Ooievaarswintertelling in Dalen

Op 12 en 13 januari vindt de ooievaarswintertelling plaats. In dit weekend worden  de ooievaars geteld die in ons land overwinteren. Ook in Dalen overwintert een ooievaar.

Wim van Nee en zijn vrouw Annemieke uit Erica ‘zitten al dertig jaar in de ooievaars’, zoals Wim het noemt. Ze zijn aangesloten bij de STichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) en helpen dit weekend mee met de jaarlijkse wintertelling.

4000 ooievaars in Nederland
Met 1.100 broedparen, die gemiddeld anderhalf jong per jaar krijgen, zit het aantal ooievaars aan het eind van de zomer in ons land jaarlijks op zo’n 4.000. Ze leven niet van kikkers, zoals vaak wordt gedacht, maar zijn vooral dol op regenwormen.
Natuurlijke vijanden heeft de ooievaar in ons land niet. Op voedselgebied hebben ze ook geen concurrentie. “Ze worden wel eens vergeleken met reigers, maar die eten vis. Ooievaars zijn absoluut geen viseters. Ze zijn ook veel luier dan reigers. Ze hebben geen zin om hun eten te moeten vangen. Ze willen het gewoon kunnen oppakken van de grond, zoals dat kan met regenwormen.”

Risicospreiding
Tijdens de wintertelling dit weekend worden zeker geen 4.000 ooievaars geteld. “Een deel trekt ’s winters weg, via Frankrijk naar Spanje. Een gedeelte daarvan vliegt daarna verder naar West-Afrika en een deel blijft in Spanje. Maar er zijn ook ooievaars die niet trekken. 85 procent sneuvelt tijdens de trek naar naar het zuiden. Zo’n vijf- tot zevenhonderd ooievaars blijft dan ook gewoon in Nederland. Als je het zo beredeneert, zou je kunnen zeggen dat ze het risico spreiden.”

RTV-Drenthe besteedde aandacht aan het onderwerp, met aan het einde van het filmpje de ooievaar op de Koekamp in Dalen.

Bron: RTV Drenthe