In de reeks van 10 kennismakingsinterviews zijn we nu toe aan: de werkgroep AED Dalen-Wachtum.
Deze werkgroep is ook weer een onderdeel van Dorpsbelangen en kwam, net als de vorige, naar voren uit de Dorpsvisie.
Je zal het maar meemaken: je wandelt nietsvermoedend langs de markt of bent op het sportveld en ineens valt er iemand neer. “Wat is er aan de hand, wat moet ik doen en wat kan ik doen?” Vaak sla je in zo’n situatie even helemaal dicht en kijkt wanhopig om je heen, maar je kunt maar 1 ding doen en dat is handelen: bel 112! En vertel zo nauwkeurig mogelijk aan de centralist wat er aan de hand is en volg de instructies op.
Mocht het gaan om een reanimatie dan worden er onmiddellijk 2 ambulances naar de locatie gestuurd maar ook worden burgerhulpverleners opgeroepen om zich naar de plek te begeven en te starten met reanimeren. Niet alleen worden de hulpverleners opgeroepen om te reanimeren ook wordt aan een aantal verzocht om een AED te halen.
De werkgroep
De coördinatie van vrijwillige burgerhulpverleners wordt uitgevoerd door de AED-werkgroep. De groep is in 2011 gestart omdat er behoefte bleek aan snelle acute zorg dichtbij. De werkgroep is ondergebracht binnen de activiteiten van Dorpsbelangen.
Rond Dalen en Wachtum zijn ca 100 vrijwillige burgerhulpverleners geregistreerd en bij de werkgroep bekend, hiervan worden jaarlijks 50 geschoold door middel van een reanimatiecursus. Hierbij wordt zowel de reanimatie als het inzetten van de AED getraind.
Door de werkgroep worden ook de AED’s regelmatig gecontroleerd. Na gebruik wordt de AED gereinigd en voorzien van nieuwe pads en batterijen.
Wie zijn jullie?
De werkgroep bestaat momenteel uit 5 leden: Carla de Vreede, Lambert Eggens, Harm Warringa, Gea Brinks en Margriet Vroege.
Gea en Margriet komen beiden uit ‘de zorg’: Gea was praktijkassistent in een huisartspraktijk en Margriet is verpleegkundige en werkt op de spoedeisende hulp in de regio. De anderen komen niet uit de zorg maar zijn door persoonlijke ervaringen met ‘levensbedreigende situaties’ gemotiveerd om zich voor deze werkgroep in te zetten of willen zich inzetten voor het dorp. Harm is van huis uit technisch geschoold en hij zorgt voor het onderhoud van de AED’s.
Wat is een AED?
AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. De apparaten zijn toegankelijk voor de burgerhulpverlener. Daarom hangen de meeste buiten. Om ze te beschermen tegen weersomstandigheden maar ook tegen ongewenst gebruik, hangen ze in een beveiligde kast. Deze kan alleen door een hulpverlener met een code geopend worden (zie foto).

In Dalen en Wachtum zijn 11 AED’s beschikbaar. Deels zijn deze aangeschaft door de werkgroep maar ook zijn er drie bedrijven, namelijk Plus supermarkt, Sens Instoretail en hoveniersbedrijf Curatio, die een eigen AED bezitten maar deze wel beschikbaar stellen voor de burgerhulpverleners. Het buurtschap De Mars heeft op eigen initiatief ook een AED aangeschaft.
Hoe gaat dat?
Iemand belt 112 vanwege een reanimatie. De centralist (degene die je aan de telefoon krijgt) stelt de beller enkele vragen en geeft instructie van wat er gedaan moet worden. De meldkamer stuurt intussen 2 ambulances en doet een melding uit naar 10 burgerhulpverleners die een melding via de app HartslagNu ontvangen.
De burgerhulpverlener staat geregistreerd bij ‘HartslagNu’. De registratie daarvoor wordt verleend na het volgen van een reanimatietraining en wordt verlengd na de jaarlijkse nascholingscursus.
Niet iedereen kan op het moment van oproep (je zult bijvoorbeeld maar lekker aan de borrel zitten, dat gaat dan niet goed).
Een deel van de hulpverleners wordt naar het slachtoffer gestuurd om te reanimeren anderen wordt verzocht een AED te halen. De hulpverlener krijgt de code van de dichtstbijzijnde AED-kast om deze te openen en gaat met de AED naar het slachtoffer. Vaak zijn zij er eerder dan de ambulancemedewerkers omdat ze immers vlak in de buurt zitten.
Iedere hulpverlener kan via de app aangeven wanneer hij/zij beschikbaar is.
Vrijwilligerspool
Indien je via je werk BHV’er bent kun je je inschrijven bij ‘HartslagNu’. In dat geval volg je de herhalingscursussen voor behoud van registratie via je werk.
Daarnaast zijn er dorpsgenoten die zich hebben laten scholen tot burgerhulpverlener. De training voor deze groep wordt gefaciliteerd door de werkgroep AED Dalen-Wachtum .
Wat houdt die faciliteit precies in?
Wij verzorgen jaarlijks in de maanden oktober en november scholingen waarbij de burgerhulpverleners hun techniek trainen. De trainingen worden in Dalen en Wachtum gehouden. Hierna wordt de registratie bij ‘HartslagNu’ bijgewerkt en is inzetbaarheid gegarandeerd. De trainingen zijn interactief en praktisch ingesteld. Er wordt volop geoefend op reanimatiepoppen en praktijksituaties worden nagebootst. Uiteraard wordt ook het gebruik van een AED getraind.
Hoe worden jullie activiteiten gefinancierd?
Enkele jaren geleden zijn de AED-kasten vervangen waarvoor subsidie is ontvangen van het Stimuleringsfonds Coevorden. Jaarlijks wordt een vergoeding voor de nascholing ontvangen van Dorpsbelangen Wachtum en van de V.V. Dalen.
Onze laatste maar zeker niet de minst belangrijke bron wordt gevormd door onze donateurs.
Wensen en plannen
Om te beginnen staan wij in de collecteweek voor de Hartstichting op 12 april bij de Plus Supermarkt. Daar proberen we nieuwe vrijwilligers en donateurs te werven. Doordat onze groep trouwe vrijwilligers geleidelijk ouder wordt, hebben we behoefte aan ‘verjonging’. Het toepassen van een reanimatie in acute situaties vraagt om fysieke kracht en uithoudingsvermogen.
Wil je je aanmelden als burgerhulpverlener?
Neem dan contact op met aeddalen@gmail.com. Bij voldoende deelname wordt een training voor beginners georganiseerd .
Meer lezen?
Kijk ook eens op de volgende pagina’s:
AED Dalen-Wachtum
AED-informatie

Op de foto van links naar rechts: Carla de Vreede, Lambert Eggens, Gea Brinks Margriet Vroege en Harm Warringa. Gea draagt ‘de AED’.