Terugblik op 2022: vanuit stilstand volle kracht vooruit

Het afgelopen jaar was voor het eerst een bijna gewoon jaar in het bestaan van SamenDalen. In de winter nog coronamaatregelen en dus nog weinig activiteiten.

Maar daarna ging Dalen los!
Alle verenigingen en organisaties zetten hun beste beentje voor.

De koren, Volharding en verschillende bands en muzikanten konden weer oefenen en gaven hun concerten, We kregen workshops en exposities. De sport kwam weer op gang en we kregen weer onze kampioenen. De buurtsportcoaches waren elke vakantie te vinden op het Doeplein en we hadden mooie activiteiten in de Daoler Tuun.

De duofietsers gingen weer naar buiten en kregen nog een nieuwe fiets. De Computerclub startte weer met de cursussen en workshops, ook samen met de bibliotheek. Aold Daol’n organiseerde een groot aantal activiteiten. De Seniorenvereniging beleefde voor het eerst na de coronaperiode een actief jaar, de bibliotheek was weer open met vaste activiteiten als het handwerkcafé en het repaircafé en poppenkastvoorstellingen.
Er waren bijzondere diensten in de Dorpskerk en voor wie graag even wilde praten was er een Bakkie Troost in de aula bij de brgraafplaats.
We beleefden de VrijMiBo in het centrum en we hadden boerenacties.

Dalen leefde mee met de Oekraïners met vlaggen, inzamelingsacties en de eerste opvang van vluchtelingen. We konden heel even schaatsen en daar zijn mooie foto’s van.

Eindelijk hadden we ook weer de jaarlijkse activiteiten in het dorp: Palmpasen (maar nog geen paasvuur), Koningsdag, de zomermarkten, de fietsvierdaagse en natuurlijk Weijdepop/Pearl Village.
De ingekorte Roparun werd feestelijk onthaald in Dalen en we hadden weer een Bremtocht, de Hakseldag en het Taarttoernooi. Promotie Dalen en de OVD zorgden voor activiteiten en aankleding van het centrum met bloemen in de zomer en de kerstbomen in de donkere dagen. Rotary Dalen-Coevorden organiseerde een herfstmarkt op het evenemententerrein en de OVD bracht het dorp in stemming met een kerstmarkt op de Waag.

Meer lezen: kijk dan eens rond in het overzicht van onze nieuwsberichten van dit jaar.

Mooi jaar voor Dorpsbelangen

De werkgroepen van Dorpsbelangen konden eindelijk weer voluit verder met hun activiteiten. Te veel om op te noemen, dus hier een greep uit alles wat vanuit Dorpsbelangen is gerealiseerd. Je kunt alles lezen via de link naar het nieuwsoverzicht van Dorpsbelangen.

De Bente kreeg nieuwe bestrating en er kwamen plannen voor het opknappen van de doorgaande wegen: ‘Deur Daoln’. We kregen drie watertappunten. ’t Grootveld kreeg een beweegpark, AardgasvrijDalen kwam op gang, we kregen twee gloednieuwe speeltuinen. Een nieuwe tribune was er voor de Daoler Tuun. Nei Naoberschap groeide, de AED staat als een huis. Twee groepen zijn in Dalen aan de slag met een eigen woonvoorziening. De werkgroep Groen houdt nauw contact met de gemeente en informeert ons over het groenbeleid. Dorpsbelangen zelf was voor ons in contact met de NAM in verband met het afvalwater en het Glasvezelproject werd afgerond. Dorpsbelangen ontving burgemeester Renze Bergsma en ook de raadsfracties van de gemeente Coevorden brachten een bezoek aan het dorp.

Afsluiter van het jaar was de bijeenkomst in de Baander in november. Onder het motto: ‘Aj niet laot zien wat aj doet, kriej de mensen ok niet met’ presenteerde Dorpsbelangen in een bomvolle zaal de stand van zaken, vijf jaar na het uitkomen van de Dorpsvisie Dalen. Met als klap op de vuurpijl de komst van de burgemeester om aan Roelof Beek een lintje uit te reiken. Lees het maar eens terug in dit bericht via deze link.

Dalen ontwikkelt en verandert

Na de coronaperiode maakten we met zijn allen een grote inhaalslag. ’t Grootveld krijgt stap voor stap zijn make-over; de verbouwing van de BWB-school is klaar. Er wordt gebouwd aan een wooncomplex aan de Emmerweg en de uitbreiding van de Caspershof is gestart.
De peuterspeelzaal in de Selkersgoorn breidt uit en de kinderopvang is een vaste bezoeker van de bibliotheek.

De tandartsenpraktijk kreeg een nieuwe eigenaar en we kregen een nieuwe huisarts erbij. De Spinde nam afscheid van Hilbert en Willy Uneken en er kwam een nieuwe beheerder. En we namen afscheid van Jan en Marchien van Restaurant Cornelis.

SamenDalen: meer, groter, anders

SamenDalen kreeg dit jaar weer meer bezoek dan de jaren ervoor.

SamenDalen in cijfers

We hadden meer dan 80.000 bezoekers tegenover 60.000 in 2021. Die bezoekers kwamen in 2022 samen bijna twee keer zo vaak op de website als in 2021: 217.000 keer. Ze bekeken samen 404.000 pagina’s, dat waren in 2021 zo’n 300.000 pagina’s.
We krijgen ook meer en meer volgers op onze sociale media: Facebook (1200 volgers), Instagram. (650 volgers) en Twitter (21 volgers). Een deel van onze berichten plaatsen we ook op de Facebookpagina Tamtam van Dalen.
Vooral op Facebook en Instagram reageren lezers regelmatig op de berichten en de foto’s.

Redactie

De redactie van SamenDalen groeit ook. In totaal 26 redacteuren en fotografen zorgen ervoor dat al het grote en kleine nieuws op de website komt en ze maken reportages. Onze fotografen zijn ook aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen, ook als je er niet bij kan zijn, alles mee kan beleven. Of gewoon even op de foto’s kan kijken wie er allemaal waren.

Rubrieken

Onze rubrieken zijn voor een deel hetzelfde gebleven: sport, de bibliotheek en de politieberichten. De wijkagent zorg elke maand voor een overzicht van wat er gebeurd is. De rubriek over kunstenaars hebben we verbreed naar kunst en cultuur. We gaan de rubriek verbreden met ook aandacht voor schrijvers, muziek en muzikanten. De boeren in de omgeving van Dalen laten we aan het woord in de nieuwe rubriek ‘De boer vertelt’.

Vernieuwen in 2023

Volgend jaar gaan we verder met een vernieuwingsslag. We kijken naar een betere indeling en we willen er voor zorgen dat de organisaties die SamenDalen gebruiken via de Dorpsinitiatieven beter in beeld komen. Ook gaan we meer samenwerken met de ondernemers in het dorp.

SamenDalen groeit en dat doet de redactie niet allemaal alleen. Juist doordat zoveel organisaties en verenigingen hun berichten en agenda aanleveren kunnen we alles snel plaatsen. Samen zorgen we ervoor dat de website door iedereen gedragen wordt.

Dank daarvoor van ons allen en op naar een nieuw en actief 2023!