Maak kennis met: de werkgroep Verkeer, Vervoer en Veiligheid (VVV)

In de reeks van 10 kennismakingsinterviews zijn we nu toe aan: de werkgroep Verkeer, Vervoer en Veiligheid (VVV). 
Deze werkgroep is ook weer een onderdeel van Dorpsbelangen en kwam, net als de vorige, naar voren uit de Dorpsvisie.

Aan tafel zitten vier mannen met visie. Zij zijn de werkgroep Verkeer, Vervoer en Veiligheid of kort gezegd VVV. Na het verschijnen van de Dorpsvisie uit 2017 en de start van deze werkgroep is er veel gedaan op het gebied van verkeer, vervoer en veiligheid van voetpaden, fietspaden, wegen en openbaar vervoer voor de inwoners van Dalen.

Het fietspad in twee richtingen langs de Looweg naar Coevorden, de reconstructie van de eerste en tweede fase van De Bente, de gedeeltelijke reconstructie van de Burgemeester Fonteinstraat bij de BWB-school en de entree bij De Waag, om er maar een paar te noemen. De recente herinrichting van de infrastructuur van sportpark ‘Grootveld mag daarbij ook niet onvermeld blijven. Het contact en overleg met NS en Arriva over het treinstation Dalen hoort daar ook bij.

Dit zijn verbeteringen die alle inwoners dagelijks veilig van, naar en door Dalen loodsen.

Wij zijn ze?

De voltallige werkgroep bestaat uit: Rolf Ruinemans, Folkert Sinnema, Roelof Beek en Wim Vogelzang (op de foto hierboven staan zij van links naar rechts).
Er is een tweetal al vanaf de start betrokken, omdat zij na de Dorpsvisie iets wilden bijdragen aan het dorp; later is nog iemand na zijn pensioen aangehaakt met inbreng van kennis en kunde vanuit zijn werkzame leven.
De laatste en jongste is gewoon letterlijk gevraagd of hij wilde deelnemen. Deze benjamin is werkzaam als ontwerper van grote infrastructurele projecten en met deze vakkennis is hij van grote meerwaarde voor de werkgroep VVV. Blijkbaar was hij snel overtuigd en is dus nu ook betrokken bij de werkgroep.

Wat doen ze?

Op dit moment vergaderen zij ongeveer 4 keer per jaar en is er onderling mail- en appverkeer als er zaken spelen. Maar in eerdere jaren is er veel vaker overleg geweest en ook veelvuldig met de gemeente Coevorden.

Contact met de gemeente Coevorden

Doordat zij destijds met ambtenaren en wethouders van de gemeente op de fiets door Dalen zijn gegaan en onder andere het tracé vanaf de N34 tot aan molen De Bente hebben bekeken, met de knelpunten die voor verbetering vatbaar waren, is er goed contact ontstaan. Deze uitnodiging was gedaan vanuit het plan ‘Deur Daol’n’ en de gemeente stond daar direct positief tegenover. Zo was er met deze fietsactie dan ook meteen een deur geopend naar goed contact.

De samenwerking met de gemeente is goed en de werkgroep ervaart duidelijk bereidwilligheid tot samenwerking met de betreffende ambtenaren. Soms werd een plan een compromis en kon de gemeente ook goed onderbouwen waarom dingen toch net anders moesten, maar alles dus steeds met een eindresultaat naar tevredenheid.

Er is echt het gevoel dat de gemeente open staat voor de inbreng van de werkgroep VVV.

Activiteiten

De entree van Dalen vanaf de N34 is op dit moment actueel.
Het is allemaal al in voorbereiding met de gemeente, aansturend op de daadwerkelijke uitvoering die gepland is in 2026.
Voor dit plan is de tijd genomen. Er konden aanpassingen eerder gedaan worden, maar omdat er ook een tankstation komt, is er gewacht en nu kan het traject, wellicht gefaseerd, worden uitgevoerd.
Ook de herziening van De Bente tot aan de Stationsstraat staat voor volgend jaar op de planning van uitvoering. Voor dit jaar staat de herinrichting van de Dalerveensestraat op de planning qua uitvoering. Het wegtracé buiten de bebouwde kom is gedeeltelijk een 60 km zone maar de praktijk wijst uit dat er veel te snel wordt gereden.
De werkgroep is verder ook betrokken bij verkeerssituaties die op het punt staan te gaan veranderen door bijvoorbeeld de inbreiding van een nieuwe, kleine woonwijk. Dit heeft impact op de omgeving en verkeersstromen.
En in de toekomst, als voormalig brasserie Cornelis aangepast gaat worden en daar ook andere verkeersstromen komen, zullen de mannen uit de werkgroep ook weer hun visie en hun ideeën over de situatie aangeven.

De mannen denken dan mee en vanwege hun ervaring en kennis wordt dat door de gemeente als een waardevolle aanvulling ervaren die meeweegt.

In de afgelopen jaren is er dus al veel gedaan en geven de mannen aan dat wat zij wilden bereiken eigenlijk allemaal naar tevredenheid gelukt is.

Vooruitblik en plannen

Voor nu en de toekomst hoopt de werkgroep op ‘signalen uit Dalen’. Bewoners die onveilige verkeerssituaties ervaren of punten opmerken die volgens hen veiliger kunnen. Denk aan jonge ouders die op de fiets met hun kinderen de route naar school of sportclub fietsen.
De werkgroep komt graag in contact met dorpsgenoten om mee te kijken en eventueel ook met de gemeente om tafel te gaan als er aanpassingen moeten komen.
Dus… mail gerust met de werkgroep via folkertsinnema@gmail.com als je dingen opvallen die volgens jou veiliger kunnen!

“Er staat nu vooral onderhoud op de planning. Denk aan het opnieuw bestraten van wegen en fietspaden.”

Ideaalplaatje

“Onze wens is dat, als alles af is en je Dalen inrijdt, je een echt warm welkomgevoel krijgt. Dan hebben we bereikt wat we graag willen; een veilig dorp met een mooie uitstraling.”

Foto fietsers die de veiligheid in Dalen onderzoeken