Molenspeltoernooi Jan Pol succesvol verlopen

Zaterdag 14 mei verliep het molenspeltoernooi in goede sfeer. Er was veel belangstelling. Mede doordat er dit jaar voor het eerst ook 12 kinderen uit groep 5 en 6 van de BWB-school meededen, waren er veel ouders en grootouders in de molen om hun verrichtingen te bekijken. En als de 12 senioren hun spel speelden, konden de kinderen zich uitleven op het schoolplein.

TV Drenthe

Zelfs TV Drenthe besteedde aandacht aan dit unieke toernooi op de Nationale Molendag. De jonge molenaarsleerling Milan, die het toernooi op het molenplein opende met molenaar Ricardo, werd op de stelling geïnterviewd. Hij legde uit hoe hij de Nationale Molendag beleefde. Ook werden er sfeerbeelden vertoond van het spelen in de molen.

Finaleronde

Na de pouleronde bleven er drie winnaars over. Bij de jeugd: Hylke, Sil en Sven, allen uit groep 6. Uiteindelijk bleek Sil de sterkste met 4 punten, Hylke werd 2e en Sven 3e. Ze gingen alle drie blij naar huis met een mooie medaille en een lekker snoeppakket.
Bij de senioren waren de winnaars: Gea Hornstra en Klaas Hornstra uit Eesveen en Klaas Snijder uit Dalen. Ze speelden vervolgens alle drie tegen elkaar. De strijd ging dus tegen de twee Klazen en de enige dame in de finale: Gea. Gelukkig bleef Klaas zijn vrouw de baas, maar Klaas Snijder uit Dalen werd met vier punten opnieuw de zeer tevreden winnaar van de Jan Pol wisselbokaal. Deze finalisten werden verblijd met een broodplankje met inscriptie ‘Stichting Aold Daol’n’ en een zakje pannenkoekenmeel van de Jan Pol.

Opwaardering molenspel

Door de jeugd bij het toernooi te betrekken hoopt Stichting Aold Daol’n dat dit zeer oude spel, wat al ver voor de jaartelling in Egypte en Griekenland werd gespeeld, weer vaker gespeeld zal worden. Een aantal volwassenen wist zich nog te herinneren dat het vroeger veel thuis werd gespeeld. Volgend jaar in mei zal er zeker opnieuw in de molen ‘Jan Pol’ gespeeld worden, zowel door de jeugd als de volwassenen.