Stamgasten ‘Cornelis’ 50 keer op stap

Een illuster gezelschap van diverse pluimage verzamelde zich zaterdagochtend bij ‘hun’ stamcafé Cornelis in Dalen voor het jaarlijkse uitje. Het bijzondere aan dit uitstapje is, dat het dit keer voor de 50e keer plaatsvindt. Willem Hidding, Riekus Hazelaar, Roelof Boesjes en Henk Bos zijn mannen van het eerste uur. Zij zijn ook deze keer van de partij. In de loop van de jaren is het gezelschap wel flink uitgedund. Vandaag stappen er zeven mannen in het busje en de de reis voert via Lemmer naar het kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland.

Oorsprong

Na een geslaagd bezoek aan de Heineken brouwerij, werd het idee geopperd om hier een jaarlijks vervolg aan te geven. De toenmalige uitbater Rieks Bos van café-restaurant zalencentrum ‘Cornelis’ stimuleerde zijn stamgasten om dit idee uit te gaan voeren. Er werd gekozen voor de laatste zaterdag van augustus, want dan had stamgast Henk Schutmaat -ook wel bijgenaamd ‘Kappertje’ een vrije zaterdag. Hij werkte namelijk in een kapsalon in Schoonebeek en deze was op dag, dat de Boortorenwandeltocht plaatsvond, gesloten. In de beginjaren bestond het gezelschap uit ongeveer 20 deelnemers en werd er een touringcar gehuurd voor de reis

Afwisselende bestemmingen

In de loop van de jaren werden met Hamburg, Düsseldorf, Antwerpen, Harderwijk en Amsterdam afwisselende bestemmingen in binnen- en buitenland bezocht. De altstadt van Düsseldorf wordt als aanrader benoemd. Het gezelschap is daar meerdere keren naar teruggekeerd. Willem Assen beheerde in de beginjaren de kas. Er werd elke week een bedrag in een kastje gestort, dat bij ‘Cornelis’ aan de wand hing. Willem stortte de inhoud af en toe bij de bank op een rekening.

Anekdotes

Uiteraard komen aan de stamtafel voor aanvang van de reis allerlei verhalen los van belevenissen, die in de loop van de jaren hebben plaatsgevonden. Bij café Nol in de Amsterdamse Jordaan mocht de bus vlak voor de ingang parkeren en was er vervolgens één en al feest in de kleine kroeg. Opvallend was dat er de hele avond niet één keer hetzelfde – uiteraard Nederlandstalig- nummer werd gedraaid.
In restaurant Breukelerveen moest de groep lang wachten op het diner en werd na het innemen van de nodige consumpties naar het oordeel van de uitbater wel erg rumoerig. Het chique publiek begon zich volgens hem te ergeren aan ‘de plattelanders’ De groep werd daarom in een zaaltje apart geplaats. Sommigen konden het echter niet laten om na bezoek van het toilet even langs de tafeltjes van de gasten te lopen om een gevatte sneer uit te delen.

Zo lang het nog kan…

Uiteraard is de gemiddelde leeftijd van de reisclub in de loop van de jaren flink gestegen. Men is zeker van plan om het uitje zo lang mogelijk voor te zetten. Gekscherend wordt er geopperd om volgend jaar maar een busje van ‘Treant’ te gebruiken voor de reis. Het motto daarbij is ‘samen uit, samen thuis’ en sommige belevenissen blijven ‘onder ons.’ Uit het feit dat de groep nu voor de 50e keer samen op stap gaat, mag duidelijk zijn, dat dit zeker is gelukt!