SamenDalen fotografeert op het School- en Volksfeest

Nog een paar weken en dan gaat Dalen los met het School- en Volksfeest, van 4 tot en met 7 juli. Ook SamenDalen is er natuurlijk bij. We gaan zorgen voor dagelijkse reportages en vooral voor veel beeld, zodat je alles kunt meemaken, ook al ben je er niet altijd bij.

Wil je alles weten over het School- en Volksfeest? Ga dan naar de website schoolenvolksfeest!

Fotografenteam SamenDalen

Tijdens het feest zult u ze rond zien lopen om foto’s te maken: Henk Lomulder, Bertine Welink, Gerda Kos, Dianne Zandbergen, Sharon Hartman en Frits Mölder. Zij gaan ervoor zorgen dat (bijna) alles gedurende de vier dagen vastgelegd gaat worden. Er komen fotoalbums om alles nog eens rustig te bekijken.

In dit artikel zullen de fotografen zich voorstellen. Zo weet je wie je op de foto zet op het feest!

Henk Lomulder: “Begonnen op mijn 12e met een Agfa Clack”

Henk Lomulder is getrouwd moet Lammie. Ze hebben 3 zoons en 8 kleinkinderen. Ze wonen allemaal binnen een uur rijden van Dalen. Henk was ambtenaar in Coevorden, is met pensioen en helpt de kinderen veel met de klussen in hun huizen. Henk is de coördinator van de fotografengroep.
Op de middelbare school kreeg hij een camera mee naar huis, een Agfa Clack, hij was toen een jaar of 12. Toen is het zaadje geplant, vond het leuk. Op zijn 16e kreeg hij zijn eerste camera, in de loop van de jaren heeft hij veel camera’s gehad, van veel verschillende merken. Hij fotografeert nu met een Fuji. Hij heeft heel veel geleerd van de fotograaf in Borger, die hem onder zijn hoede heeft genomen. Ook heeft hij in Zwolle een cursus portretfotografie gedaan. Samen hebben de fotografen een workshop gedaan bij Guido Hansman uit Emmen. Hij wil nog meer cursussen doen, b.v. beter leren flitsen.

Frits Mölder heeft hem benaderd voor SamenDalen. Henk houdt van straatfotografie, portretfotografie, natuur- en macrofotografie. Daarbuiten zit hij ook niet stil: sport, zingen, theater en lezen.

Bertine Welink: “Fotocommissie BWB en voetbal”

Bertine is getrouwd met Nanco. Ze hebben twee kinderen, Lieke van 16 en Hugo van 13. Ze is teamleider van de afdeling Diëtetiek in het Isala-ziekenhuis in Zwolle.
Ze is begonnen met fotograferen door een vriendin die veel foto’s maakte. Ze heeft veel gefotografeerd voor de fotocommissie van de BWB-school. In haar vrije tijd heeft ze aan de Fotovakschool in Apeldoorn een basiscursus gevolgd. Ze heeft een Sony-camera, haar derde, maar die is wel aan vervanging toe.

Ze houdt van portretfotografie, heeft veel foto’s van de kinderen gemaakt. Landschapsfotografie, maar eigenlijk alle terreinen zijn leuk. Ze is bij SamenDalen gekomen door Frits, ze maakte toen foto’s tijdens de Miss Summer-verkiezingen en ook bij het voetbal.

Gerda Kos: “In de doka moest je goed opletten met de rolletjes, anders was alles weg”

Gerda is getrouwd met Jeroen, hebben 2 dochters, Sanna en Nikki van 19 en 21. Ze werkt bij de gemeente Coevorden voor duurzaamheid. Fotografie is al heel lang haar hobby, ze kreeg haar eerste camera op haar 17e en is toen langzamerhand los gegaan. Haar huidige camera is haar derde, een Olympus. Ze heeft veel foto’s van haar eigen kinderen gemaakt. Maar houdt er ook van om landschappen en gebouwen te fotograferen. Haar eerste cursus volgde ze in Zwolle: foto’s bewerken en afdrukken in een doka. Dat was een precies werkje, je moest goed opletten, anders was alles weg.

Ook nu vindt ze foto’s bewerken leuk om te doen. Ze is benaderd door Henk, omdat ze uitbreiding zochten voor de fotografengroep. Gerda houdt van wandelen en reizen, met de trein.

Dianne Zandbergen: “Met foto’s een verhaal vertellen”

Dianne woont samen met haar partner Dennis en de kinderen Silke van 15 en Nout van 13. Ze is secretaresse bovenbouw havo vwo op de De Nieuwe Veste in Coevorden. Ze is in 1998 nieuwsgierig geworden door haar zwager. Het begon met vakantiefoto’s, fotosessies met vriendinnen en werd ‘mammagraaf’ toen de kinderen kwamen. Ze zat net als Bertine in de fotocommissie van de BWB-school en maakte foto’s voor Kinderkoor Dalen. Ze houdt van voetbalfotografie en fotografeert bijna wekelijks bij VV Dalen. Ze legt graag beweging en emotie vast, niet alleen op het veld maar ook ernaast, waar kinderen rond het veld spelen. Ze vindt het leuk om reportages te maken van activiteiten, vooral met kinderen. Dan kun je als fotograaf een verhaal vertellen.

Haar basiskennis heeft ze opgedaan in cursussen bij Guido Hansman en door veel zelf te proberen en uit te zoeken. De Canon die ze nu heeft is haar vijfde camera, ze heeft verschillende merken gehad.
Dianne vindt zichzelf een creatieveling en houdt van schilderen, fotografie, tuinieren en koken en geeft daar graag haar eigen invulling aan.

Sharon Hartman: “Goed kijken wat er gebeurt en dat vastleggen”

Sharon is getrouwd met Bart, ze hebben 2 kinderen, Koen van 4 en Tessa van 7. Ze werkt in Sleen als apothekersassistent en als triagist voor de huisartsenpraktijk. Haar vader was altijd met foto’s bezig en al gauw kreeg ze een compactcamera. Als ze op stap ging of een dagje weg, maakte ze foto’s, met een mobieltje ging dat toen nog niet. Ook begon ze met natuurfotografie. Ze heeft behalve een online cursus bruidsfotografie geen cursussen gevolgd, maar het zichzelf geleerd, ook via sociale media en youtube.

Ze maakt veel foto’s van haar eigen kinderen en vindt het ook leuk om reportages van evenementen te maken. Goed kijken wat er gebeurt en dat vastleggen. Ze speelt trompet bij De Breibergers, en houdt van haar moestuin en siertuin. Ze heeft nu haar tweede spiegelreflexcamera. Jan Geerts heeft haar gevraagd om bij SamenDalen te komen.

Frits Mölder: Fotograaf van het eerste uur

Frits is getrouwd met Diny, ze hebben 2 zoons en een kleindochter, Bente. Haar naam herinnert aan de periode dat ze samen op De Bente in Dalen woonden. Frits is begonnen met fotograferen, toen zoon Gerald een fotografie-opleiding volgde in Wageningen. Frits is klein begonnen met eenvoudige camera’s. Later volgden geavanceerde camera’ s met grote en speciale lenzen voor vogel- en natuurfotografie. Nu hij last heeft van zijn handen fotografeert hij weer met een kleine, maar wel geavanceerde camera. Frits fotografeert nu vooral landschappen en gebouwen. De uitdaging is om gebouwen er goed op te krijgen, zonder vertekening.

Hij heeft veel zelf uitgezocht en is veel met Jan Gort op stap geweest, een goede fotograaf. (Jan Gort had een slagerij op de Hoofdstraat in Dalen) Frits fotografeert vanaf het begin voor SamenDalen. Er waren voor de opzet van de site foto’s nodig voor de aankleding. Ook heeft hij veel van de organisatie- en bedrijfsfoto’s gemaakt op de website.

Frits woont op het Ermerzand en leeft in Dalen. Daar is hij betrokken bij VV Dalen en alle mogelijke activiteiten in het dorp.

Van links naar rechts: Dianne Zandbergen, Frits Mölder, Gerda Kos, Bertine Welink, Henk Lomulder en Sharon Hartman