Max: vast in Nieuw-Zeeland – update

Nog meer nieuws van Max!

RTV-Drenthe heeft op 2 april contact gehad met Max en een artikel met een filmpje gepubliceerd. Lees hier meer over Max op RTV-Drenthe en bekijk het filmpje!

Max zit vast in Nieuw-Zeeland

Op 25 maart kwam in het nieuws dat Nieuw-Zeeland voor minimaal vier weken op slot is gegaan. Premier Jacinda Ardern neemt geen halve maatregelen en kondigde eerder deze maand al de strengste reisbeperkingen ter wereld aan, door reizigers naar Nieuw-Zeeland eerst twee weken in quarantaine te zetten als ze aankomen. Nu is zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Alles in de strijd tegen het corona-virus.

Stage

Dalenaar Max Belt zit momenteel in Nieuw-Zeeland. Hij is begin februari vertrokken naar de plaats Masterton voor een buitenlandstage. Na zijn stageperiode zou hij samen met twee andere klasgenoten nog drie weken rond gaan reizen. Een trip die afgelopen weekend zou beginnen, maar waarbij al gauw duidelijk werd dat ze niet heel ver zouden komen.

De eerste reisdag hebben de jongens het nog gered om naar Hobbiton (bekend van de Lord of the Rings films) te komen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Helaas daar aangekomen had Hobbiton haar deuren net gesloten in verband met het corona-virus en konden de jongens weer ‘huiswaarts’.

Noodtoestand

“Het plan was om vervolgens het Zuidereiland te gaan ontdekken, maar al vrij vlot bleek dit geen optie meer te zijn”, aldus Max. “In eerste instantie merkten we hier de afgelopen weken maar weinig van het hele corona-virus. De regio waar wij zitten kent ook maar één besmetting. Afgelopen week veranderde dit in één klap. Op dit moment is de noodtoestand uitgeroepen in Nieuw-Zeeland. We zijn hier van beveiligingsniveau 3 naar beveiligingsniveau 4 gegaan. Dit betekent dat heel Nieuw-Zeeland eigenlijk totaal afgesloten is. Alleen de dingen die we écht nodig zijn, zoals eten & drinken, zijn nog te halen in de supermarkten die nog wel open zijn. Maar hier wordt maar één iemand per gezin toegelaten”

Parkpersoneel helpen

Max en zijn klasgenoten zitten momenteel op een vakantiepark waar ze een huisje hebben gehuurd. Het vakantiepark zal de komende periode ook de enige plek zijn die ze kunnen verkennen, gezien ze hier niet weg mogen.
“We proberen de verveling tegen te gaan door het parkpersoneel te ondersteunen met allerlei klusjes. Verder kunnen we niet veel meer dan bij elkaar zitten, wat te sporten, eten te koken, te kletsen en te kijken of we toch op een bepaalde manier thuis kunnen komen.”

Terug naar huis

De jongens staan al aangemeld op de website die in het leven is geroepen om alle Nederlanders uit het buitenland te halen. Zelf staan ze in contact met de vliegmaatschappij en diverse andere instanties. Ook vanuit Nederland wordt er door de ouders drukdoende gebeld met de diverse instanties. Tot op heden is er nog geen oplossing, maar de jongens geven de moed niet op!

Max geeft aan er aardig rustig onder te zijn. “We hebben hier op locatie een fantastisch contactpersoon die goed voor ons zorgt en ons overal bij helpt. Het is alleen ontzettend jammer dat we onze geplande trip niet kunnen maken. Teleurstellend, maar helaas, gezondheid staat uiteraard voorop! En we komen ongetwijfeld wel weer thuis, we weten alleen nog niet wanneer. Dat is toch wel een beetje spannend!”.