SamenDalen: terugblik 2020

Afgelopen jaar, dat vreemde jaar 2020, hebben we met onze hele redactie erg ons best gedaan om ook met weinig activiteiten heel veel aspecten van ons dorp te laten zien. In foto’s, verhalen, reportages en nieuws. 

We publiceerden in 2020 641 berichten en beleefden ons 1000e bericht in  augustus. De fotoredactie maakte1800 foto’s en publiceerde 20 fotoalbums. Ook nieuw is ons Youtubekanaal met filmpjes die we publiceren om onze berichten te ondersteunen. Het aantal volgers van onze Facebookpagina is gegroeid naar 825 en op Instagram hebben we 482 volgers. De meeste mensen bezoeken SamenDalen via Facebook of gaan rechtstreeks naar de site. De app van SamenDalen op hun telefoon of tablet zal daar vast bij helpen.

Dorpsbelangen Dalen, de eigenaar van de website SamenDalen, heeft de website als informatiekanaal, ook voor alle werkgroepen en organisaties die ze ondersteunt.

We hadden bij het afscheid van groep 8 van de BWB onze eerste livestream. Sinterklaas kwam op de film. Er waren aangrijpende verhalen, van jongeren die vast zaten in het buitenland, over niet gezond zijn en leven in tijden van corona. Mooie reportages over de kunstenaars in ons dorp, gedichten, lekkere recepten van en voor Dalenaren, museumnieuws in coronatijd. De bibliotheek dicht, weer open en weer dicht. Dat gold ook voor veel winkels en restaurants. Oud papier in containers, bijna geen activiteiten in de Daoler Tuun. De computerclub viel stil, de Seniorenvereniging ook.

We zijn begonnen met een fotowedstrijd, waarvoor elke keer weer erg mooie foto’s worden ingezonden.

Het was wel een spannend jaar: onze agenda liep stap voor stap leeg, in augustus piepten Sint Maarten en de geplande sinterklaasintocht al even te voorschijn. En die laatste ging niet door zoals we allemaal weten.

SamenDalen in cijfers

Toch bleef u ons bezoeken, veel meer nog dan verleden jaar, ook al lag alles het grootste deel van het jaar stil.

Zo’n 10.000 mensen waren in 2020 (in 2019 -vanaf maart- nog 5000) vaste bezoeker van SamenDalen en keken meerdere keren op de website. Het totaal aantal -unieke- bezoekers was bijna 50.000. 

In 2020 kwamen de bezoekers (vaste bezoekers en eenmalige bezoekers) samen 150.000 keer op de website en bekeken met elkaar 391.000 pagina’s. Dat waren in het startjaar 2019 nog 68.000 bezoeken voor 200.000 pagina’s.

Bezoekers per maand in 2019 en 2020

De meeste mensen kwamen uit de regio. Uit de omgeving Dalen/Coevorden natuurlijk, maar ook uit Emmen, Klazienaveen en Hoogeveen kwamen bezoekers, zo’n 7%. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht waren samen goed voor 15%. Er komen enkele bezoekers uit verschillende landen van de wereld, opvallend is het bezoek uit Irvine, California. Van daaruit werd de website meer bezocht dan vanuit bijvoorbeeld Hoogeveen of Den Haag.

Op de drukste dagen kwamen er meer dan 2000 bezoekers en heel vaak hadden we om en nabij de 1000 bezoekers per dag. Maar ook in rustiger perioden zijn er nog steeds meer dan 1000 bezoekers per week die even op SamenDalen kijken of er nieuws is.

We zijn trots op onze cijfers. Maar wat was er te zien?

De toppers in 2020

Van die 391.000 pagina’s die werden bezocht sprong er een aantal pagina’s en onderwerpen uit.

We zijn als Dalenaren erg geïnteresseerd, zo blijkt, in persoonlijke verhalen: hoe gaat het met de Daler jongeren in het buitenland, wat zijn de gevolgen van corona voor jongeren? We lezen graag over bijzondere problemen in de rubriek ‘Het zal je maar gebeuren’.  We zijn erg geïnteresseerd in ‘onze’ bedrijven: overnames zoals van Lubberman en Johan Scholten, het hamsteren bij de Plus en de bedrijfsreportages. We willen alles weten over wegafsluitingen en de N34 en over Glasvezel en sport. We keken met heel veel naar de livestream van het afscheid van groep 8 van de BWB-school en naar de film van Sinterklaas.

Ook onze vaste pagina’s zijn populair: de meeste mensen beginnen bij Nieuws of Agenda, vanaf hun telefoon of tablet en wellicht via de app, die ze daar op hebben gezet. Fiets- en wandelroutes, praktische informatie, de kramen op de markt in Dalen en de fotoalbums zijn populair.

Ook de pagina SamenDalen als app werd veel bezocht. Nog geen app van SamenDalen op uw telefoon of tablet? Gauw doen dan! Bekijk dan op deze pagina hoe dat werkt!

Steeds meer organisaties sturen hun berichten in en de link naar ons formulier wordt steeds meer gebruikt. Dat is heel fijn, want zo kunnen we nieuws en verslagen het snelst bij iedereen onder de aandacht brengen.

Dank!

Als redactie van SamenDalen willen we al onze lezers hartelijk bedanken voor hun belangstelling voor de website en voor hun inbreng van nieuws en onderwerpen voor de agenda.

Samen gaan we ons best doen om SamenDalen ook in 2021 weer een mooie, interessante, wetenswaardige, informatieve plek te laten zijn.

We wensen allen een gelukkig en gezond 2021!