Opgeruimd Dalen

Valt het u ook op dat er in ons dorp minder afval in de bermen en straten ligt? Sinds 4 november zijn 11 vrijwilligers (inmiddels 13) regelmatig op pad om afval op te ruimen. Een ontelbare hoeveelheid gevulde afvalzakken zijn al verwijderd.

Door de gemeente zijn we voorzien van materialen zoals knijpers, ringen om zakken in te hangen, handschoenen en veiligheidshesjes. Ondertussen kennen we de plaats van bijna alle prullenbakken in het dorp, zodat we van daar lichtgewicht weer verder kunnen. 

Minder flesjes, maar wel blikjes en peuken

Wat opvalt: er liggen veel minder plastic flesjes dankzij de invoering van statiegeld. Ook zien we dat er veel minder vuurwerkafval is dan in andere jaren. De hoeveelheid blikjes wordt niet minder evenals plastic verpakkingen van de fastfoodketens en sigarettenpeuken. Weet u trouwens dat er in sigarettenfilters plastic is verwerkt waardoor het meer dan 7 jaar duurt voor ze weg zijn? 

App ‘Helemaal groen’

Op de app ‘HELEMAAL GROEN’ wordt de gevolgde route geregistreerd (groen gekleurd) zodat zichtbaar is, waar recent is opgeruimd. Na verloop van tijd wordt deze route weer bruin op de app als het lang geleden is dat iemand deze route heeft ontdaan van zwerfafval.  Zo is altijd zichtbaar waar is opgeruimd.

Meedoen?

Heb je zin om mee te doen aan deze activiteit, neem dan contact op met Jan Oostenbrink (oostenbrinkdirkjan@gmail.com) of Yt Beek (ytbeek46@gmail.com) . Nieuwe deelnemers worden voorzien van de genoemde materialen.