Thunaer – Sterre Vleems-Rossing

Toen in het voorjaar van 2019 het toneelstuk vastere vormen begon te krijgen, bleek er behoefte te zijn aan een aantal mensen met speciale vaardigheden, en daar was Sterre er ééntje van. Op Gerrit Hegen’s vraag of zij als menner van de strijdwagen van Roverhoofdman Hazarman wilde meespelen (de wagen met het 2-span paarden was al geregeld … geen grapje) was haar eerste reactie: ” WOW …. hoe ga ik dat doen?”

Paarden

Natuurlijk kwam die vraag niet zomaar bij de nu 27-jarige Sterre terecht: geboren op een boerderij in Gees weet ze niet anders dan dat ze altijd met paarden en andere boerderijdieren bezig was. Het paardrijden leerde ze al op jonge leeftijd van haar grotere zus en toen ze oud genoeg was kreeg ze les op de manege in Sleen; wat later werd ze ook actief met mennen.  Haar ouders hadden een huifwagen-verhuurbedrijf ‘Thor-Heste’ en met veel plezier hielp Sterre mee met het verhuren van de wagens. 

Hotelschool

Toen ze ouder werd ging ze studeren aan de hotelschool in Leeuwarden om het horeca-vak te leren. Inmiddels werkt Sterre bij het Van der Valk hotel in Assen als receptioniste, en woont ze samen met haar partner in Dalen. Daarnaast is ze nog steeds actief in het huifwagen-verhuurbedrijf wat ze samen doet met haar vader: “Mensen kunnen bij ons terecht voor weekverhuur, een dagtocht of een rondrit door de omgeving van Gees”. Onder het motto ‘je neus achterna’ willen ze de gasten op een ontspannen, vrije en niet te strak gereguleerde manier met Drenthe kennis laten maken. Ze noemt het zelf een perfecte balans tussen het drukke werk achter de hotelbalie en het heerlijk buiten zijn met de paarden en samenwerken met haar pa.

Oefenen op locatie

Haar taak in Thunaer was wel een ‘dingetje’ … : toneelspelen, op een strijdwagen met maar 2 wielen, twee onbekende paarden aan de leidsels, een tierende roverhoofdman aan je zij, lichteffecten, geluidsinstallaties, rookwolken, rondhollende mensen in het donker … en dan je hoofd koel houden. 

Inderdaad, Sterre, hoe heb je dat gedaan??

Nou, dat ging zo: de paarden waarmee ze mocht rijden waren twee mooie Schwarzwälder Fuchsen, grote sterke dieren, perfect bij de stoere strijdwagen. Eerst ging ze met ze kennismaken op Stal Nieuw-Moscou in Hollandscheveld, want daar werden ze van geleend. Niet veel later kwamen beide dieren naar de boerderij in Gees, zodat Sterre en de paarden aan elkaar konden wennen. De repetities op locatie waren natuurlijk belangrijk om de looplijnen te leren maar vooral ook om de paarden te laten wennen aan het grote geheel. Gelukkig bleken ze onverstoorbaar bij het geweld aan geluid, licht en mensen: in het verleden hadden ze meegedraaid in diverse shows, echte profs dus!

Ruiters van Thunaer op de app

Tijdens de repetities ontmoette Sterre de collega-ruiters waartussen ze zich al snel helemaal thuis voelde. Het was een gezellige club, en als ze al niet samen op het speelveld waren dan ging er minstens net zoveel paarden-prietpraat heen en weer via hun groepsapp ‘Ruiters van Thunaer’: Gerrit werd er gek van. Tijdens de uitvoeringen hadden ze een eigen hoekje, onzichtbaar achterin het speelveld: een mooie partytent, leuk zitje, dekentjes, pinda’s, en natuurlijk de paarden met stro er pal naast.

TvT-familie

Sterre heeft veel bewondering voor de spelers en crewleden, ze genoot van de kennismaking met al die verschillende mensen en het gevoel om lid te mogen zijn van de grote TvT-familie. Petje af voor de 3 heren achter het geheel, Gerrit, Harm en Jan. Alles hadden ze tot in de puntjes uitgewerkt en overal was aan gedacht. In de toekomst hoopt ze zeker nog eens mee te mogen doen met een project als De Toorn, en een spreekrol mag ook wel hoor! 

Een actieve, ondernemende dame, die Sterre. Houd haar in de gaten, we gaan vast meer van haar horen!! 

Foto’s op locatie: Ton Trompert