Oorlogsverhalen uit Dalen

De zaal van restaurant Cornelis was vrijdagavond stampvol. Ruim 200 belangstellenden kwamen voor het thema ‘Tweede Wereldoorlog en de bevrijding’, georganiseerd door de historische vereniging Aold Daol’n en de bibliotheek Dalen. Het is bijna 75 jaar geleden dat Dalen bevrijd is.

Na het openingswoord van Jack Lubberman, voorzitter van Aold Daol’n, werd het woord gegeven aan Geerhard Gras, die deze avond leidde. Hij stelde de gasten van deze avond voor met een inleidend woord: Hans Boesjes uit Dalen, Dina Vleems-Meijering en Hendrik Rabbers uit Dalerveen, Hans Hoving en Harm Keen uit Wachtum, Geertje Sibon-Meijering uit Stieltjeskannal, Gerrit Abbing en Geert Velting uit Oosterhesselerbrug, Jan Nico Scholten en Geert Benjamins uit Dalerpeel.

De verhalen

De verhalen waren heel goed voorbereid. Er ontstonden indrukwekkende gesprekken. De gasten waren tussen 6 en 10 jaar toen de oorlog begon. Ze hebben er als kind heel wat van meegekregen en konden er boeiend over vertellen. Ook werden er leuke anekdotes verteld.  Geerhard leidde de avond als oudpresentator van RTV Drenthe in goede banen. Een compliment is zeker op z’n plaats!

De zaal was mooi aangekleed met voorwerpen en foto’s uit de oorlog, ook met dank aan Museum ‘Ergens in Nederland’ uit Emmen.  Het geheel werd afgewisseld door enkele jeugdige gasten. Ann-Marin Spang droeg een gedicht voor : ‘Oorlogskinder’, geschreven door Hermien Boesjes.  Romy Kappen vertelde over het boek dat ze twee jaar geleden met twee klasgenoten heeft geschreven: ‘De Joodse gemeenschap in Dalen tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Floor Bruining las een bladzijde voor uit het dagboek dat haar oma, Dina Vleems, in de oorlog had geschreven.

Het was een prachtige avond met mooie verhalen in een sfeervolle omgeving.
De avond werd afgesloten door Koen van Meerten van de bibliotheek Coevorden. Hij bedankte de gasten en  Geerhard Gras voor de geweldige avond en liet zijn woorden vergezeld gaan van een bos bloemen.