Rust en ruimte voor de koeien van Zuivelboerderij Dalen

Lonneke Maatkamp (33) en Arjen Boesjes (35) hebben, met hun drie jonge kinderen een melkveebedrijf aan de Oude Coevorderweg in Dalen. Arjen is al de zesde generatie die boert op deze plek. Zijn ouders zijn 10 jaar geleden verhuisd naar een tweede bedrijfslocatie aan de Reindersdijk.

Lonneke startte in november vorig jaar met Zuivelboerderij Dalen. ‘We wilden eigenlijk wel iets naast de boerderij doen. Iets waarbij je ook de burger bij de boerderij kunt betrekken, zodat we meer kunnen vertellen over wat we doen. Een camping, kampeerboerderij of het organiseren van familiedagen passeerden de revue, maar met mijn achtergrond in de levensmiddelen leek het zelf maken van zuivel toch de meest logische keuze’, vertelt Lonneke. 

Inspiratie op doen

Het stel bezocht andere zuivelboerderijen om te leren en inspiratie op te doen. Daarna volgde een tijd van spullen aanschaffen en veel proeven en testen. Op 1 november opende uiteindelijk Zuivelboerderij Dalen de deuren. Omdat een echte winkel te veel tijd kost en een koelkast fraudegevoelig is, zo langs de fietsroute, kozen Arjen en Lonneke voor een automaat die binnen staat. Uit de zon en de regen. 

Het gaat goed met Zuivelboerderij Dalen. Lonneke verkoopt de producten nu ook via bakkerscafé De Loods. Zij gebruiken de melk voor hun cappuccino’s en lattes. En theetuin Timboektoe koopt onder andere de roomboter om mee te bakken. Die beide bedrijven hechten veel waarde aan lokale producten. Lonneke wil zelf ook graag meer lokale producten via haar automaat gaan verkopen. Rond Pasen verkocht ze al tokkelroom van pluimveebedrijf Oosting uit Zwinderen.

Contact met klanten

Het contact met de burger is er sindsdien ook meer. Arjen is nog wel eens verbaasd over de onwetendheid van klanten. Over hoeveel melk een koe geeft en waarom een koe elk jaar een kalfje krijgt. Maar ze hadden bijvoorbeeld ook een klant die zich beklaagde over megastallen met soms wel 150 koeien. Lonneke vroeg diegene om te schatten hoeveel koeien zij hadden. De klant schatte zo’n 50, maar het blijken er 160 te zijn. De klant was verbaasd over de hoeveelheid ruimte die de koeien hebben. 

Toekomstplannen

Plannen voor de toekomst heeft Lonneke nog voldoende. Toen ze startte verkocht ze melk, karnemelk, yoghurt, vla en chocolademelk. Inmiddels zijn daar meerdere smaken yoghurt en karnemelk bijgekomen en kwark. Ze heeft nog voldoende ideeën voor nieuwe smaken, maar wil ook dat de automaat overzichtelijk blijft. En ze zou graag meerdere streekproducten willen verkopen. 

Draaimelkstal

De koeien worden gemolken in een carrousel oftewel een draaimelkstal. Arjens vader werkt nog volledig mee op de boerderij en ook is er 2 dagen per week hulp van een melker waardoor Arjen zijn handen vrij heeft voor het gezin. 

Geduld en strohokken

Achter de melkstal is een deel van de ligboxenstal. Met daarbij ook twee strohokken. Eentje voor als een koe bijna moet afkalven en eentje voor als een koe wat extra aandacht nodig heeft. Een van de geheimen waarom de koeien bij ons zo oud worden. We gunnen ze rust en ruimte als het even iets minder gaat. En we hebben geduld met de koeien. Zijn oudste koe is momenteel 15 jaar en dat is heel oud voor een melkkoe.

De melk van 1 koe voor de zuivelboerderij

Lonneke werkte eerst drie, maar momenteel nog twee dagen per week als kwaliteitsmedewerker bij de zuivelorganisatie DOC in Hoogeveen. ‘Ik ben nu zo’n 20 uur per week bezig met mijn hobby: De Zuivelboerderij.’ Dit is echt een eenmanszaak van Lonneke. Zij koopt de melk in bij het bedrijf van Arjen. Ook verkoopt ze gemiddeld al zo’n 150 liter zuivel per week. In totaal is dit minder dan de productie van 1 koe van Arjen. ‘Er blijft dus nog genoeg over voor FrieslandCampina’, lacht Arjen. 

Koekeloeren

Op 29 mei organiseren Lonneke en Arjen, samen met de familie Smits van de Melkhut en de familie Bosman de open dag Koekeloeren. Bij alle drie de bedrijven zijn dan volop activiteiten te doen voor jong en oud. Op elk van de bedrijven is ook veel inhoudelijke informatie te verkrijgen. Zo zal er onder andere een loonwerker, een dierenarts, een voerleverancier, een koeienpedicure en een leverancier van windmolens aanwezig zijn op de bedrijven om te vertellen over wat koeien eten, hoe ze gezond blijven en hoe je bijvoorbeeld mais oogst.