Nestkastjes tegen de eikenprocessiesrups

Via de Werkgroep Groen van Dorpsbelangen Dalen kunnen straten en buurten gezamenlijk nestkastjes bestellen voor koolmezen en pimpelmezen.
Een experiment in de gemeente De Wolden heeft laten zien dat er door het plaatsen van meer nestkastjes meer mezen komen, die op een natuurlijke manier zorgen voor minder rupsen.
De nestkastjes kosten €4,50 euro per stuk. Als buurtvereniging, buren of straat kunt u de kastjes bestellen via de mail van de werkgroep. 
Geld overmaken hoeft niet. Als de bestelling geplaatst is, gaat er een opdracht uit om de kastjes te laten maken. De initiatiefnemer van uw straat of buurt kan de kastjes ophalen en later weer verspreiden in de buurt.
Maar let op: het is kort dag! De bestellingen moeten woensdag 22 januari binnen zijn bij de werkgroep.

Zelf aan de slag?

Veel mensen zijn al zelf aan de slag gegaan of hebben al kastjes gemaakt. Daar komt toch nog wel wat bij kijken. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups is een verhouding van 1/3 pimpelmeeskasten en 2/3 koolmeeskasten het meest ideaal. De nesten moeten niet te dicht bij elkaar hangen.
Mezen zijn kritisch, de kastjes moeten aan bepaalde eisen voldoen om ook echt mezen te lokken. De grootte van het vlieggat is erg belangrijk.

De Vogelbescherming heeft een overzicht  gemaakt van de nestkastjes van verschillende soorten vogels en de afstanden die nodig zijn tussen de kastjes.