In de reeks van 10 kennismakingsinterviews zijn we nu toe aan: de werkgroep Wonen.
Deze werkgroep is ook weer een onderdeel van Dorpsbelangen en kwam, net als de vorige, naar voren uit de Dorpsvisie.
Ook deze werkgroep is ontstaan vanuit de dorpsvisie uit 2017. Destijds zijn ze gestart met zeven werkgroepleden en anno 2025 zijn er nog altijd twee leden actief die zich vanaf het eerste uur al inzetten voor de inwoners van Dalen.
Jan Angerman en Riet Muller zijn deze ‘diehards’ en zij hebben op dit moment als collega-werkgroepleden Nicolien Venhorst, Rianne Bos en Douwe Bakker.
Een werkgroep met kennis, passie en strijdlust
Jan Angerman houdt van mooie, historische panden en zat in de huurderscommissie van Domesta, zo geeft hij aan. Riet Muller vond na de presentatie van de Dorpsvisie het thema wonen leuk en interessant in de snel veranderende woningmarkt. En zo zijn beiden gestart. Riet was als opbouwwerker en later als ambtenaar altijd al geïnteresseerd in mensen en hun mogelijkheden om vorm te geven aan hun eigen leven.
Nicolien Venhorst is er vanuit haar kennis van het makelaarsvak bij betrokken. Rianne Bos kwam met een unieke vraag bij de werkgroep terecht, waarna zij aangesloten is om een woondroom te willen gaan realiseren. Deze twee dames zijn de jongste leden van de werkgroep en dat is een meerwaarde gezien vanuit de jongeren: de starters, waar de werkgroep zich enorm voor inzet.
Douwe Bakker is er eind 2022 bijgekomen, kort nadat hij vanuit Emmen in Dalen is komen wonen. Hij heeft zijn achtergrond in de bouwkunde en heeft onder andere voor woningcorporaties gewerkt.
Versterking is welkom
Een keer per maand spreekt de werkgroep elkaar voor overleg. Nu zijn er vijf leden en gezien alle ontwikkelingen zouden zij graag wat nieuwe werkgroepleden willen verwelkomen.
Jan en Riet zullen na al deze jaren van inzet en het vele wat bereikt is graag hun stokje overdragen aan de volgende generatie: jonge(re) inwoners die graag willen meedenken over het wonen in Dalen en de woonbehoeftes die spelen. Dalen is tenslotte een geliefd en gewild dorp om in te wonen en de werkgroep heeft al veel gedaan en mooie resultaten bereikt, maar wat jong bloed met een frisse, realistische blik zou toch een welkome aanvulling zijn!
Alle leeftijden zijn natuurlijk welkom, maar de kans is groot dat jongere inwoners minder tijd hebben om zoiets op zich te nemen. Wellicht hebben oudere inwoners er meer tijd voor.
Positieve tussenstand
Kijkend naar de stand van zaken anno 2025 kan de werkgroep zeggen dat alles gelukt is wat zij tot nu toe wilde bereiken.
Vanaf het begin zijn ze veel in overleg geweest met betrokkenen op het terrein van wonen: de gemeente, woningcorporaties, projectontwikkelaars, investeerders, makelaars en aannemers.
De werkgroep moest bij hun start nog aan de gemeente aantonen dat starterswoningen nodig waren en dat was in een tijd dat het inwoneraantal terugliep en de basisschool steeds minder leerlingen had, een pittige uitdaging.
Door het houden van enquêtes onder jongeren en ook onder de zogenaamde doorstromers, de 60-plussers, konden zij uiteindelijk de wensen die er waren in beeld brengen.
Twee particuliere collectieven
Het vinden van geschikte locaties waar woningbouw mogelijk zou kunnen zijn, was ook een uitdaging en de gemeente bleek daarin een starre schakel te zijn. Zo is bouwen buiten de ‘grenzen’ van de N34 en de spoorlijn voor de gemeente een ‘no go’ en dit maakt het vinden van geschikte plekken er niet makkelijker op.
Maar, na al die jaren van inzet, is er door de werkgroep Wonen een mooi resultaat bereikt. Zo zijn er nu twee CPO’s.
CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een groep leden die een eigen vereniging heeft opgericht en die zelf op zoek gaat naar een locatie, een tekenaar en een aannemer voor een te ontwikkelen project.
De ene CPO is die van starters en de andere CPO die van doorstromers.
Twee bouwlocaties goedgekeurd
En, zoals al te lezen is geweest, hebben de burgemeester en wethouders van de gemeente uit meerdere voorkeurslocaties die door de starters aangewezen waren, twee locaties aangewezen en dus goedgekeurd om te kunnen gaan bouwen.
Dat is het stuk bij de Thyakkerstraat en het stuk aan het eind van de Westerwijk bij de Kieftenweg; het veldje van Bosman genoemd.
Deze stukken gemeentegrond worden nu door de gemeente te koop aangeboden en de werkgroep hoopt dat de CPO’s hier verder mee kunnen.
Iedere CPO heeft een eigen procesbegeleider en beide CPO’s zijn dus zelfstandig, als vereniging. De werkgroep Wonen zal via het bestuur en via Dorpsbelangen de voortgang volgen.
Wonen in Dalen
Op 27 februari was er de bijeenkomst over wonen en groen in Dalen georganiseerd door de werkgroep.
In de Spinde lagen plattegronden met gekleurde gebieden en ook modelhuisjes die erop neergezet konden worden. Ketenpartners waren aanwezig en ook de gemeente was vertegenwoordigd. Architectenbureau B+O ondersteunt het proces. Een kort verslag van deze bijeenkomst vind je hier.
Vanuit deze avond, waarop ook enquêtes door bezoekers zijn ingevuld, wil de werkgroep voortborduren, want meer woningbouw zal nodig blijven. De toekomstvisie is hierbij een belangrijk uitgangspunt.
Bijzondere woonvormen
Rianne is zich vanuit de werkgroep aan het oriënteren naar een wat meer bijzondere woonvorm en dit doet zij samen met eigenaar en begeleider Sophia van Uniek, de werkplek voor jongeren met een beperking in het centrum van Dalen.
Dit initiatief is beschreven op onze website (zie link): een woonvoorziening voor begeleid wonen voor deze jongeren past heel mooi in Dalen.
Een wens voor iedereen
Dit beeld hoort ook bij de wens van de werkgroep; dat er mooie, betaalbare woningen gerealiseerd kunnen worden voor mensen die in Dalen willen wonen. De jongeren een kans geven, ook die jongeren met extra zorg, de leefbaarheid vergroten, goed letten op de groene omgeving en ook de Dalenaren die ouder zijn, gewoon hier in Dalen kunnen laten blijven wonen.
Met deze passie en de daarbij behorende strijdlust zet de werkgroep zich voor dit alles in.
Toekomstig werkgroeplid?
Ben je net zo enthousiast geworden als deze werkgroepleden al zijn?!
Behoor jij tot die jongere generatie en wil en kun je meedenken over jouw toekomst, wonend hier in Dalen? Of ben jij diegene die wat tijd als vrijwilliger kan bijdragen in dit vakgebied? Je bent van harte welkom!
Ook ontwikkelaars zijn welkom de werkgroep te benaderen.
Toch liever eerst iets meer weten…?
Je kunt dan gerust eerst eens een overleg bijwonen.
Meld je aan bij voorzitster Riet Muller via rietmuller56@gmail.com en wie weet ben jij in de toekomst diegene geweest die meegeholpen heeft aan de realisatie van dat mooie woonproject waar jij en die anderen heel fijn wonen.

Van links naar rechts op de foto zie je Nicolien Venhorst, Jan Angerman, Rianne Bos (zij was bij het nemen van de foto afwezig, maar ze past hier mooi tussen), Douwe Bakker en Riet Muller.