Preventie levensecht: inbraak in Dalen

Zo’n vijftig Dalenaren waren donderdagavond aanwezig in De Spinde bij de informatieavond over inbraakpreventie. Deze informatieavond was georganiseerd door het bestuur van De Spinde en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Coevorden.

Reeds in 2019 was het voornemen om deze bijeenkomst te organiseren, maar wegens omstandigheden en de coronamaatregelen kon de bijeenkomst pas nu plaatsvinden.

Wijkagent Reinier Visser en Evert Jansen

Jos Wortelboer, voorzitter van het bestuur van De Spinde, leidde de sprekers van deze avond in: Reinier Visser, wijkagent, en Evert Jansen, ex-inbreker en onder andere actief in de preventie van woninginbraak.

Reinier Visser vertelde over zijn rol als wijkagent, zijn ervaringen met woninginbraak in deze regio en deelde tips voor preventie van inbraak.

Evert: van inbreker naar inbraakpreventie

Na de pauze vertelde Evert Jansen over zijn achtergrond die leidde tot 18 jaar drugsgebruik en inbreken om te kunnen voorzien in zijn verslaving. Na een jaar in een afkickkliniek heeft Evert het roer om kunnen gooien: sinds 2005 heeft hij van het geven van voorlichting over inbraakpreventie zijn beroep gemaakt.

In 2005 was Evert te zien in het tv-programma ‘De inbreker’, waarbij met toestemming van bewoners in hun huis wordt ingebroken om zo te laten zien hoe inbrekers in een paar minuten (een ogenschijnlijk goed beveiligd) huis kunnen binnendringen.

En dan in het echt… inbraak bij de deelnemers thuis!

Evert vertelde de aanwezigen over verschillende inbraakmethodes en hoe je je huis beter kunt beveiligen.

‘Inbraakronde’ in Dalen

Ter voorbereiding op deze avond heeft Evert (met toestemming van Reinier en het bestuur van De Spinde) ‘s middags een ronde gedaan langs de huizen van de aanwezigen bij de bijeenkomst om de inbraakveiligheid te controleren.
Gelach en verbazing was er bij de aanwezigen toen Evert hiervan foto’s toonde en deze herkend werden als het eigen huis.

Het loog er niet om…

Everts bevindingen tijdens zijn ronde logen er niet om: deuren van huizen en schuren waren open of hadden de sleutel in het slot, (elektrische) fietsen en scooters stonden niet op slot, hij wist in tuinen, schuren, garages of bijkeukens te komen en zag gereedschap, laptops, horloges en portemonnees liggen en bewoners in huis aanwezig zijn zonder dat ze hem opmerkten. Rondom de huizen trof hij ladders, kruiwagens, losse containers en aanhangers.

…en niemand heeft iets gemerkt

Om de bewoners hiervan bewust te maken, belde hij vanmiddag bij de huizen aan om alle sleutels aan de verbaasde bewoner(s) af te geven. Bij afwezigheid gooide hij de sleutels door de brievenbus.

Opmerkelijk is dat niemand van de aanwezigen Evert die middag in het dorp heeft gezien en Reinier heeft geen melding ontvangen van een verdacht persoon in het dorp.

De gelegenheid schept de dief

De aanwezigen luisterden met veel interesse en er werden veel vragen gesteld.

De boodschap van Evert voor deze avond was vooral dat wij zelf vaak de gelegenheid bieden voor inbraak. We beveiligen onze woning met goed hang- en sluitwerk, camera’s e.d., maar gebruiken het vaak niet optimaal.

Als afsluiting ontvingen Reinier en Evert een attentie als dank voor hun bijdrage aan deze avond.