Molenspel in Museummolen ‘Jan Pol’

Zaterdag 13 mei werd tijdens de 50ste Nationale Molendag het molenspel (malmeul) gespeeld in museummolen ‘Jan Pol’. Het molenspel is een eeuwenoud bordspel. Het is de bedoeling om de stenen van de tegenstander weg te spelen door drie op een rij te maken. Dat kan zowel verticaal als horizontaal. Bij elke molenvorm die zal worden gemaakt kan er een steen van de tegenstander worden weggehaald. Vroeger werd het hier in Drenthe vaak op de achterkant van de kalender of een sigarendoos gespeeld.

Spannende partijen

Vanmorgen werd op het molenplein het openingsspel gespeeld door Hilly de Lange, voorzitter van de Vrouwen van Nu, afd. Dalen en Henk Dekker, voorzitter van de Seniorenvereniging afd. Dalen. Het begon rustig en het leek of Henk het zou winnen, maar opeens raakte Hilly op dreef en werd het erg spannend. Uiteindelijk won Hilly deze partij. Beiden kregen een attentie. Daarna werd het in de molen voortgezet door een groep deelnemers uit Eesveen en gelukkig ook enkele Dalenaren. De Eesveners zijn al jaren van de partij. Na enkele spannende rondes en de finale waren de winnaars bekend. Op een gedeelde eerste plaats eindigden Gea Hornstra (Eesveen) en Klaas Snijder(Dalen). Klaas won voor de derde keer de wisselbeker en mag deze nu houden. Volgend jaar is er een nieuwe beker en wie weet wint Gea deze. Ze is een geduchte concurrente van Klaas. De derde plaats was voor Gerardus Pereboom. De drie winnaars kregen een leuke attentie aangeboden door Feddie Zomers.

Jeugdtoernooi

Na de middag was het de beurt aan de jeugd. Zij waren enthousiast gemaakt door Feddie. Er waren 16 deelnemers die flink streden om de hoogste plek. Er werd serieus gespeeld onder aanmoediging van hun ouders.
Uiteindelijk werd Sil de winnaar. De tweede en derde plaats was voor Mendel en Hylke. De winnaars kregen een snoeppakket aangeboden door Roel Dijkstra en de overige deelnemers kregen een zakje snoep. Al met al een geslaagde en gezellige dag met veel bezoek.