Nieuws van het Drents Energieloket

Het Drents Energieloket heeft een nieuwsbrief uitgebracht vol met slimme tips om energie te besparen. Lees meer hieronder en kijk ook op de pagina’s van Duurzaam Dalen wat we hier voor je kunnen doen.

De nieuwsbrief van het Drents Energieloket

Je kon er de afgelopen weken niet aan ontkomen; de berichten over de stijgende energierekening. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden schiet de prijs voor elektriciteit en gas dit jaar ongelooflijk snel omhoog. Als de prijzen zo hoog blijven, wacht vele huishoudens met een variabel contract na de jaarwisseling een flink hogere energierekening. Het kan namelijk goed zijn dat de energierekening in 2022 maar liefst twee keer zo hoog uitvalt als afgelopen jaar. De oorzaken zijn bekend, maar als woningeigenaar heb je natuurlijk veel meer aan oplossingen voor de oplopende prijzen. Daarom staat de nieuwsbrief van het Drents Energieloket deze maand in het teken van zaken die jij als woningeigenaar kan doen om je energierekening betaalbaar te houden.  
Namens het Drents Energieloket een energieke groet en een niet al te koude maand gewenst!

De stijgende energierekening

Gas was nog nooit zo duur als nu. En dat de gasprijs de komende maanden blijft stijgen kán je bijna niet zijn ontgaan. De stijgende prijzen hebben verschillende oorzaken. Zo zijn we, sinds we Groningen niet meer als grootste bron voor gas gebruiken, afhankelijker geworden van andere landen. Daarnaast is de vraag naar gas enorm gestegen, mede dankzij de koude winter en het feit dat de economie na corona weer volop is gaan draaien. Als laatste speelt het mee dat we in 2050 van het gas af moeten zijn. Gasleveranciers betalen daarom emissierechten en hogere belastingen.
Meer lezen? Dat kan via deze link. 

Wat kun je zelf doen thuis?

Aan alle oorzaken die leiden tot de historisch hoge gasprijs is thuis weinig te doen. Er zijn echter wel dingen die je in huis kan doen om je eigen energieverbruik te beperken. Je woning volledig isoleren is de beste oplossing om minder energie te gebruiken. Dat is echter niet voor iedereen zomaar te betalen. Toch kan de investering opwegen tegen de hoge kosten nu. Isolatie kan soms al in 5 jaar weer terugverdiend zijn. Daarbij komt dat er in Drenthe een relatief voordelige financiering is om isolatie te bekostigen.

Subsidies voor energiebesparing

De energiebespaarlening is een optie. Drenthe rekent minder dan een procent rente over het te lenen bedrag.
En als je twee onderdelen van je huis laat isoleren (of één in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp), kun je achteraf de landelijke ISDE subsidie aanvragen bij de RVO (Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland). De subsidie kun je weer gebruiken om een deel van de lening af te lossen.

Zelf je woning isoleren

Blijft het op dit moment toch een te grote stap om deze winter al aan de slag te gaan met het volledig isoleren van de woning? Kijk dan via deze link welke kleine maatregelen er in jouw woning toe te passen zijn. Bij elkaar opgeteld maken tochtstrips, brievenbusborstels, radiatorfolie en leidingisolatie namelijk een behoorlijk verschil! 
 
Meer lezen over het isoleren van je woning en de subsidies en regelingen in Drenthe? Ga dan naar het Stappenplan op onze website via deze link.
(ga naar stap 2). Ben je benieuwd naar de kleine maatregelen die je kunt nemen ga dan via deze link naar de klustips.  

De energiecoach helpt aan huis

Met de hoge gasprijzen wordt het steeds belangrijker om energie te besparen. Om inwoners daarbij te helpen heeft de gemeente Aa en Hunze energiecoaches ingezet die gratis bij mensen thuis langs gaan om ze energiebesparingstips te geven. En niet alleen in Aa en Hunze gebeurt dit; in alle Drentse gemeenten zijn energiecoaches actief. Ze gaan met een checklist, de energierekening en woninggegevens de woning door.

Ook in Dalen zijn energiecoaches actief. Lees meer op deze pagina van Duurzaam Dalen

Vervolgens krijg je tips om je verbruik te verlagen. Lees meer over energiecoaches via deze link.

Het Energieloket helpt je graag

Zit je, nu het koud wordt, met vragen over je woning? Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met financieringsmogelijkheden, infraroodverwarming, aardgasvrij wonen, isoleren, of de stijgende gasprijzen? Wij zijn er, als loket van álle Drentse gemeenten, speciaal voor jou als woningeigenaar. We geven eerlijke informatie en onafhankelijk advies. Online, via de telefoon én offline. 

Het Energieloket is te bereiken via 085-7920158 of via de mail: info@drentsenergieloket.nl

alt_text
Het Drents Energieloket is een samenwerking tussen de 12 Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en de Natuur en Milieufederatie Drenthe, en is niet gelieerd aan bedrijven. Volg het Drents Energieloket op FacebookInstagram en LinkedIn
Bron: Het Drents Energieloket