Onthulling informatiepaneel bij Oosterhesselerbrug

Vrijdagmiddag werd het informatiepaneel bij de gerestaureerde kazemat bij de Oosterhesselerbrug onthuld door burgemeester Bert Bouwmeester en oud-militair Jos Ouwerling op wiens grond de kazemat staat.

Verdedigingslinie Q-lijn

Deze kazemat aan de westkant van de Oosterhesselerbrug is net als de kazemat aan de oostkant in 1939 gebouwd en maakte deel uit van de zgn. Q-lijn. De Q-lijn was een van de verdedigingslinies die bij een eventuele Duitse inval in ons land de Duitse legers zo lang mogelijk tegen moesten houden.

Dit type kazemat of bunker, ook wel stekelvarken genoemd, had drie schietgaten. Aan de bovenkant waren ijzeren haken aanwezig waaraan camouflagenetten konden worden bevestigd. Bij de inval op 10 mei 1940 werd vooral de kazemat aan de oostkant zwaar onder vuur genomen.

Restauratie kazemat

De kazemat lag jarenlang in het groen verscholen, maar is inmiddels weer zichtbaar en schoongemaakt. De met beton dichtgemaakte schietgaten zijn weer opengeboord. Het unieke aan deze kazemat is dat hij nog helemaal intact is en dat zelfs de schietinstructies aan de Nederlandse soldaten aan de binnenzijde nog goed leesbaar zijn. Met behulp van subsidie van de gemeente Coevorden kon de kazemat opgeknapt worden. Vanaf vandaag is de kazemat ook van binnen te bezichtigen als Jos Ouwerling thuis is. Hij wil u graag tekst en uitleg geven.

Vrijheid

Ouwerling heette de aanwezigen welkom, waaronder mede initiatiefnemers Stichting Aold Daol’n en historische vereniging Klenckerheugte, oude en nieuwe bewoners van Oosterhesselerbrug, schooljeugd en een delegatie veteranen uit Emmen en Hoogeveen. Hij vestigde met name de aandacht op de aanwezige schooljeugd. Het is goed de jeugd kennis te laten maken met de geschiedenis en de betekenis van vrijheid. Vrijheid is niet gratis en niet vrijblijvend. Ouwerling haalde hierbij een citaat van schrijver Godfried Bomans aan: “De beste manier om de gevallenen te herdenken is datgene te doen waarvoor zij zijn gestorven”.

Burgemeester Bert Bouwmeester noemde het herstel van de kazemat een belangrijke bijdrage aan het beeldmerk van Coevorden: ‘Stad van strijd’, maar dat geldt voor de hele gemeente.

Onthulling

Na het Wilhelmus onthulden de burgemeester en Jos Ouwerling het paneel. Hierna konden de genodigden een kijkje nemen in de kazemat en onder het genot van een hapje en een drankje napraten.