Redacteuren SamenDalen op les

De redacteuren van SamenDalen hadden deze maand hun eerste schrijfcursus. Op beide avonden in de Spinde was de groep bijna compleet.

Tekstschrijver Annelies Kaan van Zon in je copy nam de redactie mee in de geheimen van het schrijven van teksten voor websites. Waar moet je op letten? Hoe zorg je ervoor dat een tekst goed leesbaar is op het web? En hoe houd je de lezer vast, zodat hij niet alleen de kop leest, maar ook de rest van het artikel?

Voorbeelden en ezelsbruggetjes

Met een flink aantal ezelsbruggetjes, suggesties en voorbeelden kreeg de redactie meer handvatten. Hieronder een tipje van de sluier.

De drie deuren en de F

Zo zijn er de drie deuren: Je valt met de deur in huis en vertelt eerst het belangrijkste, je probeert geen open deuren in te trappen en tot slot zet je de deur op een kier om de lezer nieuwsgierig te maken naar het vervolg.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen op het web lezen in de vorm van een F. Je leest de kop en de eerste regel, daarna scan je de eerste woorden van de regels. De tussenkoppen gebruik je om snel wat meer indruk van de tekst te krijgen. Dat kunnen we gebruiken bij het schrijven van onze teksten.

Pakkende titels en afwisselende zinnen

De titel van het stuk is de belangrijkste trigger om de aandacht te trekken. Zo gaat iemand het artikel lezen.
De zinnen moeten niet te lang zijn, maar ook af en toe heel kort.
Dat maakt attent.
Tussenkoppen: ook belangrijk, die geven de inhoud van het artikel weer.

Waardevol

Tijdens de beide workshops waren er nog tal van andere tips en suggesties, die de redactie de komende tijd gaat toepassen om tot nog betere nieuwsberichten en interviews te komen.
Ook was er discussie, bijvoorbeeld over het gebruik van cijfers of letters als je praat over vijf (5) doelpunten, en over spelling.

De groep was erg tevreden over de workshops. Veel van de redacteuren hebben zichzelf geleerd om berichten of interviews te schrijven. Door de workshop weet je nu beter waar je op moet letten en heb je een steuntje in de rug.

Dit zouden meer mensen moeten weten!

Zeker! Er komt een vervolg. De workshop wordt nog voor een tweede keer gegeven voor iedereen die wel eens stukken plaatst op de website. En dan voor zijn of haar eigen vereniging, organisatie of werkgroep.

Heel binnenkort hoor je daar meer over, maar je belangstelling kenbaar maken kan alvast.
Stuur dan een mail naar contact@samendalen.nl.