Open Monumentendag Dalerveen groot succes

Zondag 17 september, een week na de Open monumentendag, organiseerde Aold Daol’n de monumentendag in Dalerveen. De datum was niet anders te plannen.

Boek van Jasper Bunskoek

In juni verscheen een prachtig boek over de historie van Dalerveen, geschreven door geboren en getogen Dalervener Jasper Bunskoek. Als aanvulling op dit boek organiseerde Aold Daol’n een rondrit door Dalerveen langs vijf locaties waar we mochten binnenkijken. Onderweg vertelde Jasper iets over verdwenen locaties, zoals de zuivelfabriek en de korenmolen. Deze zijn halverwege de 90er jaren in de vorige eeuw afgebroken.

De gasten werden vervoerd in het elektrische treintje van Binnenstad Coevorden. Om alle deelnemers te kunnen vervoeren waren er twee ritten, ’s morgens en ’s middags. Er waren ruim 50 deelnemers.

De Lichtenburg

Na ontvangst in de Boerhoorn was de eerste stop bij de fam. Tempels aan de Lichtenburg. Jasper vertelde iets over het verleden. Volgens een volksverhaal zou er ooit een burcht hebben gestaan omringd door grachten en een ophaalbrug. Na vele onderzoeken is er nooit iets over ontdekt. Wel is het een van de oudste bewoonde plekjes van Dalerveen. Albert Tempels leidde ons over de deel, waar nog verschillende oude elementen zichtbaar zijn.

Fam. Benting aan de NAM-weg

De volgende stop was bij de monumentale boerderij van de fam. Benting aan de NAM-weg. In de schuur werden we ontvangen met koffie met een molenkoek, aangeboden door Aold Daol’n. We werden in kleine groepjes rondgeleid door het prachtige, authentieke woongedeelte met z’n prachtige schouwen, plavuizen en bedsteden. In de sluitsteen boven de baanderdeuren staat het bouwjaar 1838. De boerderij was eeuwenlang in bezit van de familie Lipman/Ten Hool. In 1982 werd het eigendom van Henk en Ria Benting. Zij hebben de boerderij in oude en oorspronkelijke staat teruggebracht. Als bezoeker waan je je in vroegere tijden. Alles is zorgvuldig bewaard gebleven. In 2008 werd het een provinciaal monument.

De Noorderakkers

Het treintje bracht ons vervolgens langs de ijsbaan naar de Noorderakkers. Daar kwamen we bij een prachtige oude boerderij die sinds jaar en dag te boek staat als rijksmonument. Binnen is alles in oude stijl gebleven met bewerkte schoorsteenmantels, bedsteden met ‘nerfbeschilderde’ deuren en prachtige binnenluiken. In 2022 is deze boerderij verkocht aan de fam. Waling die met veel passie over hun historische boerderij vertelde. Ze zijn van plan nog diverse onderdelen te restaureren.

Familie Wiers

De laatste stop was aan de Hoofdstraat bij de fam. Wiers, waar achter op het erf een oud vervallen keuterboerderijtje met lemen wanden staat. Het is onbewoonbaar verklaard. Het ligt nu ver verwijderd van de weg, maar vroeger lag het aan een doorlopende zandweg. Pas in de jaren 20 van de vorige eeuw kreeg Dalerveen een verharde verbinding met Dalen.

Afsluiting in de Boerhoorn

Het treintje bracht ons terug naar de Boerhoorn waar onder het genot van een drankje nagepraat werd over deze bijzonder geslaagde dag. De deelnemende gastheren/dames, de chauffeur van het treintje en natuurlijk onze gids Jasper kregen als dank een mand met lekkernijen. De deelnemers waren erg enthousiast over hetgeen ze gezien en gehoord hebben.