Roparun: Burgemeester Bergsma en Team Turfrunners overhandigen cheque

Op zondag 28 mei was de doorkomst van de RopaRun in Dalen. Alle teams werden feestelijk onthaald op ’t Grootveld door de Gymvereniging en Slagwerkers. Extra feestelijk was natuurlijk de doorkomst van het team Turfrunners. De Turfrunners kregen een hart onder de riem door Burgemeester Bergsma. Hij sprak met een aantal lopers over hoe het ging. Burgemeester Bergsma is ambassadeur van de RopaRun.

Daarna richting kantine voor taart! Deelnemer Henk van de Turfrunners was jarig en kreeg de taart uit handen van de burgemeester.

Daarna vertrok het team richting Selkersgoorn voor het officiële gedeelte. De route liep voor alle deelnemers door de Selkersgoorn: lopers natuurlijk maar ook fietsers. De rode loper was uitgelegd en het publiek in de gangen en op het terras was erg enthousiast.

Cheque voor 6 VR-brillen voor Treant

De burgemeester reikte samen met het team Turfrunners onder luid gejuich de cheque uit aan Treant. Met deze cheque kan Treant maar liefst 6 VR-brillen gaan aanschaffen die gebruikt gaan worden in de palliatieve zorg voor mensen met kanker.
Het geld is bij elkaar gelopen door onder andere team Turfrunners uit Dalen.

Wat doet een VR-bril in de palliatieve zorg?

VRelax (Virtual Reality ontspannen) is een hulpmiddel in de palliatieve zorg. Bij patiënten die in de terminale fase worden opgenomen voor palliatieve zorg zien we vaak dat stress, angst en pijn op de voorgrond treden.

Spanning, angst, somberheid en pijn hebben immers een grote invloed op het welbevinden van mensen, ook in de laatste levensfase. Als we dit kunnen wegnemen en we kunnen bijdragen aan een beter mentaal en fysiek welbevinden, dan is het doel bereikt voor de patiënten. 

In de terminale fase worden veel mensen toch nog onverwachts opgenomen en zijn mensen helemaal van slag. Hoe mooi kan het zijn als je toch rust en ontspanning kunt vinden in alle hectiek die speelt en het slechte nieuws van dat moment.

Hoe werkt de VRelax-bril?

Binnen de ouderenzorg, de GGZ en ziekenhuizen wordt VRelax veel ingezet om spanning weg te nemen, en ook bij angst, somberheid en pijn. 

Met de VR-bril komen mensen in een andere wereld en ervaren ze rust. Met de app kunnen mensen zelf kiezen welke natuurlijke virtuele omgevingen ze willen beleven, met interactieve oefeningen die extra ontspanning geven. VRelax is een nieuw middel tegen stress en pijn. Relax biedt gratis ondersteuning aan Treant om de brillen te gaan gebruiken.

Bekijk de video via de link om een idee te krijgen hoe het werkt.

Over het Drentse deel van de RopaRun 2023

Op zaterdag 27 mei zijn de 216 teams vanaf vliegveld Twente  begonnen aan de RopaRun en na 560km non-stop hardlopen zullen ze op maandag 29 mei op de Coolsingel in Rotterdam finishen. Ongeveer 160 teams doen de zuidelijke route door Nederland en de overige teams kiezen voor de noordelijke route en lopen dus door Drenthe. De teams liepen op de zaterdag eerst richting het noorden met als hoogste punt Oude Pekela. Onderweg kwamen ze door Schoonebeek. Hier zijn ze feestelijk onthaald.

Op zondag liepen de teams vanaf Emmen richting Sleen, Dalen en Coevorden. In Emmen zijn alle teams eerst dwars door Treant-locatie Holdert gelopen. Vervolgens ging het via de brandweerkazerne in Emmen richting Sleen waar ook een feestelijke doorkomst werd georganiseerd. Daarna was Dalen aan de beurt met een uitgebreide ontvangst op Sportpark ’t Grootveld en door de Selkersgoorn. Na Dalen volgde Coevorden.

Een van de deelnemende Drentse teams is team Turfrunners uit Dalen maar ook het team Sleen4Life, Drenthe Runners en Kasteelrunners doen als Drents team mee aan de RopaRun.

Meer foto’s zien? Ga dan via deze link naar het fotoalbum.