar Thunaer en verder

Toen Tjako nog in Dalen woonde zat hij samen met de vrouw van Jan Kruimink op pianoles en het contact bleef al die jaren bestaan. Ook kwam Tjako Jan op verschillende momenten weer in de koorwereld tegen. Niet vreemd dus dat hij werd gevraagd voor pianobegeleiding van het grote koor van Thunaer. Tjako noemt Jan ‘de Drentse Mozart’, en roemt onder andere een bundel met canons die Jan eerder al eens geschreven had.
Jan’s meerstemmige stukken voor Thunaer werden door Jos Pijnacker gearrangeerd t.b.v. de blaasmuziek van orkest Excelsior. En een aantal van de orkestleden van Excesior kende Tjako weer via Sax-a-lot: zo was het kringetje ook via de andere kant weer rond.
Het komende jaar gaat Tjako samen met vele Thunaeri onder de regie van Jan Kruimink meedoen met ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins, een stuk dat half september 2020 ter ere van het bevrijdingsfeest in Coevorden zal worden opgevoerd in de open lucht bij het Kasteel.
Nee, het is nog lang niet klaar, het leven en de muziek zitten vol uitdagingen, en Tjako kan niet wachten om daar vol voor te gaan. Chapeau!!!

Luister naar 2 favoriete stukjes van Tjako uit de Toorn van Thunaer:
het humoristische sjansnummer ‘Oh Hillegonda’ en het jazzy stuk ‘Kiek oet’.

Kijk voor meer over Tjako op zijn websites:

Tjako.nl
Rondo Music Management

Foto’s op locatie: Ton Trompert